În ultimele decenii, speranța de viață a oamenilor a crescut vertiginos. Până aici, toate bune și frumoase. Dar avem nevoie ca și creierul să țină pasul cu noua realitate. Invitată la podcastul Magic People, Irina Ciureanu, psihoterapeut, vorbește despre obiceiurile care ne îmbătrânesc prematur creierul, dar și despre ce putem face pentru a ne menține mintea tânără și activă.
„Orice persoană care s-a oprit din învățat e bătrână, fie că are 20 sau 80 de ani. În consecință, secretul unui creier tânăr e învățarea continuă”, explică Irina. Creierul tânăr are o mare plasticitate: se adaptează în funcție de informațiile pe care le primește din mediu. Însă rutina este dușmanul tinereții creierului, care are nevoie de surprize ca să se mențină alert. Practic, trebuie să avem grijă de creier așa cum avem grijă de sănătatea noastră fizică.
Oamenii tineri au capacitatea să se adapteze mai repede, să gândească „în afara cutiei”, pot încorpora informații noi cu ușurință și se bucură mai mult de viață și de compania altor oameni oameni. Un creier îmbătrânit își pierde apetitul pentru risc, reacționează mai lent, uită, învață mai greu și găsește mai anevoios soluții pentru probleme complexe.
Pe de altă parte, vârsta vine la pachet cu beneficiul înțelepciunii și cu mai multă siguranță de sine.
Irina Ciureanu ne sfătuiește să căutăm linia fină, unde înțelepciunea se întâlnește cu neuroplasticitatea: să profităm de experiență, fără să ne cantonăm strict în ea. În definitiv, e senzațional să încerci lucruri noi, având siguranța pe care ți-o dau evenimentele pe care deja le-ai trăit.
„Îmbătrânirea creierului este un proces natural, însă stilul de viață și mediul își pun amprenta: dieta, exerciții fizice, surprizele (pe care creierul le adoră), o viață socială activă, cititul și spargerea rutinei sunt cele mai utile lucruri pe care le putem face pentru creierul nostru. Aș vrea să nu uităm nici de emoții! Ele sunt cel mai important agent al schimbării.
Iată un exemplu aplicat: să spunem că mănânci un măr. Senzațiile sunt vizuale, tactile, olfactive, gustative. Simțim plăcere. Senzația de plăcere naște emoția de bucurie. Această emoție naște gândul: Îmi place merele. Gândul duce la acțiune: Voi mânca mai des mere”.
Ascultă podcastul Magic People, descoperă mai multe despre mintea ta și ajută-ți creierul să rămână sănătos și tânăr!
Foto: Roxana Neacșu