De la filozofii antichității până la speakerii motivaționali, toți percepem succesul într-o manieră subiectivă. Până la urmă, succesul este un concept vag și destul de dificil de contorizat sau identificat. Chiar dacă toți cunoaștem termenul și considerăm că știm ce înseamnă, este dificil să atribuim o definiție punctuală succesului.
În acest context, succesul ar trebui definit în funcție de ce înseamnă el pentru noi, la nivel individual.Cu alte cuvinte, succesul meu e diferit de succesul tău.
Ce înseamnă succesul?
Pentru unii, înseamnă diplome, titulaturi răsunătoare, prestigiu sau un cont generos în bancă. Pentru alții, înseamnă să aibă un scop sau să găsescă un sens în viață. Alteori, succesul reprezintă toate acestea la un loc.
Însă, oricum vom defini succesul, vestea bună este că, în mare parte, noi deținem controlul asupra acestui proces.
Faptul că evenimentele din viața noastră ne fac să ne simțim neputincioși este doar un motiv în plus să preluăm controlul asupra vieții noastre și să ne asumăm eșecul sau succesul.
Când am simțit gustul succesului
După 45 de ani de viață, realizez că au fost câteva momente când am simțit gustul spumos al succesului, ca o șampanie aromată și rece care îți pișcă delicat și încântător papilele.
Prima dată a fost la 16 ani, când stăteam în biroul regretatului scriitor Romulus Cojocaru, după ce a citit prima carte scrisă de mine. I-a spus bunicului meu că, dacă decide să mă ajute să o public, el va scrie prefața și mă va susține. Mică și temătoare de ce urma să spună, așezată într-un colț pe scaun, înconjurată de o bibliotecă imensă, din podea până-n tavan, am simțit o beție ireală a simțurilor, o forță care îmi curge prin vene ca un izvor de munte și am simțit că pieptul îmi explodează, neîncăpător pentru atâta bucurie. Am plecat de acolo de mână cu minunatul meu bunic, de teamă că dacă nu sunt ancorată de el, îmi iau zborul cu aripi largi, până la cer.
În 2010, am fost pentru trei zile moderatorul conferinței „Modelarea emoțiilor prin artă” în cadrul proiectului meu de suflet finanțat de Ambasada Olandei la București. Vorbind celor prezenți, am simțit aceeași euforie și bucurie dincolo de cuvinte, care a devenit una cu tot ceea ce era în jurul meu.
Aceeași emoție care te inundă și face să-ți curgă lacrimi de bucurie am resimțit-o anul acesta, când cardurile pentru copii realizate de mine, cu activități centrate pe emoții, au ajuns pentru prima dată în librărie. Imaginea lor pe raft, cu numelui meu imprimat pe cutie, mi-a umplut peste măsura inima de bucurie.
De ce nu sunt standardele altora măsura ta
Dacă mă iau după standardele învățate în familie și în societate despre ce înseamnă să ai succes, faptul că nu am ajuns niciodată să public cartea scrisă în adolescență, ori că proiectul dedicat copiilor cu deficiențe de vedere a avut un buget modest de 15.000€, iar contul meu bancar încă nu este plin până la refuz de banii făcuți din vânzarea cardurilor „ar trebui” să mă frustreze, să mă facă să mă simt neîmplinită sau poate ca fiind incapabilă să fac mai mult.
Adevărul este, însă, că această minune de corp al meu – prietenul meu cel mai bun - , cum bine îl numea Lise Bourbeau, știe să recunoască intuitiv gustul, aroma succesului și nu se lasă păcălit de definiții. Miracolul care are loc în mine este real, iar bucuria fără margini ce țâșnește ca un gheizer din mine nu poate fi simulată.
Succesul autentic se simte organic
Nici proiectele de peste 500.000 de €, nici sumele mari de bani câștigate ușor, nici gesturile flamboaiante nu au putut egala vreodată această trăire vie și intensă care are loc în mine la aceste mici victorii, la acești pași mici pentru ceilalți, dar uriași pentru sufletul meu.
Aceste victorii nu sunt planificate, nu sunt studiate și nu urmează strategii de marketing. Sunt acțiuni care vin din mine, din ceea ce mă definește, din esența mea umană, iar felul în care ele ating alți oameni mă apropie de extaz.
Este victoria interioară care aduce după sine certitudinea unei vieți bine trăite, a unei împliniri iminente și desăvârșite.
Cred cu tărie că adevăratul succes se savurează în interior, cu smerenie în fața imensității vieții, cu recunoștință față de divinitate și rămâne impregnat în celulele tale, în toată ființa ta. Cred că succesul este o stare de armonie perfectă între lumea noastră interioară și cea exterioară, când timpul se oprește în loc și Big Bang-ul acelei emoții cuprinde întregul tău univers interior.
Așadar, vă invit să renunțați la definițiile date de ceilalți pentru ceea ce înseamnă să ai succes și să vă îndreptați atenția spre voi înșivă pentru a găsi definiția perfect potrivită a succesului.
Promit: în momentul în care ai succes cu adevărat, corpul tău îl recunoaște. De asemenea, vei ști să îl recunoști în ceilalți și să respecți definiția lor de succes.
Intensitatea bucuriei pe care o vei resimți îți va confirma că succesul are destul de puțin de-a face cu obiective, țeluri, valori sau așteptări, pentru că fiecare dintre noi și le definește diferit. Cu atât mai mult cu cât, odată ce înaintam în vârstă, definim diferit succesul. Dacă nevoile și valorile se schimbă, se modifică și definiția pe care o dăm succesului. Dar trăirea interioară rămâne mereu la fel de intensă și rămâne cu tine ori de câte ori rescrii, conștient sau nu, definiția Succesului.
Foto: Pexels