Make Life Magic

Impactul psihologic al liderilor toxici

Cum influențează negativ sănătatea mintală a angajaților, pe termen lung

La prima vedere, ai spune că odată ce ieși din mediul toxic în care simți că muncești, totul va reveni la normal. Din păcate, lucrurile nu stau chiar așa. 

Impactul psihologic al lucrului pentru un șef toxic poate dura până la 10 ani, conform specialiștilor în psihologia organizațională. Cercetările arată că e de-ajuns un singur lider toxic ca să afecteze în mod semnificativ întregul mediu de lucru.

Așa cum, pentru a anula efectul unui gând negativ este nevoie de cel puțin trei gânduri pozitive, pentru „daunele” pe care le produce un șef toxic ar fi nevoie de cel puțin trei lideri carismatici și pricepuți pentru o atmosferă plăcută de muncă.

Rick Hanson, psiholog, autor și profesor american cunoscut pentru munca sa în domeniul neuroștiinței și al psihologiei pozitive, explică lucrurile într-un mod foarte plastic: „Creierul este ca un scai pentru gândurile negative și ca un teflon pentru cele pozitive”. 

Suntem mai sensibili la critici decât la laude și e simplu de înțeles de ce: critica, ostilitatea ne trezesc instinctul de apărare pentru că le percepem ca pe niște atacuri. Dacă ne întoarcem spre anii de școală, sigur ne amintim cu toții profesorul cu comportament abuziv, de la care nu am învățat mare lucru în afară de gustul inutil al umilinței (încă pot să văd cocul profesoarei de latină din clasa a IX-a și încă pot să simt tremurul din timpan, în timp ce țipa la noi din toți bojocii).

Revenind la locul de muncă, un șef toxic poate afecta serios bucuria cu care oamenii vin la muncă, satisfacția, angajamentul, bunăstarea angajaților și performanța generală a companiei.

Partea interesantă și îngrijorătoare, conform analizei a 57 de studii din The Leadership Quarterly este că influența unui șef toxic nu dispare odată ce angajatul iese din mediul neprielnic. Comportamentul abuziv are, de fapt, consecințe pe termen lung. 

Odată ce angajatul începe activitatea într-un loc nou de muncă, va duce cu sine efecte post - traumatice precum:

- lipsă de încredere în forțele proprii

- lipsă de încredere în noul lider

- colaborare dificilă

- teama de a-și asuma responsabilități

- dificultatea de a-și spune punctul de vedere sau de a căuta soluții

- dorința de a nu se implica mai mult decât este obligatoriu

- tendința de a submina inițiative care ies din tipar

- comportament evitant

- vulnerabilitate crescută și atitudine defensivă chiar și când nu este cazul.

Strategii care ajută să funcționezi într-un loc nou de muncă

1. Cunoașterea de sine

Observă-te ca și cum ai fi altcineva. Cum a fost experiența cu șeful toxic. Ce urme crezi că a lăsat în comportamentul tău, în felul în care reacționezi la muncă, ce emoții apar. 

Învață să-ți gestionezi reacțiile personale și emoțiile în mediul nou ținând cont de ceea ce urmează, nu de experiențele din trecut. 

2. Construiește-ți o rețea de sprijin

Prietenii, familia, colegii noi îți pot oferi îndrumare, sfaturi și un umăr pe care să plângi. Când împărtășești gânduri, experiențe și emoții, ai parte de validare și nu te mai simți la fel de singur. Izolarea nu ajută pe nimeni!

3. Ai grijă de tine

Grija de sine înseamnă, de multe ori, să ai curajul să spui „nu” atunci când sarcinile suplimentare sau cerințele nerezonabile îți pun în pericol starea de bine sau echilibrul dintre viața personală și cea profesională.

Stabilește obiective și limite clare, protejează-ți demnitatea și nu uita nicio clipă că te bazezi pe o experiență profesională care a stat la baza obținerii acelui loc de muncă.

Ori de câte ori mintea ta tinde să readucă în prezent evenimente neplăcute din trecut, ia o pauză de câteva minute și amintește-ți să revii azi, aici. Amintește-ți că ai ieșit din situația toxică și că ți-ai dat o nouă șansă la normalitate. Stabilește ce îți dorești de la tine, de la noul loc de muncă și dă-ți voie să simți recunoștință pentru că ai reușit să spui „stop” atunci când ai avut nevoie să pui punct unui context neprielnic. 

Foto: Freepick