Make Life Magic

Generozitatea se învață: hai să creștem copii darnici!

Copiii nu învață din ceea ce spunem, ci din ceea ce facem!

Atunci când discut cu copiii despre generozitate, aceștia fac corelația cu sărbătoarea Crăciunului și cu faptul că-și donează jucăriile unor copii mai puțin norocoși. 

Însă a dărui ceea ce nu mai ai nevoie, din punctul meu de vedere, intră mai degrabă în zona de reutilizare a bunurilor și mai puțin în sfera generozității și ar trebui, ca părinți, să nu încurajăm astfel de asocieri. 

A fi generos nu înseamnă a dărui ceea ce mie nu îmi mai trebuie.

Uneori, chiar școala, din dorința de a-i învăța competențele cheie cerute, cum ar fi, spre exemplu, antreprenoriatul, mai știrbește și ea puțin idealul, deoarece copiii ajung să vândă mărțișoarele și ornamentele de Crăciun, în loc să le dăruiască.

Ce putem să facem pentru a crește copii generoși?

Fiecare copil a primit, deja, de la părinții săi cea mai importantă lecție despre a dărui, dar lipsește conștientizarea darului primit și oferit.

Părinții dăruiesc cele mai prețioase daruri copiilor: iubirea, timpul, răbdarea, grija și cea mai bună versiune a lor. Când le dăruim, nu-i facem conștienți de aceste daruri. Însă atunci când suferim, unii dintre noi le/ne spunem cu amărăciune: „ți-am dat tot ce aveam mai bun...”

Și copiii ne dăruiesc, la rândul lor, aceleași lucruri și noi acceptăm ca parte din relație tot ce vine bun de la ei. Dar, de multe ori, nu le valorizăm explicit ca pe daruri. 

Discutați cu copiii despre importanța exprimării recunoștinței și iubirii față de cei dragi! 

Explicați-le că un cadou este o modalitate minunată de a arăta acest sentiment și de a spune „Mulțumesc!”

Pentru a crește copii generoși, primul pas este să le arătăm ce lucruri au valoare. Să-i învățăm recunoștința pentru timpul de calitate petrecut cu cei dragi prin vorbe și mici daruri pe care le facem. 

De exemplu, părintele primește un desen cu familia sau un mesaj și îl expune într-un loc vizibil și/sau creează o cutie a comorilor unde pune tot ce primește de la copil.

La rândul lui, pune în cutia de sandviș/penar mesaje pentru copil: Cred în tine! De abia aștept să te revăd și să-mi povestești despre ziua de astăzi! etc., iar la întoarcere îl îndeamnă pe copil ca mesajele să le pună în cutia lui de comori. 

În acest fel, subliniem faptul că un cadou nu trebuie să fie costisitor pentru a fi valoros. 

Puteți să le spuneți că și cel mai mic cadou, făcut cu dragoste și sinceritate, poate avea o valoare imensă pentru cel care îl primește. Este important să încurajați copiii să fie creativi și să își folosească imaginația pentru a crea cadouri unice și speciale. 

De exemplu, ar putea să facă un desen, o felicitare sau să scrie o poezie pentru cei dragi.

Cum facem de sărbători

Cât timp copilul nu are economiile sale, de sărbători (1 și 8 Martie, Crăciun, zile de naștere etc), vă recomand să încurajați copiii să creeze cu mâinile lor mici obiecte pentru cei dragi. Puteți face chiar o tradiție de familie în care fiecare membru creează cu mâinile sale un cadou pe care-l oferă altui membru al familiei, cum se face, de exemplu, la Secret Santa. 

Cadourile pe care le facem celorlalți le cumpărăm împreună și ne asigurăm că reflectă gusturile, dorințele și nevoile persoanei care le primește, nu pe ale noastre. Și, întotdeauna, avem o felicitare lângă cadou. Dăm oboseala la o parte și nu facem din acest moment o obligație sau datorie, ci căutăm curioși, dornici să surprindem și ne bucurăm când găsim cadoul potrivit. 

E important să modelăm, pentru copii, atât bucuria de a dărui, cât și recunoștința pentru ceea ce primesc. Explicăm că un cadou potrivit răspunde unei nevoi, dar poate fi și o surpriză frumoasă. Când folosesc darurile primite, le amintim de persoanele care le-au oferit și de contextul în care a venit darul. 

Eticheta cadourilor

Încurajați copiii să fie atenți și politicoși în procesul oferirii cadoului. Le puteți arăta cum să îl prezinte, cu un zâmbet și cu cuvinte de mulțumire, să facă o scurtă descriere a cadoului și să exprime motivele pentru care l-au ales.

Atunci când copilul mai crește și are economiile sale (bani primiți de la sorcovă, de la bunici, alocația etc.), putem să-l învățăm că atunci când este ziua cuiva drag, membru din familie, prieten foarte apropiat, poate să contribuie și el la acel cadou cu o sumă sau să cumpere ceva simbolic. Păstrăm obișnuința de a scrie o felicitare pentru persoana căreia îi dăruim și să fie mai mult decât o urare formală, să includă ceea ce apreciem la celălalt, ce ne împlinește în acea relație și ne aduce bucurie.

În afara cadourilor, puteți să le arătați copiilor și alte modalități de a-și arăta recunoștința și iubirea față de cei dragi, cum ar fi să ajuți persoana respectivă: părinții, prin diverse sarcini în gospodărie, prietenii, fiind alături de ei cu un sfat, o încurajare sau petrecând timp de calitate împreună.

Este util să aveți un calendar în casă – unul pe care puteți nota evenimente. O tradiție frumoasă, la început de an, este să completați aniversările celor dragi, sărbătorile: pentru tine marcăm ziua copilului, ziua ta de naștere, pentru mami este importantă ziua ei de naștere; Ziua femeii este importantă pentru mami, buni (și alte persoane de sex feminin față de care doriți să le cultivați respectul); pentru tati este importantă ziua lui de naștere și Sf. X, ziua lui de nume; Dragobetele este momentul în care sărbătorim bucuria că suntem împreună etc.

Prin încurajarea acestor valori și comportamente pozitive încă de la o vârstă fragedă, copiii vor învăța să fie persoane generoase, atente și iubitoare, contribuind astfel la creșterea lor ca indivizi responsabili și empatici. 

Tu ce faci să-ți arăți recunoștința? 

Luați-vă un moment ca, împreună cu cei dragi, să identificați ce vă face recunoscători și cum puteți să vă exprimați recunoștința și, de ce nu, ce formă ați vrea să îmbrace recunoștința pentru fiecare dintre voi. La urma urmei, fiecare are propriul limbaj al iubirii, iar cei dragi ar fi bine să-l cunoască.

Foto: Freepik