Odată cu venirea anotimpului cald, este important să ne adaptăm rutina de îngrijire a tenului pentru a face față schimbărilor specifice acestui sezon. Tenul necesită o atenție specială și produse potrivite pentru a-și menține strălucirea și sănătatea. Unul dintre aspectele esențiale ale îngrijirii tenului, la orice vârstă, în sezonul cald, este protecția împotriva razelor solare nocive, motiv pentru care cremele cu factor de protecție solară (SPF) devin indispensabile.
Deși avem nevoie de soare (este principala sursă de vitamina D, ne face mai optimiști etc), protecția corectă a pielii ține departe tot felul de complicații (apariția ridurilor și a petelor pigmentare, îmbătrânirea prematură a tenului, însă și riscul unor boli serioase).
Problema începe când tastăm pe Google „cremă cu protecție solară”. Un milion de opțiuni, o gamă amețitoare de prețuri, review-uri peste review-uri: atât de multă informație se transformă în gălăgie și nu mai pricepi nimic.
Să simplificăm, pe cât posibil, povestea
De obicei, produsele de soare au afișat pe etichetă SPF-ul (Solar Protection Factor) și acesta este strâns legat de două caracteristici: tipul de piele și condițiile de expunere la soare.
Ce alegem pentru pielea sensibilă
Persoanele cu pielea sensibilă (predispusă la alergii sau acnee), trebuie să evite folosirea cosmeticelor care conțin parfum sau alcool, iar această regulă se aplică și în cazul cremei de protecție solară. Nici cele pe bază de ulei nu sunt o idee grozavă pentru că pot îngrășa excesiv tenul, pot înfunda porii și acneea se va grava. Însă pielea sensibilă are nevoie de creme de soare cu factor de protecție mare (50).
Ce alegem pentru pielea deschisă la culoare
De reținut: cu cât este mai deschisă nuanță pielii, cu atât crește factorul de protecție. De altfel, cremele cu 30+ SPF sunt recomandate pentru uzul zilnic împotriva razelor UVA și UVB, chiar dacă expunerea la soare este una accidentală. Ne referim la toate anotimpurile, dar vara cu atât mai mult! Persoanele cu pielea foarte deschisă nu ar trebui să iasă din casă înainte de a aplica o crema cu factor de protecție de peste 30, iar în zilele însorite, înlocuim cu o cremă cu factor de protecție mai mare.
Ce alegem pentru tenul închis la culoare
Oamenii cu tenul măsliniu sau ciocolatiu sunt cei mai norocoși. Se bronzează repede și uniform, suferă rar de arsuri solare, bronzul lor este maro, auriu și le stă minunat. Chiar dacă pielea măslinie pare prietena cea mai bună a soarelui, radiațiile solare sunt un pericol real și au aceleași efecte nocive pe termen lung ca în cazul tenului deschis. Însă pentru aceste persoane, o cremă cu factor de protecție de 10 poate fi în regulă în zilele obișnuite, iar când avem o expunere mai mare la soare, alegem o cremă cu factor 30 inclusiv pentru tenul ciocolatiu.
Ce alegem pentru cei mici
Cum pielea copiilor este destul de sensibilă la compușii chimici care se află în majoritatea cremelor solare, alegeți pentru cei mici produse care conțin oxid de zinc sau dioxid de titaniu, compuși care sunt mai bine tolerați de pielea copiilor. Pentru a evita eventualele arsuri sau neplăceri cauzate de expunerea la soare, pielea copiilor este cel mai bine protejată cu o crema cu un factor de protecție mare – 30 sau 50 SPF, care oferă protecție atât împotriva razelor UVA cât și UVB. Pentru o aplicare mai ușoară, fără negocieri infinite, alegeți produse sub formă de spray.
Foto: Freepik