Despre alimentele minune, care nu-s, de fapt, așa o mare minune

Există o serie de alimente - vedetă despre care tot citim. Unele nu prea-și merită faima sau le consumăm greșit.

Atunci când citiți un articol în care vi se propun alimente minune, alegeți să închideți elegant postarea sau să căutați un articol demn de timpul și de neuronii voștri.

În materie de mâncat echilibrat, pur și simplu nu există alimente minune. Sigur că, dacă vrem să tratăm o anumită afecțiune, există alimente pe care este recomandabil să le mănânci în detrimentul altora. De exemplu, în cazul anemiei, se recomandă consumul frecvent de carne roșie. În cazul constipației, a alimentelor de origine vegetală bogate în fibre etc. 

Însă nu există un top exclusivist al alimentelor. Însăși diversitatea este cheia mâncatului sănătos.

În discuțiile pe care le am cu oamenii pe care îi consiliez în materie de mâncat sănătos și slăbit, apar mereu câteva alimente pe care oamenii le consideră de bază când își propun să mănânce sănătos. Și îmi revine sarcina ingrată să demolez soclul pe care le urcă lumea. Iată cele mai fals cocoțate alimente care se bucură de o popularitate nemeritată sau greșit înțeleasă. 

Avocado

Este un aliment considerat sănătos prin prisma grăsimilor bune pe care le aduce în dieta noastră. Însă este un aliment caloric dacă este consumat în combinații defavorabile (cu brânză, ouă, pâine) sau pentru fabricarea prăjiturilor (împreună cu cacao, pe post de înlocuitor de ciocolată, de exemplu). Încercați să îl introduceți săptămânal în dieta voastră, însă nu zilnic, pentru a putea include pe masa voastră și alte alimente. Merge de minune în salate sau tocănițe de legume.

Brânză de capră


S-a inoculat cumva ideea că este mai dietetică decât cea de vacă. Nimic mai greșit, dacă vorbim de variante de brânzeturi scurse sau maturate. Întrucât procentul de grăsime este asemănător, la fel vor fi și caloriile. În cazul vegetarienilor, consumul de brânză este mai ridicat decât în cazul altor persoane. Nevoia de proteină animală, dar și faptul că este la îndemână să tai o felie de brânză și să o mănânci cu o roșie, de exemplu, ne predispune la excese. Încercați să cumpărați pachete mici de brânză, întrucât este știut faptul că o să tăiem o bucată mai mică decât în cazul ambalajelor cu gramaj mai mare. Brânza rămâne un aliment cu conținut ridicat de grăsime animală, indiferent de proveniența sa.

Fulgii de ovăz sau musli-ul

Cerealele sunt văzute că alternative mai slab calorice decât produsele de origine animală. Există multe nuanțe aici. Dacă musli înseamnă cereale, fructe confiate și bucăți de ciocolată, atunci este posibil să înglobați o cantitate impresionantă de zahăr încă de la primul moment al zilei. Pe lângă semințe și nuci, care se adaugă de obicei în acest mix, avem în față o varianta calorică ce se apropie de 500kcal/100gr, echivalentul ciocolatei. Soluția nu este să nu mai mâncăm niciodată acest tip de mic dejun ci să cuantificăm gramajul adăugat. 30-50gr, în funcție de greutatea fiecăruia și nivelul de activitate fizică ar fi o cantitate corectă. Alternați și cu clasicele variante de mic dejun: ouă, brânză, zacuscă/salată de vinete/humus/fasole bătută și veți avea echilibru de nutrienți în farfurie.

Uleiul de măsline


Întotdeauna, în meniurile pe care le fac pentru clienții mei, menționez că în salată se adaugă o linguriță de ulei de măsline. Cam de fiecare dată, primesc întrebarea: „pot adăuga mai mult? Am un ulei bun, adus din Grecia”. Bun sau nebun, uleiul este caloric. Orice tip de ulei. 1 lingură de ulei înseamnă 100kcal adăugate în farfuria ta. Și cum majoritatea turnăm cu sticla și nu cu lingura, invităm în meniul nostru calorii și nu știm de unde. Este util să adăugăm ulei mai ales în salata de roșii, pentru ca nutrienții (licopenul) să se absoarbă. O putem face, însă cu măsură.

Nucile și semințele

Considerate sănătoase prin prisma grăsimilor bune pe care le conțin, sunt, în același timp, printre cele mai calorice alimente. Conțin aproximativ 70% grăsimi. Rostul nucilor și al semințelor este de gustare, aprox 30gr, 200kcal. Adăugate însă în pâine, salate, iaurturi sau gustări întinse pe tot parcursul zilei, vin cu un aport de calorii care, dacă nu este consumat prin activitate fizică, se depune în stratul adipos.

Toate alimentele de mai sus - și multe altele - sunt considerate sănătoase întrucât nu sunt procesate, doar că mai mult nu înseamnă mai bine nici în acest caz. 

Fiți cumpătați și păstrați-va mereu ochii deschiși la o altă opinie, alte variante de produse existente în piață și unde nu știți cum să rezolvați o dilemă, mergeți după regula bunului simt și a echilibrului. Pe termen lung, nu veți regreta deloc, vă promit!