Amadeus Electric Quartet ne spune ce simbolizează concertul „Visul Ultimei Nopți de Vară”

Am vorbit cu cvartetul Amadeus despre concertul pe care îl va susține pe 31 august, la Grădina Botanică din București, intitulat „Visul Ultimei Nopți de Vară”. Am aflat, de la cele patru instrumentiste, ce apreciază cel mai mult una la cealaltă, cine sunt idolii lor și ce surprize au pregătit pentru public

La finalul lunii, va avea loc unul dintre cele mai așteptate evenimente ale verii. Amadeus Electric Quartet va susține, pe 31 august, concertul „Visul Ultimei Nopți de Vară”, prin care vor transforma Grădina Botanică într-un spațiu dedicat jocului și artei. Vor introduce publicul în lumea magică a artiștilor, prin activități pentru toată familia, apoi vor completa visul cu cea mai frumoasă muzică. 

Amadeus Electric Quartet înseamnă Patricia Cimpoiașu la violoncel, Andreea Runceanu la vioară, Laura Lăzărescu la pian și voce și Bianca Gavrilescu la vioară. Am vorbit cu ele despre surprizele pregătite pentru concert, despre ce lecții valoroase au învățat din studiul unui instrument clasic și despre idolii lor.


Proiectul vostru a necesitat multă muncă și dedicare, instrumentele clasice fiind solicitante și greu de stăpânit. Care au fost cele mai valoroase lecții pe care le-ați învățat despre voi înșivă, studiind muzica?

Andreea: Studiul unui instrument îți aduce mult mai mult decât îți aduce deja imensa bucurie de a te putea exprima prin muzică. Câștigi niște abilități care îți vor folosi in orice faci: multă, multă disciplină în a-ți atinge scopurile, fie ele mici sau mari, strategii de a îți rezolva orice tip de problemă, înțelegerea puterii muncii și a răbdării în drumul către succes, și, poate cel mai important, lecția vulnerabilității. Acest exercițiu de a te expune artistic în fata unui public, de a exprima emoții, de a fi 100% autentic fără să îți fie frică de asta, de a fi generos și a te dărui prin muzică unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată, te face mai puternic.

Patricia: Muzica este una dintre acele discipline de care nu te vei plictisi niciodată. Mereu înveți câte ceva și nu numai despre muzică, ci despre echilibru și valori în general. De la cum să fii responsabil față de un instrument și orice act artistic, față de audiența ta, cum să-ți prețuiești fiecare oră de studiu, cum sa te faci înțeles indiferent de stare și până la cum să înveți despre un business care îți va pune toți acești ani de muncă în valoare. Ba chiar și cum să accepți o nedreptate sau o înfrângere.

(Recent am citit o știre în care unii dintre părinții gimnastelor prezente la Olimpiada de la Paris, au anunțat că o vor retrage pe fiica lor din acest sport, în urma unor nedreptăți. Este extrem de dureros și te marchează un moment ca acesta. Dar foarte importantă este determinarea acestui sportiv și motivul pentru care s-a antrenat în toți acești ani. Oare pentru a demonstra părinților și arbitrilor ceva? Sau pentru a-și demonstra ei și celor care au încredere în ea, indiferent de calificativ, că poate ajunge la executarea acestor exerciții în astfel de condiții extrem de emoționante.)

Bianca: Cele mai importante lecții pe care le-am învățat despre mine studiind muzica sunt disciplina studiului muzical, perseverența de-a lungul anilor cât și eliberarea emoțiilor și a trăirilor interioare prin fiecare notă cantată.

Laura: Studiul muzicii m-a învățat să fiu mai răbdătoare și perseverentă, să mă autodisciplinez și să transform dificultățile în motivație, mi-a deschis creativitatea și m-a ajutat să îmi exprim emoțiile mai bine și bineînțeles să mă adaptez în diverse situații.

Ce apreciați una la cealaltă cel mai mult ca artiste?

