Declarațiile acesteia cu privire la cultura românească vin în contextul în care Yasmin Levy se pregătește să vină în România pentru al doilea consecutiv, în cadrul unui concert marca Musicals.ro, care se anunță a fi unul memorabil.
Astfel, Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine pe 27 decembrie în România, după ce anul trecut a ridicat în picioare toată Sala Palatului din București într-un concert extraordinar și emotionant alături de Orchestra Metropolitană București, aflată sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.
Artista din Israel va cânta la Sala Palatului din Capitală alături de trupa sa, formată din artiştii Yachiel Hasson – chitară, Itay Abramovitz – pian, Sebastian Wypich – bas și Matan Efrat – tobe, într-un format mai intim, care va invita publicul într-o călătorie muzicală plină de emoție și magie.
Încălzirea vocală durează 22 de minute
Yasmin Levy menționează că înaintea unui concert nu urmează o dietă anume, însă încearcă să vorbească cât mai puțin și musai nu mănâncă absolut nimic înainte de spectacol. Întotdeauna pășește cu piciorul drept pe scenă, având în același timp un dialog permanent cu Dumnezeu pentru a o ajută să inspire oamenii cu muzica sa. Tot înaintea unui spectacol îmi încălzesc vocea pentru 22 de minute. E ca și cum ai vrea să alergi, însă nu îți faci încălzirea înainte. Dacă cânt fără să fac asta, a doua zi rămând fără voce, declară artista.
Cu stilul ei distinct și emoționant, Yasmin Levy aduce o nouă interpretare cântecului medieval iudeo-spaniol (ladino), încorporând sunete mai „moderne” de flamenco andaluz și muzică tradițională turcească, precum și combinând instrumente precum darbuka, oud, vioară, violoncel și pian. Ziarul britanic The Guardian o descrie pe artistă: Levy este una dintre cele mai bune cântărețe din Orientul Mijlociu, artista meritând recunoaștere la nivel global. Dragostea, gelozia și ura, acestea sunt emoțiile care din punctul de vedere a lui Levy pot muta munți. Putem fi cele mai minunate ființe, dar și cele mai crude. Ambele ipostaze, dacă sunt duse la extrem, pot fi periculoase, a declarat artista. Ladino este termenul colectiv pentru limba iudeo-spaniolă vorbită de evreii din Spania, care combină spaniola antică originală cu arabă, turcă, greacă, portugheză, franceză, italiană și ebraică. Ladino este una dintre limbile pe cale de dispariție ale lumii, cu mai puțin de 200.000 de vorbitori în întreaga lume, o limbă în egală măsură frumoasă, îmbătătoare, puternică și melancolică.
Levy s-a născut și a crescut în Ierusalim, pe care ea îl descrie ca un adevărat amestec de popoare și culturi, ascultând muzică turcească, marocană, evreiască, musulmană, bisericească, clasică, chanson, jazz, de la o vârstă fragedă. Yasmin Levy este și ambasador al Children for Peace, o organizație care sprijină copiii aflați în calea conflictelor din Orientul Mijlociu și încurajează dialogul intercultural. “Când eram tânără, credeam că muzica poate schimba umanitatea și lumea, dar astăzi știu că eram foarte naivă. Știu că oamenii se luptă pentru pământ, mâncare, apă. Muzica nu poate schimba lumea, dar este singura punte pe care o avem. Mulți artiști musulmani nu voiau să aibă nicio legătură cu mine pentru sunt israeliancă și evreică, dar apoi m-au întâlnit prin muzica mea, am vorbit muzical și am devenit cei mai buni prieteni. În formația mea sunt muzicieni din Armenia, Turcia și Grecia. Toți știm despre războaiele dintre aceste țări. Când ai muzica, nu ești nevoit să vorbești, ea este limbajul, iar limbajul muzicii este sufletul. Sunt foarte norocoasă că sunt muzician și că sunt un fel de punte pentru oameni și culturi.”, a declarat Yasmin Levy.
După crearea statului Israel, Levy a fost numit șef al departamentului Ladino la postul național de radio din Israel. Opera sa de viață a fost consacrată colectării și conservării cântecelor evreilor sefarzi: aceste cântece ladino au fost transmise oral din generație în generație pe o perioadă de 500 de ani. Yasmin Levy a învățat să cânte la pian la 6 ani și a debutat în fața publicului la 21 de ani, primind numeroase aprecieri de la unele dintre cele mai importante publicații ale lumii, precum The New York Times, USA Today, Boston Globe, The Sunday Times, The Times și The Independent, toate acestea lăudându-i muzica și talentul artistic.
De-a lungul carierei sale muzicale, artista a lansat opt albume în limbile ladino, spaniolă și ebraică, piesele ei strângând peste 150 de milioane de vizualizări pe YouTube. Artista are o carieră cu opt albume muzicale în ladino, spaniolă și ebraică, toate aflate în topurile internaționale. Albumul ei de debut, Romance & Yasmin din 2000, i-a adus o nominalizare la „Cel mai bun debutant” la fRoots / BBC Radio 3 World Music Awards 2005, urmat în 2005 de cel de-al doilea album La Judería. În 2021 remixul melodiei “La Alegria”, a devenit viral, ajungând pe locul 1 în topurile de muzică house, fiind prezent și în top 50 Global pe Spotify și top 200 Worldwide Chart, tot pe Spotify. Deși a fost lansat acum 15 ani, albumul “Manu Suave” este în continuare în topuri. Tot în 2021 albumul a ajuns pe locul 10 în topurile de World Music și în top Viral 50 pe Spotify. Recent, melodia Adio Kerida a ajuns să facă parte din coloana sonoră a serialului The Club de pe Netflix.
Biletele pentru spectacolul din 27 decembrie de la Sala Palatului pornesc de la 150 de lei și pot fi achiziționate din rețeaua IaBilet.ro.