Make Life Magic

Cum să înțelegi ce bijuterii ți se potrivesc

De peste 90.000 de ani, bijuteriile continuă să comunice emoțiile și credințele celor care le poartă.

Psihologia modernă ne arată că bijuteriile sunt mai mult decât o simplă accesorizare – sunt atât o declarație a personalității noastre, cât și un adjuvant în întărirea încrederii și a respectului de sine. 

De exemplu, un medalion în care purtăm o fotografie pe care o prețuim valorează mai mult decât orice bijuterie de designer scumpă. O astfel de bijuterie este o ancoră emoțională care ne ajută să ne echilibrăm, să dobândim o stare psihică bună.

Dacă ar fi să aruncăm o privire la piramida nevoilor dezvoltată de Maslow, realizăm că purtarea bijuteriilor poate fi plasată undeva între nevoia de apartenență socială și cea de stimă de sine. Prin nevoia de apartenență socială înțelegem nevoia de a aparține și de a fi acceptate de un grup sau de a face parte din relații precum cele de prietenie sau dragoste. 

Semnficația bijuteriilor

De mică am crescut cu povestea în care mama bunicului meu matern a murit înainte să apuce să le dezvăluie bunicilor mei unde se afla salba de galbeni a familiei, pe care o promisese bunicii mele. Este o comoară care, de aproape 100 de ani, se spune că este îngropată undeva pe terenul familiei bunicului meu și care, probabil, încă îşi așteaptă stăpâna. Am crescut cu această poveste și cu un gust dulce-amărui, pentru că această salbă reprezintă pentru mine o legătura palpabilă cu strămoșii mei, cu energia lor, dorul lor, visele lor, năzuințele lor și pe care aș fi putut, la rândul meu, să o dau fiicelor mele, din generație în generație, ca pe un stindard. 

Purtarea acestui tip de bijuterii poate arăta că, din punct de vedere social și cultural, suntem mândri de originile noastre sau de locul în care ne-am născut. De asemenea, purtarea diferitor coliere inscripționate cu mesaje în limba maternă, a bijuteriilor create de designeri autohtoni sau a unor daruri primite de la persoane importante conduc la satisfacerea nevoii de apartenență socială. 

Alegerea bijuteriilor

Alegere și purtarea de bijuterii este o nevoie umană strâns legată de personalitatea și identitatea noastră. Studii recente în psihologie au arătat că purtarea unui anumit tip de bijuterii este asociat cu trăsături specifice de personalitate. Astfel, se pare că femeile ce aleg bijuterii de mărimi mici, decorate minimalist, comunică subconștient celorlalți încredere de sine și stabilitate, iar purtarea acestora în set demonstrează o atenție crescută la detalii și organizare. 

Pe de cealaltă parte, purtarea de bijuterii mari, cu un design elaborat și pietre strălucitoare poate denota o personalitate de tip extrovert, căutarea de atenție si de senzații tari și existența unei vieți sociale bogate.

În ultimii ani, am început să port tot mai des bijuteriile făcute de mine : sunt bijuterii pe care le simt, care vin spre mine în contextul unei povești de viaţă, pietrele folosite au un mesaj clar și o anumită însemnătate pentru mine, iar confecționarea lor mă duce într-o aventură a descoperirii de sine. De asemenea, nu de puţine ori, cele mai bine vândute bijuterii ale mele sunt cele care au venit în contextul unei povești de viaţă. Ele sunt un memento, o ancoră sau un port-bonheur și atrag o clientelă numeroasă. 

Am observat că și starea mea psihică influențează puternic alegerea bijuteriilor pe care le port: dacă mă duc la un eveniment unde am de prezentat ceva și sunt sigură pe mine, aleg intuitiv un colier statement sau un inel, care mă face să mă simt curajoasă, cutezătoare, determinată și pregătită să fiu în centrul atenției. În majoritatea intervențiilor mele live de pe social media, am astfel de bijuterii. 

Dacă, din contră, merg la o întâlnire de afaceri, optez pentru cercei mici și inel cu diamant, cu un lănțișor simplu sau fără. Ele îmi permit să mă simt sigură pe mine, echilibrată și mă prezintă ca pe un partener de încredere.

Dacă am o activitate creativă, port cercei foarte mari, asimetrici și am mâinile pline de brățări și inele mari cu pietre semiprețioase. Vorbesc foarte mult cu mâinile, iar în cadrul unor astfel de întâlniri, am senzația că aceste bijuterii mă ajută să exprim mai bine cine sunt.

Însă, dacă nu mă simt bine, dacă sunt ușor deprimată sau tristă, simt nevoia să fiu „goală”, conținută, să fiu doar eu cu mine, fără distrageri de la ce se întâmplă în interiorul meu, pentru a putea să merg la sursa tristeții și să lucrez cu ea. 

Pe de altă parte, am observat că perlele pe pielea goală, în intimitate, mă fac să mă simt senzuală, dulce, ca o Venus ieșită din spuma mării, gata să seduc și să fiu sedusă.  

Pentru mine, bijuteriile sunt la fel de importante ca și limbajul, pentru că fac parte din mine. Iubesc să le creez și, deopotrivă, iubesc să le port și să le dăruiesc. Când le dăruiesc, de asemenea, creez o poveste : bijuteriile sunt însoțite de o eșarfă, de o cutie de bijuterii creată de mine sau vin cu o poveste care întotdeauna are un mesaj clar pentru persoana căreia i-au fost destinate. 

Mai mult, cred cu tărie în proprietățile magice și vindecătoare ale pietrelor prețioase și semiprețioase și îmi place să „înnobilez” bijuteria pe care o port cu energia mea. Ea mă protejează astfel și este tăinuitoarea dorințelor mele cele mai fierbinți. Relația mea cu bijuteriile este intimă, profundă și durabilă. 

Pentru că pentru mine, bijuteria este mai mult decât un element de înfrumusețare, este o cale prin care îmi pot exprima personalitatea, gândurile, căutările, emoțile.  

Foto: Pexels