5 metode prin care să îți îmbunătățești relațiile cu ceilalți

Relațiile sunt esențiale în viața noastră, fie că este vorba de familie, prieteni sau colegi.

Articolul sugerează cinci metode prin care poți îmbunătăți relațiile cu ceilalți: ascultare activă, comunicare clară, investiția timpului și energiei, oferirea de recunoaștere și apreciere, și empatie. Acestea contribuie la construirea unor conexiuni mai profunde și mai autentice.

Calitatea relațiilor noastre poate avea un impact semnificativ asupra bunăstării noastre emoționale și succesului personal. Fie că vorbim de relații personale sau profesionale, uneori acestea ne dau bătăi de cap, simțim că nu suntem înțeleși sau ascultați și, inevitabil, apar și conflictele. Dacă îți dorești să îți îmbunătățești relațiile și să construiești conexiuni mai profunde și mai autentice, am o veste bună pentru tine: se poate, nu este doar un vis frumos. Hai să îți spun și ce poți face tu pentru asta.

Relațiile au la bază comunicarea și interacțiunea cu ceilalți, așa că iată ce poți face:

1. Ascultă-i activ pe cei din jur

Ascultarea activă este fundamentul unei comunicări eficiente. Atunci când asculți cu adevărat, nu doar auzi cuvintele celuilalt, ci și înțelegi emoțiile și intențiile din spatele lor. Fii prezent/ă în conversație, menține contactul vizual și oferă feedback non-verbal, dând din cap sau zâmbind. Pune întrebări de clarificare pentru a te asigura că ai înțeles corect. Multe probleme în relații apar din cauză că presupunem lucruri despre celălalt sau despre ce a vrut să ne comunice. Ascultarea activă creează și un sentiment de respect și apreciere reciprocă și asta te va apropia de cei dragi. Să zicem că ești într-o conversație cu cineva și aveți puncte de vedere diferite. În loc să te concentrezi pe a oferi o replică celuilalt imediat, te invit să faci un pas în spate și să întrebi: „interesant punct de vedere, îmi poți oferi mai multe detalii pentru a înțelege mai bine?“

2. Comunică clar

Cele mai multe conflicte și neînțelegeri cu cei din jur apar atunci când lucrurile nu sunt clare și presupunem noi că am înțeles ce vor să ne transmită ceilalți. Evită ambiguitățile și presupunerile. Dacă ceva nu este clar, nu ezita să ceri clarificări. Iar atunci când comunici un mesaj, pune întrebări pentru a verifica dacă mesajul tău a fost transmis așa cum ți-ai dorit.

3. Investește timp și energie

Relațiile armonioase necesită timp și energie pentru a se putea dezvolta. Petrece timp de calitate cu cei dragi, implică-te activ în activități comune și arătă-le că ești acolo pentru ei. Fii disponibil pentru conversații, uneori chiar și mai dificile. Investiția în timp și efort consolidează legăturile și creează amintiri valoroase.

4. Oferă recunoaștere și apreciere

Oamenii se simt valorizați atunci când sunt recunoscuți și apreciați pentru eforturile și realizările lor. Așa că te invit să le spui celor din jurul tău ce apreciezi la ei și pentru ce le ești recunoscător/recunoscătoare. Aprecierea autentică creează armonie în relații și îi încurajează și pe ceilalți să facă la fel. Începe tu primul/prima!

5. Empatizează

Empatia înseamnă să te pui în locul celuilalt și să încerci să vezi lucrurile și din perspectiva sa.

Înțelegerea sentimentelor și motivațiilor celorlalți ajută la construirea unor relații mai profunde și autentice. Fii deschis/ă și receptiv/ă la experiențele și emoțiile celorlalți. Întreabă-te cum te-ai simți dacă ai fi în locul lor și răspunde cu compasiune și sprijin.

Sigur că, în funcție de tipul de relații, aceste recomandări se ajustează, iar dacă dorești să aprofundezi mai mult acest subiect și să înveți mai multe despre cum să te înțelegi și să îi înțelegi pe ceilalți, te invit să participi la cursul „Puterea Relațiilor”, organizat de Fundația Calea Victoriei în perioada 8-11 iulie, online pe Zoom. Vei explora mai multe despre cum poți să construiești relații armonioase și cum să ai grijă de ele pe termen lung. Acest atelier este pentru tine dacă:

• vrei să te cunoşti mai bine pe tine

• îţi doreşti să înţelegi mai bine dinamica relaţiilor interpersonale şi să explorezi modalităţi de a gestiona conflictele într-un mod constructiv

• simţi că ai un blocaj atunci când vine vorba de relaţionarea cu ceilalţi

• cauţi să îţi îmbunătăţeşti relaţia de cuplu, relaţiile cu familia sau prietenii, colegii, sau chiar relaţia cu tine însuţi

• vrei să ai relaţii sănătoase şi împlinite

• simţi că uneori nu îi înţelegi pe ceilalţi

Foto: Freepik