5 afirmații care întăresc conexiunea dintre tine și partenerul tău

Nu subestima niciodată puterea cuvintelor!

Știi, cuvintele pot răni sau pot vindeca. Pot doborî sau pot da oamenilor aripi. Ca orice pe lumea aceasta, și limbajul are două fațete și stă la alegerea noastră să îl folosim cu înțelepciune, pentru a nu provoca daune emoționale. Dar oricât de conștienți am fi de faptul că ar trebui să fim întotdeauna impecabili cu cuvintele, uneori suntem atât de furioși, încât ceea ce exprimăm este dureros și nu ne face mândri. 

Dacă în articolul precedent am prezentat 6 Lucuri pe care să NU le spui într-o ceartă cu partenerul de cuplu, astăzi am să îți prezint 5 fraze pe care să le foloseșți pentru a întări conxiunea dintre tine și acesta. 

Totuși, suntem responsabili de ce simțim, de cum ne auto-reglăm emoțional și cum ne comportăm cu ceilalți. Și nu știu cât cunoști faptul că vorbele urâte atârna atât de greu, încât pentru fiecare e nevoie de alte 5 pentru a readuce echilibrul.

Chiar și așa, totuși, vorbele grele nu pot fi uitate. Ne vine mai la îndemână să le folosim pentru că am crescut într-o lume în care există abuz și în care, uneori, acesta este normalizat, din păcate.

Este mai la îndemână să fim duri și să facem rău decât să facem bine, dar poate că este timpul să experimentăm reversul. 

Înainte de a merge mai departe, te invit să faci un exercițiu:

Ia un pix și o foaie și scrie cele cinci replici pe care le foloseșți cel mai des în relație. Citește-le și spune-mi ce vezi, cum sunt ele, pozitive sau negative? Îl ajută pe partener să crească sau îl demoralizează? Tu te simți confortabil cu ele sau din contra, simți rușine ori disconfort citindu-le? Acesta este un exercițiu de conștientizare, ce te va pune în contact cu tine și te va ajuta să înțelegi dacă trebuie să schimbi ceva în limbajul tău și, implicit, în relație.

Indiferent de rezultatul exercițiului, datoria mea ca psihoterapeut este să te duc mai departe și să îți ofer și câteva exemple de lucruri pe care le poți exprima și îți vor întări relația. Să începem!

1. Putem trece peste asta!

Viața vine adesea cu neprevăzut, situații dificile pot apărea la unul din parteneri sau la amândoi, atât în ariile din afara relației cât și în cadrul acesteia. În astfel de momente, recomandat este să nu ne întoarcem spatele reciproc, să nu plasăm responsabilitatea de a găsi rezolvări și soluții la celălalt, ci să învățăm să ne susținem și să ne fim aproape, să ne întrebăm ce am avea nevoie ca să depășim etapa și ce putem face unul pentru altul. Asta creează încrederea în relație.

2. Îmi pare rău!

Nu suntem perfecți și adesea greșim, de multe ori fără să vrem sau fără să realizăm că ceea ce am făcut poate provoca durere. Viața nu este despre a deveni perfecți, ci despre a învață să recunoaștem, ca niște adulți responsabili, că am făcut ceva ce a provocat durere, în loc de a-l învinovăți, responsabiliza sau folosi pe celălat ca miez al problemei. 

Un simplu „îmi pare rău pentru că am făcut asta și nu o să mai fac pentru că îmi pasă” poate schimbă multe. 

Nu suntem greșiți și nici slabi dacă ne arătăm vulnerabili în astfel de contexte.

3. Ajută-mă să te înțeleg!

Fiecare om are stări și etape de viață, fiecare om are un maximum și un minimum de energie vitală, nevoi, stări și dispoziții afective. Nu toată lumea și le cunoaște, recunoaște și le împărtășește cu partenerul de cuplu. Așa că, dacă îți observi partenerul fiind diferit, în loc de a te speria, de a lua lucrurile personal, de a-ți crea scenarii sau a trage de om să iasă de acolo și să fie vesel, întreabă ce se întâmplă! Arată-ți disponibilitatea de a află mai multe despre lumea interioară a omului de lângă tine. Ai să vezi cât de mult contează asta!

4. Hai să găsim o soluție împreună!

Relațiile funcționale nu sunt relații fără conflicte și fără diferențe, ci sunt relații în care oamenii caută împreună calibrarea, binele comun și soluții. Reține că, atunci când lucrurile sunt conflictuale, există opțiunea de a-i face partenerului de cuplu invitația de a vă așeza la masa negocierii și de a găsi o soluție în care nu se lasă nimeni pe sine și nici unul pe altul. Asta este dragostea adevărată!

5. Hai să-ți dau o îmbrățișare!

Cu fiecare îmbrățișare ce trece de 12 secunde, creierul omului eliberează mai multă oxitocină, hormonul atașamentului, și astfel se creează o conexiune mai profundă între cei doi parteneri, iar dacă îmbrățișarea este răbdătoare, pură și autentică, poate să vindece răni vechi, adânci și să facă omul să se simtă cu adevărat iubit și în siguranță. Când îți inviți partenerul la o îmbrățișare, îi arăți că îl vezi, că ești acolo, că îi observi trăirile și îți pasă. Ce poate fi mai frumos de atât într-o relație de cuplu?

Da, relațiile se bazează pe muncă, din păcate nu avem manuale de instrucțiuni și nici educație relațională, așa că uneori ne dăm cu capul de pragul de sus și ne doare până când înțelegem care este mersul. Însă lucrurile sunt posibile, atunci când există disponibilitate. Până dată viitoare, îți doresc să navighezi cu dragoste prin relație!

Foto: Freepik