Cât mai vin copiii cu noi în vacanțe?

Dacă și tu ai un adolescent care nu prea mai vrea cu părinții la mare, iată cum să ai un concediu plăcut în familie.

Dacă în cazul copiilor mici vacanțele sunt prilej de a petrece mai mult timp cu părinții, deci, motiv de reală bucurie, lucrurile trebuie mult mai bine planificate în momentul în care vrem să avem o vacanță reușită cu un adolescent. 
Aud deseori în cabinet copii de 14-15 ani care nu își mai doresc să meargă în vacanțe cu părinții. Principalul motiv pe care îl invocă aceștia este faptul că simt că nu se ține cont de ce își doresc ei. Părinții decid și ei trebuie să se supună. 
Iată, deci punctul de la care trebuie să pornim dacă ne dorim o vacanță reușită: îl invităm pe adolescentul nostru la un consiliu de familie în care să-și exprime clar dorințele/așteptările legate de destinația aleasă pentru concediu. 

De asemenea, este important ca fiecare membru al familiei să vină cu un plan de vacanță, cu idei de activități, cu locuri pe care și-ar dori să le viziteze în călătoria lor. Ascultați-i pentru a descoperi care sunt interesele lor. 

Preferă activitățile liniștite sau mai degrabă caută experiențe pline de aventură?

Le place să-și petreacă timpul împreună cu alți tineri în activități organizate sau sunt spontani și nu își doresc să fie constrânși de un program fix?

Sunt activi și preferă plimbările lungi și să bifeze cât mai multe din obiectivele atractive din destinatia aleasă pentru vacanță sau mai degrabă ar sta pe un șezlong pe plajă cât e ziua de lungă?

Dar, dacă sunteți părinți de adolescenți, probabil sunteți deja familiarizați cu preferințele acestora.

Autonomia adolescentului în vacanță


Legat de libertatea pe care le-o oferim acestora în vacanță și nu numai, aceasta ar trebui să fie acordată în funcție de cât de responsabil și atent la siguranța lui este tânărul nostru. E important cât de bine a învățat până la vârsta aceasta că orice lucru pe care îl facem are consecințe. 

Iar pentru noi, ca părinți, e bine de știut că nu ajută nici să ne hiperprotejăm copiii, să nu le permitem să meargă nicăieri fără noi, dar nici să-i neglijăm, să fim în vacanță împreună, dar fiecare să-și vadă de propriile interese fără a ține cont de ceilalți. 



Dacă avem încredere în adolescent și el este deschis cu noi și știm unde și cu cine este, atunci fiecare parte a acestei ecuații va fi mulțumită să petreacă un timp separat după bunul plac. 

În același registru intră și momentul în care îi luăm adolescentului cameră separat. Nu există o vârstă standard de la care putem face asta. Ține de cât de autonom este tânărul,  cât de bine reușește să se descurce cu a avea grijă de sine și de camera lui, dar și de modul în care reușeste să răspundă situațiilor provocatoare, căci uneori nu suntem feriți de ele nici în vacanță.

Folosiți călătoria ca pe o oportunitate de a vă apropia și mai mult de adolescent. 

Creați împreună un playlist cu melodiile preferate ale fiecărui membru al familiei (desigur, aici puteți negocia, astfel încât drumul să nu devină o corvoadă, genurile muzicale ar trebui agreate de toți membrii familiei).

Discutați despre interesele tinerilor, despre dorințele lor, despre visurile lor. 

Amintiți-le că veți fi mereu lângă ei, sprijinindu-i, încurajându-i, suflându-le în aripi. 

Bucurați-vă de drum, de călătorie, de vacanță și de tot ce veți trăi și experimenta alături de copiii voștri, căci acestea sunt momentele care contează cel mai mult!

Foto: Freepik