Peste 25% dintre copiii din România suferă de obezitate. Peste 25% dintre copiii România au probleme de postură, sunt dizarmonici, așa cum arată raportul național de evaluare a dezvoltării fizice a copiilor.
Programul #staidrept, derulat de Asociația Kinetobebe, își propune să ajungă în cât mai multe școli pentru a face educație preventivă. Terapeuții merg în școlile gimnaziale și, împreună cu elevii, dezbat subiecte precum: durerile de spate, pozițiile corecte la scris și în fața ecranelor diverselor gadgeturi și, de asemenea, află ce sporturi preferă cei mici.
Raluca Chișu, fondatoare Asociația KinetoBebe - Rețeaua Centrelor de Recuperare Pediatrică KinetoBebe, își propune ca în 2024 să realizeze lunar workshop-uri pentru un numar de minimum 300 de elevi. Proiectul se va finaliza cu un studiu referitor la modalitatea în care elevii din ciclul primar cunosc și respectă pozițiile corecte în timpul orelor de curs și în activitățile extrașcolare.
Atelierele au început deja în școli din Capitală (Școala Gimnazială Nr. 27) și urmează să se extindă în cât mai multe unități de învățământ.
„Proiectul presupune educația copiilor din ciclul primar cu privire la modalitatea în care pot preveni apariția posturilor greșite ca urmare a pozițiilor incorecte adoptate în timpul orelor sau a activităților de relaxare când utilizează diferite dispozitive electronice, acele gadget-uri aproape nelipsite din viața lor. Ne propunem să creștem calitatea vieții acestor copii ajutându-i să conștientizeze cât e de important să stea corect în bancă, la biroul de acasă sau când se joacă pe smartphone. Programul vizează copiii din clasele primare, care au între 6 și 11 ani. Scopul final este cel de a contribui la sănătatea și dezvoltarea armonioasă a copiilor, pentru a putea construi un viitor mai sănătos”, declară Raluca Chișu, fondatoarea Asociației Kinetobebe.
Ce se întâmplă la ateliere
Concret, copiii primesc o fișă în care pot colora zonele corpului în care simt durere sau disconfort în diverse grade. Kinetoterapeuții îi ghidează cu blândețe în a identifica anumite simptome și le explică felul în care își pot corecta poziția pentru a preîntâmpina sau ameliora durerile cauzate de postura greșită.
La final, fiecare copil primește fișa de evaluare care ajunge la părinți, cu recomandări care să îi ajute pe aceștia să identifice rapid orice aspect legat de postura incorectă a copilului lor. Asociația oferă o evaluare gratuită în centrele de terapie KinetoBebe sau o ședință relaxantă la Salina „Flori de sare”.