Cartea lunii: „De vorbă cu necunoscuți” - Malcolm Gladwell

Bookster este platforma virtuală care aduce cărțile mai aproape de oameni și ne oferă acces la titluri de top.

Dacă te-ai uita la un episod dintr-un serial de comedie cu sonorul oprit, ai înțelege fără probleme intențiile personajelor. Ochii mari și gura căscată te duc cu gândul imediat la uimire, iar când vezi pe cineva încruntat, care gesticulează energic, îți imaginezi că este nervos. Dar viața bate filmul. În realitate, se pare că ne supraestimam abilitățile de a interpreta reacțiile și intențiile străinilor. 

Malcom Gladwell ne arată în cartea sa, „De vorbă cu necunoscuți”, cât de mult ne putem înșela când vine vorba să-i citim pe alții. Presupunând că ceilalți sunt sinceri, nu reușim să observăm minciunile. Iar micile informații pe care ne bazăm judecata, se dovedesc de cele mai multe ori înșelătoare. 

 

Citind „De vorbă cu necunoscuți” vei putea descoperi cum, din păcate, nici cei specializați în evaluarea comportamentelor nu reușesc să intuiască corect intențiile unui necunoscut. Malcom ne oferă drept exemplu un studiu realizat de Harvard în 2017 care pune față în față deciziile judecătorilor cu cele ale unei inteligențe artificială atunci când vine vorba de eliberarea condiționată. M-a mirat să aflu că acuzații aleși să fie eliberați de judecători s-au dovedit cu 25% mai probabil să comită o crimă. 

Autorul analizează de asemenea și alte cazuri, precum cel al Amandei Knox care a fost mult timp considerată suspectul principal al unei crime, pentru simplu fapt că nu se comporta în concordanță cu așteptările pe care le aveau colegii ei de la o persoană îndurerată. Unele persoane pot avea o atitudine contrară stărilor lor interioare, iar această nepotrivire ne poate determina să tragem concluzii greșite. 

Mi-au placut poveștile lui Gladwell despre Hitler, spioana supranumită Regina Cubei și am aflat ce înseamnă fenomene precum Truth Default Theory și Transparency. Cred că mă vă ajuta să nu iau decizii pripite, mai ales că interacționez zi de cu zi cu persoane pe care nu le cunosc foarte bine.  

„De vorbă cu necunoscuți”, de Malcolm Gladwell se găsește la Bookster, prima platformă care aduce cărțile mai aproape de oameni.

Ce este Bookster?

Experiența Bookster aduce cărțile mai aproape de oameni, inspirând angajații din peste 1.200 de companii să se dezvolte personal și profesional prin lectură. Cu un scor de +95 puncte pentru indicatorul Net Promoter Score, care arată în ce măsură utilizatorii unui serviciu sunt și promotorii lui, cei peste 127.000 de abonați din comunitate au acces la cărți de top de la bibliotecile publice și private partenere Bookster și se bucură de recomandări personalizate, promptitudine și accesibilitate.