Obișnuim să vorbim atât de des despre mâncatul sănătos! De cele mai multe ori, citim la nesfârșit teorii și articole, doar ca să ne simțim blocați de afluxul imens de informații, nemaivorbind că unele dintre ele se bat direct cap în cap. În final, ridicăm din umeri și nu știm ce să facem. Așa că mai comandăm o carte pe acest subiect tentant.
Haideți să vorbim un pic mai exact despre ce poți face concret, începând de azi, ca să îți fie mai bine și să mănânci mai sănătos.
Regula numărul 1: dacă vrei să mănânci sănătos nu mai cumpăra „prostii”
Ok, hai să nu fim atât de drastici. Nu mai cumpăra „prostii” fără număr, alege una singură. Așa, să fie în casă, vorba aia. Ca să reușești să alegi doar alimente sănătoase (plus o singură plăcere vinovată), trebuie să mergi la cumpărături atunci când nu ești obosit și înfometat și musai cu o lista de cumpărături, fie ea și scrisă în cap.
Dacă vei intra în supermarket fără un plan de mese pentru zilele următoare, vei cumpăra alimente care nu se pot combina sau care nu sunt suficiente pentru a face ceva de mâncare. Invariabil, vei cumpără mai multe ronțăieli, doar că să te asiguri că ai ce să mănânci.
De cele mai multe ori, justificăm cumpărarea acestor ronțăieli sau dulciuri prin prezența unui copil în casă. Dar hai să recunoaștem cinstit: aproape de fiecare dată cumpărăm și copilului nostru interior câte ceva. Și nu e nimic rău în asta, atâta timp cât nu ne afectează încrederea în noi și, în cele din urmă, sănătatea.
Regula numărul 2: nu așeza la vedere alimentele mai puțin sănătoase
Adică, dacă ai cumpărat un pachet de biscuiți, nu-l așeza ostentativ pe blatul de la bucătărie. Vei da ochii cu el de fiecare dată când treci pe acolo și, într-un moment de slăbiciune sau pur și simplu de oboseală, îl vei deschide. O să-ți pară rău, dar numai după ce-l vei fi terminat. E cam târziu să regreți o faptă consumată. Mai bine ia frumușel pachetul de biscuiți și pune-l undeva bine în dulap, astfel încât să nu-l vezi dacă ai nevoie să iei o farfurie sau alt obiect.
Pune la vedere fructe și legume, nu ronțăieli. O să-ți dea o idee mai bună de gustare când o să întinzi mâna să iei ceva de mâncare.
Regula numărul 3: așează alimentele în frigider strategic
Așează toate alimentele sănătoase în caserole transparente și pune-le în câmpul tău vizual, iar alimentele mai puțin sănătoase sau calorice depozitează-le în caserole/recipiente opace. Poate ți se pare glumeț acest sfat, dar te asigur că atunci când deschizi frigiderul în căutarea unei gustări o să alegi ce îți e mai ușor accesibil.
Nu putem avea un frigider numai al nostru, așa că suntem nevoiți să îl împărțim și cu restul casei, care poate nu împărtășește aceleași valori. Nu trebuie să fie un motiv de a călca mereu în străchini. Mai putem felia sau tăia în bucăți alimentele sănătoase, astfel încât ele să devină mai accesibile pentru noi.
Regula numărul 4: menține curățenia în bucătărie și scapă de excesul de ambalaje
Pungile și lucrurile care nu folosesc la mâncat sau gătit nu au ce căuta în bucătărie. Îți vei alege mult mai ușor și conștient alimentele, dacă nu trebuie să faci un întreg slalom până la ele. În plus, toată acea dezordine îți crește nivelul de nervozitate, anxietate. Adaugă elemente care te relaxează, scapă de televizor și fii prezent atunci când mănânci.
Regula numărul 5: nu intra direct în bucătărie atunci când ajungi acasă
Statistica spune că persoanele care trec prin bucătărie pentru a ajunge către restul casei au kilograme în plus față de cei care nu au această organizare a casei. Din momentul în care ajungi acasă, lasă să treacă 30-45 de minute până te așezi să mănânci. Schimbă-te de hainele de peste zi, fă un duș, îmbracă-te cu ceva comod, bucură-te de cei ai casei și de atmosfera familiară, mângâie o codiță fericită de cățel, care se bucură să te vadă. Șansele să scapi de toată încărcătura emoțională negativă adunată pe parcursul zilei sunt foarte mari. E mult mai profitabil pentru kilogramele tale să faci asta decât să îneci stresul de peste zi sub mâncarea din farfurie. De cele mai multe ori, vrem că mâncarea să ne schimbe starea de spirit. De-asta mâncăm și când nu ne e foame.
Haideți să găsim și alte modalități de a ne încărca bateriile. Sigur suntem plini de soluții neexplorate. Bucătării prietenoase să aveți!
Foto: Rawpixel