Ați observat cât de bine merg rochiile de vară cu pletele hidratate, care mângâie jucăuș umerii? Și cât de frumos se văd, în pozele din vacanță, buclele naturale pe care numai apa sărată a mării le poate crea? Sigur ați observat!
Însă pentru persoanele care au părul uscat, tratat chimic sau pur și simplu rebel, părul din poze seamănă cu verișorul acela mic, din copilărie, care strica toate pozele de familie cu strâmbături. Pentru că soarele, vântul și trecerile bruște de la aer condiționat la căldura de afară transformă părul cu tendințe de dezhidratare într-un păr și mai uscat decât de obicei.
Chiar ne salvează uleiul de păr?
În primul rând, uleiul de păr nu hidratează. El hrănește părul și îl ajută să-și mențină hidratarea. Și da, poate face minuni în cazul părului rebel, neastâmpărat, cu aspect uscat, cu condiția să nu facem următoarele 5 greșeli atunci când îl aplicăm.
1. Aplicăm o cantitate prea mare de ulei
Una dintre cele mai frecvente greșeli este utilizarea unei cantități excesive de ulei. Deși poate părea că mai mult ulei înseamnă mai multe beneficii, în realitate, excesul poate îngreuna părul și duce la acumularea de reziduuri (păr tern, încărcat, greu). Cum afli cantitatea perfectă pentru tine? Începe cu o cantitate mică de ulei încălzit în palme și aplicat pe vârfuri, apoi adaugă ulei treptat, cât și dacă este necesar.
2. Nu ținem cont de tipul de păr
Fiecare tip de păr are nevoi diferite. Uleiurile grele, cum ar fi uleiul de cocos, pot fi excelente pentru părul gros, dar pot îngreuna părul fin. Este important să alegi uleiul potrivit în funcție de textura și tipul părului tău. Ține cont de porozitate, iar pentru asta există un test foarte simplu. Ai nevoie doar de un para cu apă, de câteva fire de păr și de acest video.
3. Aplicarea uleiului pe părul uscat
Aplicarea uleiului pe părul uscat poate duce la o absorbție ineficientă. Cel mai bine este să aplici uleiul pe părul umed, deoarece acesta va fi absorbit mai bine, cu beneficii maxime. Pentru uz zilnic, folosește seruri speciale care au o formulă mai ușoară.
4. Uităm de scalp
Multe persoane se concentrează doar pe vârfurile părului, uitând că scalpul are nevoie de îngrijire. Masajul scalpului cu ulei nu doar că hrănește foliculii de păr, ci stimulează și circulația sanguină, contribuind la creșterea sănătoasă a părului. Desigur, aplicăm ulei pe scalp din când în când, înainte de a spăla părul: uleiul de cocos combinat uleiul de ricin sau cu cel de struguri sunt opțiuni de luat în calcul.
5. Nu respectăm timpului de acțiune
Este important să respecți timpul recomandat pentru fiecare tip de ulei. De obicei, o oră sau două sunt suficiente. Dacă ținem uleiul prea puțin pe păr, nu îi dăm timp să hrănească părul în profunzime. Dacă îl ținem peste noapte, s-ar putea să generăm probleme cu scalpul sau chiar acnee, în cazul în care uleiul ajunge pe față. Ajută să ținem pe cap o cască de duș, cât timp lăsăm uleiul să acționeze. Menține temperatura caldă și uleiul poate pătrunde mai ușor în cuticule.
Uleiul de păr, fie că îl folosim zilnic (în formule mai ușoare și în special pe vârfuri), fie aplicat pe scalp și pe întreaga lungime a firului de păr, înainte cu două, trei ore de a-l spăla, va ajuta părul să fie mai sănătos și mai puternic. Conține elemente nutritive importante, ajută firele de păr să își mențină elasticitatea, strălucirea și să zâmbească în fiecare poză din vacanță!
Foto: Freepik