5 greșeli de demachiere care îți afectează sănătatea tenului

Află cum și de ce să le eviți!

Există mii de tutoriale despre machiaj, dar nu putem spune același lucru despre demachiere. Cândva, când navigam prin adolescență, circula mitul că machiajul dăunează pielii și îmbătrânește prematur. Și, ținând cont cont de compoziția chimică a produselor cosmetice de acum 20 de ani, poate chiar era adevărat. Dar în ziua de azi, acestea țin cont de reglementări europene stricte și multe produse de machiaj conțin chiar și ingrediente de îngrijire și de hidratare.

Însă e adevărat că atunci când te machiezi zilnic, neglijarea curățării tenului sau tehnicile incorecte de demachiere pot dăuna frumuseții pielii. La un moment dat, un dermatolog mi-a explicat cum demachierea incorectă și agresivă a tenului îmi poate dăuna, așa cum un tricou de bumbac își poate pierde forma după câteva spălări la temperatură și turații necorespunzătoare. Contează mișcările, intensitatea cu care îți cureți tenul și produsele pe care le folosești. Și mai precis: nu brandul, ci compatibilitatea lor cu pielea ta.

Iată cinci greșeli comune de demachiere:

1. Îți maltratezi tenul

De-a lungul timpului, am observat multe femei care atunci când se demachiază își maltratează tenul fără milă: masează agresiv cu servețelul demachiant sau cu discheta, în toate sensurile, astfel mai mult întind machiajul dizolvat de produs decât să îl curețe. Pentru un ten ferm, mișcările trebuie să fie suave, ascendente, ca de masaj. Desigur, dacă porți un fond de ten cu acoperire mare, poți folosi un șervețel demachiant înainte, însă apoi, cea mai bună tehnică este să-ți masezi delicat chipul cu loțiune demachiantă încălzită între palme, apoi să îndepărtezi machiajul cu gentilețe. Mare atenție la zona ochilor: mascara se îndepărtează plasând o discheta sub ochi, iar cu o altă dischetă îmbibată în demachiant se șterge ușor tușul. Fără violență!

2. Nu folosești produsele potrivite

Probabil că atunci când te gândești la produsele potrivite iei în considerare, în primul rând, tipul de ten. Și ai dreptate… parțial. Trebuie să iei în calcul, în primul rând, tipul de machiaj pe care îl porți. Dacă, spre exemplu, folosești fond de ten rezistent la transfer, pudră și spray fixator, loțiunea micelară ajută. Însă dacă stratul de machiaj e fin, același produs îți poate dezechilibra bariera hidrolipidică a pielii – în acest context nu are sens să-ți degresezi pielea, poți folosi un lapte demachiant simplu. Pentru a evita frecatul excesiv, după loțiune micelară sau pe bază de ulei, spală tenul cu un produs blând, iar la nevoie tamponează-ți tenul la finalul demachierii cu un tonic. Și nu uita: șervețelul demachiant ar trebui să fie o soluție de urgență, pentru serile în care ești prea obosită pentru un ritual de skincare și nu regula, deoarece nu curăță pielea în profunzime.

3. Te demachiezi doar dacă ai fost machiată

Deși lingvistic ar avea sens să folosești demachiant doar dacă ai fost machiată în prealabil,  adevărul e ca tenul acumulează exces de sebum, transpirație, praf și poluare pe tot parcursul zilei, iar dacă nu e curățat temeinic seara, poți fi predispusă la puncte negre, coșuri răzlețe sau chiar acnee. Desigur, dacă nu te-ai machiat deloc, poți să folosești un produs demachiant blând pentru a curăța pielea și nu trebuie să respecți toate rigorile propuse de brandurile de îngrijire. Însă nu uita că acest pas nu doar că îți purifică tenul, ci facilitează și absorbția ingredientelor cheie din produsele de îngrijire.

4. Neglijezi zonele adiacente feței

Poate acest lucru ar trebui să fie implicit, însă atunci când te demachiezi, nu te rezuma doar la față. Pielea gâtului este prima care îmbătrânește, de aceea trebuie demachiată atent (eventual, cu mișcări ascendente), pentru a o ajuta să absoarbă ingredientele din seruri și creme. Apoi, curăță cu grijă și urechile (se poate strânge fon de ten și pudră pe ele), dar și linia părului, care strânge atât machiaj, cât și produse de îngrijire și care, dacă nu este curățată, se umple de reziduuri.

5. Te speli pe față cu apă fierbinte

Apa fierbinte este agresivă cu bariera lipidică a pielii, dar și cu microbiomul ei. Iar spălarea regulată cu apă prea caldă duce la deshidratare, oferă tenului un aspect tern și nu aduce niciun beneficiu, nici măcar o curățare mai profundă. Dermatologii recomandă, de obicei, spălarea feței cu apă călduță, însă celebrități precum Naomi Campbell și Pharell susțin că folosesc apă rece, pentru că aceasta stimulează circulația și păstrează fermitatea pielii.