Make Life Magic

Ioan Mirea, medic psihiatru: „Teoretic, suntem mai toleranți cu suferința mintală. Practic, nu.”

Despre natura umană care marginalizează ceea ce nu înțelege și despre stilul de viață actual, care pune o presiune mare asupra sănătății mintale.

Ioan Mirea, medic rezident psihiatru și doctorand în filosofia psihiatriei, a venit la podcastul Magic People pentru că, parte din misiunea pe care și-a asumat-o este educația și alfabetizarea în sănătatea mintală. 

Am fost curioasă să aflu cum i se pare că sunt percepute, azi, suferințele mintale. Într-o perioadă în care pare că tehnologia ne-a luat-o înainte, iar stilul de viață urban ne îndepărtează tot mai mult de ritmul și echilibrul naturii, a vorbi despre sănătatea mintală și despre echilibru devine esențial. 

Ioan Mirea explică: „Spre deosebire de bolile somatice, care ne trimit imediat la doctor, bolile mintale par mai puțin lesne de tratat pentru că oamenii nu le văd, nu le simt așa cum simți un os rupt. În plus, dacă un om suferă de cancer, nu spunem că este <<canceros>>. În schimb, dacă suferă de depresie, va fi etichetat drept <<depresiv>>. A pune semn de egalitate între persoană și boala de care suferă înseamnă a da acelei boli puterea de a te defini, ceea ce nu e în regulă. Omul nu e boala.” 

Istoria ne arată că, deși ne ferim să vorbim pe șleau despre bolile mintale, suntem în continuare vulnerabili în fața lor. „Nu am trăit niciodată mai alienați de natură decât în acest moment”, completează dr. Ioan Mirea. Pare că suntem mai puțin rezilienți și ne raportăm la stres sub imperiul unor elemente tot mai nenaturale.

Ritmul alert al vieții din marile aglomerații urbane, presiunea constantă de a performa în timp scurt ne îndepărtează de naturalețea emoțiilor și a activităților care ne țin „sănătoși la cap”. 

Sub imperiul atâtor „trebuie”, uităm că e normal să obosim, că tristețea are nevoie de timp ca să treacă.

Și totuși, chiar dacă pare că suntem mai toleranți sau, cel puțin, mai politicoși cu suferințe precum depresia sau anxietatea, în realitate, tendința este să marginalizăm ceea ce nu înțelegem. De aceea e vital să vorbim despre sănătatea mintală și să nu uităm că nu doar corpul, ci și mintea au nevoie de grija noastră și de specialiști care ne susțin la nevoie. 

Dr. Ioan Mirea explică: „Sunt trei componente care influențează modul în care reacționăm la factorii de stres:

- componenta biologică, genetica noastră 

- componenta socială (mediu, familie, societate, profesie)

- componenta psihologică (structura de personalitate)

Unele boli mintale, precum demența, au o importantă componentă biologică, pe când unele cazuri de depresie se vindecă odată ce scoți persoana din contextul sau mediul social care o provoacă. 

Ceea ce trebuie să reținem este că un medic psihiatru ne poate ajuta să ne revenim atunci când simțim că lucrurile nu sunt bine, dar și dacă cei din jurul nostru ne trag semnale de alarmă. 

Ideal ar fi să privim suferința psihică ca pe orice altă suferință și să cerem ajutor de specialitate la nevoie.

Dr. Ioan Mirea ne oferă și 3 sfaturi pentru a ne îngriji sănătatea mintală:

- să nu ne ignorăm gândurile și sentimentele,

- să nu ne teme să mergem la un consult psihiatric dacă simțim că nu suntem bine,

- sportul, mâncarea sănătoasă și somnul de calitate chiar sunt esențiale pentru sănătatea noastră psihică.


Magic People: Ioan Mirea, medic psihiatru. Despre cum percepem, la nivel de societate, suferințele mintale.

Make Life Magic, 00:44:28

Iulia Roșu, medic specialist în dermatologie și estetică medicală. Despre îngrijirea tenului matur.

Make Life Magic, 00:57:26

Matei Stănculescu, psiholog. Despre greșelile pe care le plătim cu sănătatea noastră mintală.

Make Life Magic, 01:02:02

Mirela și Liviu Mihăileanu, fondatorii Asociației Tzuby's Kids. Despre adopție și destine schimbate în bine.

Make Life Magic, 00:44:36