Ce înseamnă „gașca” pentru un adolescent

Nevoia de a aparține e una dintre cele mai importante nevoi umane.

Nici nu știi când a trecut timpul – pare că doar ai clipit de câteva ori - și copilul adorabil căruia abia îi dădeau dințișorii s-a transformat într-un adolescent care știe mai bine decât tine.  Orice!

Nevoia de a aparține e mult mai accentuată în adolescență, pentru că în această perioadă copilul devenit adolescent lasă în urmă cine i s-a spus că e și își caută propria identitate. Iar apartenența la grup face parte din devenirea și identitatea lui.

Adolescența e o perioadă dificilă pentru părinți, pentru că ei au nevoie să se adapteze la voința proprie a copilului lor și să accepte că cel mic a crescut și are nevoi diferite. Inclusiv nevoia de a aparține unui grup.

Adolescența e dificilă și pentru adolescenți. Dacă până la 7,8 ani, tot ceea ce spuneau părinții devenea adevăr absolut pentru copil, iar părinții erau atotputernici, undeva, în preadolescență, copiii încep să înțeleagă că realitatea e diferită. Mai mult, până pe la 10-12 ani cred că sunt ceea ce părinții le-au spus că sunt. Pentru că, DA, copiii se văd prin ochii noștri, ai părinților și prin modul în care ne comportăm cu ei. 

O perioadă de schimbări dificile

Așadar, adolescența este perioada în care tinerii își dau jos părinții de pe soclu și încep să își caute propria lor identitate: cine sunt ei cu adevărat, nu cine le-au spus părinții că sunt.

De aici și impulsul de a contrazice, de a se depărta de familie și de se căuta în anturaj, în grupul de prieteni. Pentru că, DA, în grup se cunosc și află cine sunt. Mai ales că în grup sunt acceptați așa cum sunt. Și un adolescent are nevoie de această acceptare, mai ales dacă acasă nu a primit-o.

În cazul în care ești un părinte perfecționist, critic uneori, mesajul pe care-l transmiți fără să vrei copilului tău este că el nu e îndeajuns de bun. 

Și, atunci, unii adolescenți se pot refugia în grupuri în care adicțiile sunt la ordinea zilei.

Rolul grupului în adolescență

Or, pentru a preîntâmpina asta, dar și pentru că nevoia primară de a aparține este aceea de a aparține familiei din care face parte, un adolescent are nevoie de acceptare, conexiune și iubire, chiar și când hormonii îl fac să fie năzuros. Niște părinți care înțeleg de ce copilul are nevoie să-și conteste părinții – că atitudinea e parte integrantă din procesul de devenire a tânărului ce va fi – nu vor lua personal schimbările de dispoziție sau refuzul de a face anumite lucruri. Dacă vor reuși să îi fie alături copilului – acum adolescent – să-l înțeleagă și să-l susțină, să-l facă să se simtă parte integrantă și importantă din familie, vor reuși să împlinească – cel puțin parțial – nevoia de a aparține a tânărului. Iar consecința sănătoasă va fi că adolescentul va simți nevoia să aparțină unui grup, dar nu se va mai valida prin acea apartenență. 

Ce caută adolescentul în familie

Dacă prin comportamentul pe care-l au față de tânăr, părinții reușesc să-l facă pe acesta să se simtă valoros și îndeajuns de bun, adolescentul va vrea să aparțină unui grup, dar nu oricărui grup, ci unuia în care membrii grupului se simt valoroși ca indivizi. Deci, din start, nu se va simți atras de grupurile în care există adicții sau acte de rebeliune ce pot fi, uneori, ilegale.

Un studiu din 2019 spune foarte clar că familia și prietenii sunt extrem de importanți în starea de bine a adolescenților. Acest studiu a investigat interacțiunea dintre sprijinul perceput din partea prietenilor și al părinților în viața de zi cu zi a adolescenților. Mai exact, au fost testate efectele interactive ale sprijinului prietenilor și părinților asupra bunăstării adolescenților, atât la nivel intra- cât și la nivel inter-individual. Cercetările au demonstrat că, în zilele în care adolescenții se simțeau mai susținuți de prieteni sau părinți, au experimentat creșteri ale nivelului de  fericire și ale conexiunii sociale. În plus, sprijinul părinților a apărut ca un factor de protecție pentru tinerii lipsiți de sprijinul prietenilor. 

Magic People: Ioana Ginghină

Make Life Magic, 00:37:30

Prof. univ. dr. Dumitru Borțun. Despre criza comunicării în epoca post-adevărului.

Make Life Magic, 01:03:35

Georgiana Ghiță, coach profesionist. Despre cum să ai parte de o cină de Crăciun în familia extinsă, fără certuri sau tensiuni!

Make Life Magic, 00:36:57

Antoaneta Olteanu, etnolog și profesor dr. universitar. Despre vechile credințe ale românilor, magie populară și nevoia de a înțelege un univers complicat.

Make Life Magic, 01:00:42

Așadar, fii alături de adolescentul tău, încurajează-l și acceptă-l chiar și în cele mai proaste zile ale lui în care pare că tu ești „dușmanul lui”. Și, astfel, vei ști că anturajul în care va intra va fi unul sănătos și potrivit pentru el.

Foto: Rawpixel