Judecăm oamenii după cum sunt îmbrăcați. Uneori, în mod conștient, cu comentarii explicite. Alteori, informația se așază direct în subconștient și vine la suprafață sub formă de senzație.
Dar ce anume spun hainele despre noi? Ce comunică interlocutorului?
Bineînțeles, ca orice comunicare, depinde atât de cel care transmite informația, cât și de cel care o primește. Însă hai să ne oprim asupra aspectelor general valabile.
Sunt cinci mari categorii de informații pe care hainele noastre le transmit despre noi:
1. Valorile și convingerile personale
Valorile și convingerile noastre se regăsesc, cu intenție sau nu, și în vestimentația, accesoriile și imaginea noastră personală.
De exemplu, dacă familia este cea mai importantă valoare a ta, vei simți imboldul să declari cumva asta. Eventual purtând zi și noapte la gât un pandantiv simbolic, cu patru omuleți ce se țin de mână, în lanț.
Vei prefera imprimeurile cu inimioare, în cazul în care, pentru tine, iubirea e cea mai importantă. Iar dacă iubești animalele, vei fi oripilată de ideea de a purta o haină de blană.
Sfatul meu: Cel mai direct și simplu mod de a-ți declara valorie și convingerile personale sunt tricourile statement cu mesaje.
2. Aspirațiile personale și profesionale
Hainele pot vorbi și despre aspirațiile tale, personale sau/și profesionale. Adică pot spune cum te vezi - sau ai vrea să te vezi - în viitor.
Din punct de vedere vestimentar, asta se reflectă în adoptatea conștientă a unui anumit stil. Oamenii ambițioși au în minte imaginea unui „eu” ideal și ea funcționează ca motivație de atingere a obiectivelor lor.
Și, chiar dacă nu își permit încă hainele acelea pe care le vor avea atunci când vor ajunge în top, faptul că au aspirații înalte se reflectă deja și în detaliile ținutelor lor actuale.
Din păcate, câteodată asta înseamnă pentru unii și achiziționarea unor articole care imită niște produse de lux foarte cunoscut. „Fake it till you make it" nu este soluția ideală – dar și ea spune ceva despre purtător, nu-i așa?
Sfatul meu: Alege-ți o persoană sau mai multe din domeniul de activitate pe care o / le admiri, ca brand personal și ca stil. Persoane care sunt deja acolo unde tu ai vrea să ajungi și simți că sunt coerente și din punct de vedere stilistic cu rolul lor. Fă o listă cu elementele care îți plac și pe care le poți adopta, pentru că ți se potrivesc și ție, fară ca acest pas să-ți afecteze autenticitatea (nu imita, inspiră-te).
3. Personalitatea
Fiecare dintre trăsăturile tale de personalitate se reflectă în stilul tău, știai? De exemplu, dacă ești o persoană sociabilă, cel mai probabil preferi culorile vii. Iar dacă ești introvertită, vei adopta ori nuanțe de gri, ori un stil „platoșă”, în spatele căruia să te ascunzi (piele neagră și ținte). Dacă ești conservatoare, vei avea un aspect „matematic”, simplu dar îngrijit în detaliu. Dacă ești o rebelă, cu siguranță vei adopta un stil îndrăzneț, cu piese statement.
Reflectarea personalității în stil se regăsește în conceptul de „inside-out style”.
Stilul “inside out” este stilul vestimentar care ți se potrivește perfect, pe dinăuntru și pe dinafară.
Sfatul meu: Fă-ți un test de personalitate și încearcă să cuplezi trăsăturile care reies din rezultatul acestuia cu preferințele tale legate de haine. Se potrivesc sau nu prea?
4. Background-ul personal și cultural
Trecutul nostru face parte din viața și din evoluția noastră. Fiecare experiență personală își pune amprenta în alegerile noastre de zi cu zi. Inclusiv generația căreia îi aparținem ne influențează stilul.
Dacă ai crescut la țară sau la oraș, dacă provii dintr-un mediu sau o familie conservatoare în care fusta scurtă avea o conotație negativă, dacă ai avut o figură de referință (mama, de exemplu) pentru care părul coafat perfect era esențial etc, toate acestea sunt frânturi de trecut ce pot fi imprimate în obiceiurile tale.
În garderobă, asta se poate traduce și prin prezența unor articole depășite, nepotrivite cu cine ești azi, dar care au o valoare sentimentală (rochia de la balul bobocilor). Sau, dimpotrivă, cu accesorii de valoare pe care te simți mandră să le păstrezi și să le porți.
Sfatul meu: Fă distincția între elementele din trecutul tău de care a venit momentul să te desparți și cele cu adevărat „fără vârstă” pe care chiar vrei să le păstrezi.
5. Aptitudinile și talentele
O ținută poate vorbi și despre aptitudinile tale estetice sau despre atenția ta la detalii.
Există și persoane care pur și simplu nu au un talent real în plan estetic. Însă talentul se poate cultiva și compensa cu educație estetică, dacă ne dorim și facem eforturi în acest sens. Serviciul unui consultant de imagine profesionist este soluția pentru a înțelege cum să faci hainele să spună despre tine ceea ce vrei tu. Pentru că, ne place sau nu, un stil vestimentar „răvășit” poate, de exemplu, să îți fure șansa de a avansa în carieră, dacă oamenii de la birou te percep ca fiind lipsită de credibilitate.
Ce zici, ți se (mai) pare superficială preocuparea pentru haine? Vezi cât e de complex și profund este mesajul ținutelor tale? Și ține minte: hainele tale vorbesc despre tine și dacă vrei, și dacă nu vrei.
De aceea, e mai bine să transformăm mesajul lor într-unul conștient și strategic, care ne pune în valoare și comunică eficient ceea ce ne dorim să transmitem.
Pentru mai multe informații și inspirație, mă găsești și pe Instagram!
Foto: Freepik