Mariana Mihuţ, la 81 de ani - Actriţa este sărbătorită de Teatrul Bulandra

Teatrul Bulandra o sărbătoreşte pe 7 noiembrie pe formidabila actriță Mariana Mihuţ care împlineşte 81 de ani.

Legendă a teatrului și a filmului românesc, o prezență de mare forță și sensibilitate, Mariana Mihuţ continuă să scrie istorie pe scena culturală autohtonă și, de peste 50 de ani, pe scenele Bulandra.

Cu această ocazie, Teatrul Bulandra a pregătit un eveniment special la Sala „Liviu Ciulei”. Seara va începe cu vizionarea înregistrării spectacolului „Îngropaţi-mă pe după plintă” de Pavel Sanaev, traducerea: Maşa Dinescu, regia: Yuri Kordonsky, avându-i în rolurile principale pe actorii Mariana Mihuţ şi Marian Râlea. Evenimentul, realizat cu sprijinul UNATC „I. L. Caragiale”, va continua la ora 20.00 cu un dialog cu Mariana Mihuţ. Discuţia va fi moderată de criticul de teatru Alina Epîngeac.

Debutul în teatru al Marianei Mihuț a avut loc la Teatrul Giulești, unde s-a angajat imediat după absolvire, însă din 1971 povestea Marianei Mihuț este strâns legată de Teatrul Bulandra, unde a fost invitată de regizorul Lucian Pintilie în distribuția memorabilei montări “Revizorul” interzisă la scurt timp de cenzura comunistă.

Aici a colaborat cu regizori importanți precum Liviu Ciulei, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Valeriu Moisescu sau Silviu Purcărete. Întâlnirea cu regizorul Yuri Kordonsky reprezintă unul dintre marile evenimente teatrale ale ultimilor ani, rolurile Marianei Mihuț din spectacole precum „Unchiul Vanea” (2001), „Căsătoria” (2003), „Sorry” (2004) sau „Îngropaţi-mă pe după plintă” (2011)marcând istoria teatrală recentă și aducându-i două premii UNITER pentru Cea mai bună actriţa în rol principal.

Aceleași premii importante le-a obținut și pentru rolurile din spectacolele „Copilul îngropat” și „Petru”, ambele în regia Cătălinei Buzoianu, dar și pentru surprinzătorul „Lear”, propus de regizorul Andrei Șerban într-o distribuție exclusiv feminină.

În 2017 a obținut Premiul UNITER pentru întreaga activitate, iar în 2022 – Premiul Gopo pentru întreaga carieră.

A jucat și în numeroase producții de teatru radiofonic sau TV, precum și în filme importante, amintind aici doar debutul din filmul-cult „Pădurea spânzuraţilor” (1965), în regia Liviu Ciulei, sau îndrăznețul „De ce trag clopotele, Mitică”, regia Lucian Pintilie (lansat în 1990). În această stagiune, Maria Mihuţ urcă pe scena Sălii Toma Caragiu, în tulburătorul spectacol „Băieţii de zinc”, după Svetlana Aleksievici, regia și adaptarea Yuri Kordonsky.