Știți cum se spune: scopul scuză mijloacele! Așa că da, ne putem inspira din dieta bolnavilor de diabet ca să mâncăm mai sănătos. Există câteva principii pe care, dacă le împrumutăm, putem ține la distanță kilogramele în plus și alte probleme care derivă din mâncatul haotic.
Auzim tot mai frecvent în jurul nostru despre cazuri de diabet, mulți dintre noi avem chiar rude apropiate care au primit acest diagnostic. Firește, implicațiile medicale nu sunt în grija noastră, dar observăm că aceste persoane își pun la punct o conduită alimentară care ne-ar putea ajuta și pe noi în lupta cu kilogramele sau ca să avem o dietă sănătoasă.
1. Mâncat la ore fixe.
Este foarte important, pentru controlarea acelei senzații de foame permanentă, să mâncăm la aproximativ aceleași ore, zi de zi. Ne învățăm, astfel, corpul că o să primească energie în anumite intervale de timp și îl asigurăm în acest fel că nu va fi privat de resurse și că le poate consuma pe cele depozitate deja. Îl ajutăm astfel să folosească rezervele depuse în celulele adipoase (adică slăbim). Sigur că anumite marje de timp sunt permise. Ele pot fi date de situații în care timpul sau spațiul nu ne permit luarea unei mese adecvate în condiții de igienă.
2. 3 mese principale și una sau două gustări pe zi
Acest sistem ne asigură energie bine dozată și secvențială, pe tot parcursul zilei. În momentul în care mâncăm mai puține mese pe zi, mâncăm mai mult la o masă. Mai mult decât organismul nostru consumă, și vă spun asta cu siguranță. Când ne privăm de mâncare, antrenăm corpul să depoziteze energie, mai degrabă decât să o consume. Dacă nu urmează să faceți un efort fizic considerabil în perioada următoare, să mâncați mese copioase nu va avantajează deloc. Dozați-vă energia asigurată corpului prin mâncare și băuturi cu calorii treptat, constant pe tot parcursul zilei. Două sau trei mese principale pe zi și una sau două gustări pe zi ar putea fi suficiente pentru un adult semisedentar (cum suntem, hai să recunoaștem, majoritatea dintre noi).
3. Aveți grijă la cantitatea de carbohidrați mâncați într-o zi.
Carbohidrați nu înseamnă numai zahăr sau dulciuri, ci înseamnă și cartofi, cereale, pâine, paste (fie ele și integrale), fructe, sucuri, fresh-uri etc. Nu spun că ele sunt nesănătoase, ci că dacă nu facem efort fizic considerabil, toate acestea încurajează îngrășatul.
Sigur că excesul de calorii depinde de mărimea porției. Adică: o porție de fructe pe zi este absolut sănătos. Dar un castron mare de salată de fructe, acompaniat de o porție de paste cu carne, trei sau patru felii de pâine la micul dejun și o sticlă de suc băută pe parcursul zilei clar vor favoriza îngrășarea pentru majoritatea dintre noi. Alegeți surse de proteină slabă (pește, carne, ouă, brânzeturi) și acompaniați-le de multitudinea de legume de pe piață. Puteți să alăturați și surse de carbohidrați, în special la masa de dimineață și prânz. Acompaniate de porția zilnică de fructe proaspete, asigură o alimentație echilibrată, fără kilograme în plus.
4. Consumul de băuturi cu calorii.
Cam orice băutură în afară de apă conține calorii. Ele se adaugă la aportul de calorii din alimentație. Chiar dacă vorbim de sucuri făcute în casă din fructe bio, atent selecționate, caloriile sunt tot calorii.
Limitați-vă la a bea un pahar și atât. Zahărul sub formă lichidă este cel mai ușor de absorbit și, drept urmare, „cere” iar zahăr, cât de curând. Feriți-vă să încurajați acest mecanism păcătos. Apa, apa minerală, cafeaua neagră, ceaiul sau 200 ml de suc de fructe proaspăt stors pot fi soluții de hidratare atât la birou, cât și când plecați în călătorii.
5. Atenție la consumul alimentelor dedicate diabeticilor.
Văd foarte des această practică la persoane sănătoase, care vor să slăbească sau să nu se îngrașe. Pur și simplu își imaginează că produsele dedicate diabeticilor sunt versiunile dietetice ale unor bunătăți, altfel de evitat: napolitane, biscuiți, batoane, pâine. Faptul că sunt dedicate diabeticilor nu înseamnă că nu au calorii sau că au mai puține. Înseamnă doar că nu conțin zahăr, ci, cel mai adesea, îndulcitori. Cantitatea de grăsimi, făină sau E-uri este aceeași, ba chiar, de multe ori, mai mare. Toate aceste produse nu reprezintă soluții de slăbit sau de înlocuit variantele clasice de produse. În afară de faptul că sunt mai scumpe și, deci, plătiți un preț mai mare pe ele, nu faceți nicio „afacere" consumându-le.
Dacă putem împrumuta trucuri din dieta diabeticilor, cred că ar trebui să învățăm de la ei și disciplina: toate aceste obieciuri sunt cu adevărat valoroase dacă le adoptăm pe termen lung. Putem face trecerea spre un stil de viață mai sănătos treptat, pas cu pas și fără grabă, pentru că obiceiurile sănătoase merită implementate pe viață!
Foto: Pexels