În practica mea, întâlnesc atât oameni care fac chiar efortul de a se trezi mai devreme ca să aibă timp să mănânce un mic dejun copios, cât și persoane care se îngrozesc la gândul că, abia treziți din somn, ar trebui să se așeze la masă și să mestece mâncare.
Cred că ținem cu toții minte ideea aceea conform căreia micul dejun trebuie să fie principala masă a zilei. Era și-un fel de proverb: „Mâncarea de dimineață mănânc-o singur, cea de la prânz împarte-o cu un prieten, iar cea de seara dă-o dușmanilor!” Nu știu exact în ce context a apărut credința asta, dar știu sigur că un stomac umplut până la refuz încă de dimineață o să ne răpească mult din energia de peste zi.
Eu cred că fiecare ar trebui să facă ceea ce simte că îi priește referitor la micul dejun.
Dacă sunt zile în care ai mânca ceva dimineața, fă acest lucru. Dacă simți că încă mai e mâncare de digerat din seara precedentă și nu te atrage nimic de pe masă, nu te forța. Probabil că ai dreptate. Bea cafea sau ceai, hidratează-te și când o să vină foamea, vezi tu ce faci cu ea.
Sunt studii care arată că un copil care a luat micul dejun va fi mai activ și mai atent la școală și va avea rezultate mai bune decât unul care nu a mâncat nimic înainte să meargă la școală. Deci dacă aveți copii, poate că este bine să insistați un pic pe acest subiect și să le pregătiți ceva de mâncat de dimineață: fie celebrele cereale cu lapte, fie ou, brânză, sandvișuri. Nu covrig sau merdenele, ele nu reprezintă mâncare, ci doar calorii.
Despre ce am putea mânca noi, adulții, la micul dejun:
1. Există două mari categorii de mic dejun: proteic sau pe baza de carbohidrați.
Variante proteice: ouă, brânzeturi, preparate din carne sau pește.
Variante bogate în carbohidrați: fructe, cereale, musli, paste vegetale de tipul humus/fasole bătută/pastă de linte/soia, zacuscă, salată de vinete.
O varianta auxiliară de mic dejun vine din partea celora care preferă grăsimile sau care urmează o dietă de tip ketogenica: unt de arahide, iaurt cu diverse semințe, smântână, șuncă, gălbenuș de ou.
2. Este bine și sănătos pentru noi să variem micul dejun pe parcursul unei săptămâni. Așadar, nu face o obsesie din a mânca în fiecare zi exclusiv ouă fierte sau cereale. Fiecare variantă vine cu aportul ei de nutrienți. Oferă-i corpului diversitate și dă-i timp să-și ia tot ce are nevoie din variantele oferite de tine.
3. Alege ce mănânci la micul dejun și în funcție de ce știi că o să mănânci în restul zilei. Dacă e o zi în care vrei să ții post și vei mânca tocăniță de ciuperci, de exemplu, nu alege la micul dejun zacuscă, ci budincă din semințe de chia cu nuci.
La fel, dacă știi că o să mănânci friptură la prânz, nu mânca prosciutto dimineață, ci ouă sau brânză sau, și mai bine, variante vegetale.
4. Nu exagera cu cantitatea. Am observat că, atunci când avem o zi mai agitată, avem tendința de a mânca mai mult dimineața pentru că știm că o să luăm prânzul mai târziu decât de obicei. Modul în care suntem făcuți și în care funcționăm este ca, oricât de multă hrană ai consuma la o masă, în 4-5 ore îți va fi foame din nou. În consecință, în loc să mărești cantitatea de mâncare, alege porții normale de alimente sățioase, care țin bine de foame. Iar la această categorie, sursele animale dețin medalia de aur.
5. Nu există o oră obligatorie de luat micul dejun. Aceasta variază și depinde de fiecare persoană în parte. Dacă ești matinal, poți lua micul dejun la 6-7. Dacă ai un start mai lent, micul dejun poate fi luat la fel de sănătos și la ora 9-10.
6. Micul dejun îți poate crește bună dispoziție sau starea de spirit dacă ai o zi mai… hai să nu-i zic proastă, ci melancolică. Prin faptul că îți crește glucoză din sânge, e posibil să vezi și partea plină a paharului. În cazul meu, treaba asta are efect doar dacă vine la pachet și cu un ibric de cafea.
7. Înainte de a lua micul dejun, nu uita de importanța hidratării imediat după trezire sau în prima parte a dimineții. Un truc: umple cana pentru cafea cu apă. Până nu bei apa, nu bei nici cafea.
8. Dacă te confrunți cu constipație sau cu probleme legate de nivelul glicemiei din sânge, probabil că este o idee bună să mănânci, totuși, ceva dimineață.
9. Indiferent dacă alegi sau nu să mănânci dimineața, nu uită că este sănătos să ai 2, 3 reprize de alimentare pe parcursul zilei.
10. Dacă vrei să slăbești, nu devine obligatoriu să iei micul dejun. Studiile arată că nu există o influență mare asupra procesului de slăbit. Ce contează, însă, este să ai grijă la ce și cât mănânci pe parcursul zilei. Clasic!
Sper ca fiecare dimineață să va găsească optimiști, plini de energie și gata să cuceriți lumea! Lumea voastră, cea pe care o doriți pentru voi și copiii, pisicile sau cățeii voștri. Pentru diminețile cu nori pe cer, vă prescriu o cană de cafea, un pic de dulce bun, un telefon către un om care știți că știe să asculte, o muzică mai altfel decât ascultați de obicei sau o comandă online de ceva ce știți că va bucură sufletul!
Foto: Pexels