Nu urmează să citești încă un articol despre ce culoare să porți în funcție de nuanța tenului și de tipul de siluetă, ci mai degrabă despre efectul psihologic al culorilor și despre ceea ce englezii numesc your true colour, demitizând clișee și legende cromatice.
Dacă ai tenul măsliniu, îți stă bine în roșu. Și dacă pielea mea e albă ca varul, nu? OK. Mâna sus cine nu și-a greșit niciodată nuanța fondului de ten. Dar pigmentul e roz sau oranj? Adevărul este că e destul de complicat să-ți dai seama exact ce subton are pielea ta și nici măcar nu e relevant. Sigur că tenul măsliniu e frumos evidențiat de o nuanță puternică, în general. Dar dacă personalitatea te-a îndemnat mereu să fii o persoană discretă, te vei simți cel puțin bizar să apari undeva într-o ținută reflectorizantă.
Cel mai important, în discuția despre culori, este să menționez că fiecare dintre noi rezonează și reacționează la stimuli diferiți. Dacă nuanța ta preferată este verde-smarald pentru că îți amintește de bijuteriile bunicii, nu te priva de această plăcere pentru că ai citit undeva că îți evidențiază cearcănele. Nu trebuie confundată teoria culorilor din artă sau machiaj cu cea din sfera vestimentară. Aici vorbim despre diverse texturi care atrag sau care resping lumina, principalul factor de decizie într-o combinație cromatică.
Cel mai bine îți stă în culoarea pe care o simți.
Un look este întotdeauna compus din piese vestimentare, accesorii și încălțăminte. Dacă bluza îți evidențiază cearcănele (puțin probabil), poartă o pereche de cercei care îți fac pomeții să strălucească. Simplu!
Albul e pentru mirese
Dacă mergi în India îmbrăcată în alb, sigur vei auzi un șir lung de „condoleanțe!”, plus trei, patru bocitoare pe fundal. În Europa, da. Albul e pentru mirese. Și pentru uniformele medicilor, pentru șorțurile bucătarilor și pentru orice persoană care interacționează cu un număr mare de oameni. De ce? Pentru că albul este cel mai bun indiciu al curățeniei și, prin extensie, al încrederii. Un angajat cu manșete imaculate îți oferă un fel de garanție nescrisă că e un om serios pentru că are grijă să nu rateze niciun detaliu, nici din look-ul lui, dar nici din contractul tău. Piloții poartă cămăși albe și costume bleumarin pentru că reprezintă, la nivel psihologic, combinația perfectă care generează ideea de siguranță și de încredere. Apropos de bleumarin, un studiu statistic a demonstrat că angajatorii tind să ia în calcul persoanele care se prezintă la interviuri în ținute bleumarin, dincolo de CV-urile impresionante ale altor competitori care nu afișează aceeași încredere în momentul întâlnirii. Dar hai să-ți spun ceva chiar interesant despre alb. Este culoarea bogăției de pe la 1500 până în prezent. Poate că noi evităm să purtăm alb în metrou, dar cum bogații nu merg cu metroul… Știi costumele acelea superbe de un alb-bezea delicios, din filmele cu oameni de hiper ultra mega succes? Acum chiar știi cum să faci impresie.
Negrul subțiază
Te-ai întrebat vreodată de ce negru este culoarea modei? Oricui îi stă bine în negru, indiferent de subton, de ton, de vârstă, de sex, de statut social sau de siluetă. Elegant, misterior, protector și ușor de adaptat oricărui stil personal, negru este opțiunea principală a persoanelor creative pentru că susține perfect zgomotul interior necesar unui act artistic, neutralizându-l pe cel exterior. Însă dacă e ceva ce negrul nu poate să facă, ei bine, nu subțiază, nu slăbește și nu face minuni peste noapte (decât dacă porți un set de lenjerie foarte sexy). Într-o ținută, proporția este cea care contează cel mai mult. Iar ca să ajungi la asta, e important să te privești sincer în oglindă și să îți iubești corpul exact așa cum este el. Nu uita că natura e perfectă, în afara standardelor create de Hollywood.
Dacă nu porți croiala care te avantajează, nici cea mai intensă nuanță de negru nu te poate ajuta. Nu negru este cel care subțiază, ci asocierea lui cu ținutele black tie care, de obicei, sunt destul de structurate, cu piese aparținând unui registru clasic, potrivit cam oricărui tip de siluetă.
În acest sezon, se poartă nuanțele neon. Cum ar fi ca în fiecare sezon în care marii designeri propun o anumită categorie de nuanțe, actualmente neon, să îți adaugi în garderobă câteva piese? Și când nu se mai poartă, ce faci cu ele? Nu îți poți transforma șifonierul într-un curcubeu doar pentru că „se poartă”.
De exemplu, pentru anul acesta, institutul Pantone a ales Very Peri, nuanța de lila asemănătoare lavandei, care generează o stare de visare, de optimism și care te duce cu gândul la spiritualitate. Asta nu înseamnă că petrecem anul în lotus și în rugăciune, îmbrăcați în pelerine mov, ci că simpla inserție a unui element printr-un accesoriu într-o nuanță de lila îți poate insufla o stare de bine și te poate duce cu gândul la un moment de meditație. Și așa ești și trendy, dacă ții neapărat. Oricum, accesoriul acesta lila-lavandă se asortează frumos cu acea bluză verde-smarald de la început.
Ai încredere în intuiția ta și ai grijă la proporții și la materiale: legea compensației este cum nu se poate mai valabilă într-ale modei. Deci ce culori porți azi?
Foto: Pexels