Andreea: Pe scenă, apreciez cel mai tare la colegele mele că interpretează cu pasiune și bucurie. Întotdeauna o să prefer un cântec simplu, cântat cu tot sufletul, unui capriciu de Paganini interpretat perfect tehnic, dar fără dragoste. Bianca este, pe scenă, un vulcan de energie, Laura este una dintre cele mai sensibile pianiste pe care le-am ascultat pana acum, iar Patricia este un spectacol în sine.

Patricia: Determinarea cu care privim înainte, nu la detaliile mici și strălucitoare din jurul nostru, ci undeva acolo…  Personalitatea fiecăreia cu care colorăm scena și fiecare cadru în care ne aflăm. Educația și prietenia sănătoasă cu care ne permitem să ne spunem absolut orice lucru într-un mod constructiv. Ne menținem apropiate și căutam să ne sfătuim inclusiv în situațiile care nu au legătură cu trupa.

Bianca: Cu siguranță cele mai importante aprecieri sunt curajul, devotamentul și munca titanică pe care le-am depus împreună în acest proiect. Este o bucurie să fii înconjurat de oameni care au aceleași vise și idealuri ca tine.

Laura: Apreciez enorm comunicarea noastră plină de armonie și înțelegere, dedicarea și pasiunea pentru muzică, creativitatea, iar faptul că avem și o relație de prietenie atât de frumoasă face ca drumul nostru împreună să fie cu adevărat special.


Care au fost întotdeauna idolii voștri? Ce artiști vă inspiră să creați?

Andreea: Verișoara mea, Mihaela Runceanu, a fost primul meu model. Am crescut dorindu-mi să ajung ca ea - o mare artistă -  când voi crește, fiind sigură că va fi alături de mine în drumul meu profesional. Chiar dacă ultima parte nu s-a întâmplat din păcate, profesionalismul, munca, dedicarea și pasiunea ei și-au pus amprenta în cariera mea. Îi sunt datoare în atât de multe feluri...

Patricia: Enya reprezintă o coarda sensibilă din mine. Eram copleșită de muzica ei și îmi plăcea să îmi însușesc tot felul de roluri ascultând-o. Într-o zi eram balerina, în alte zile pictam și simțeam mereu că mă inspira. Aveam 6 ani și deja colecționam primele casete pe care le ascultam zilnic, la stația mea Pioneer. Apoi am descoperit pe la 10 ani că pot reda la pian fragmente foarte scurte pe care le tot ascultam, iar apoi mi le notam pe caietul de muzică. Prin liceu îmi brodam blugii și gecile din denim cu paiete colorate, ascultând aceleași albume. Era clar conexiunea mea cu lumea fantastica pe care o aduceam cumva in realitate.

Încă ascult Enya când fac decorațiuni pentru Crăciun sau aranjamente florale. Este incredibil cum retrăiesc aceleași emoții de acum aproape 30 ani, fără să mă plictisesc și simt cum îmi îmbogățește imaginația de culoare, de texturi și idei haioase pe care le pun apoi în practică, prin ceea ce fac.

Bianca: Johann Sebastian Bach a avut un impact mare prin creațiile lui asupra dezvoltării mele muzicale. Artiștii care m-au inspirat de-a lungul anilor sunt Vanessa Mae, Maxim Vengerov, Coldplay etc.

Laura: Idolii mei sunt variați și mă inspiră în moduri diferite cum ar fi Frederic Chopin, Tchaikovski și Rachmaninoff, apoi artiști ca Jacob Collier, Peter Bence, Aretha Franklin, Tina Turner, Celine Dion, George Michael, Queen și Coldplay.

Care a fost concertul vostru preferat? Aveți un portofoliu impresionant de concerte.

Andreea: Sunt atât de multe și de diferite... Mi-e tare greu să aleg. Poate să fie cel mai recent concert al nostru în Detroit, la Emerald Theatre, în Decembrie 2023. Publicul american are o energie extraordinară.

Am cântat în multe locuri fascinante, în care nu am crezut că vom ajunge vreodată - din Asia (India, Singapore, Indonezia, Malaezia, Sri Lanka, Bangladesh etc.), țări din fostul bloc Sovietic, Orientul Mijlociu (Qatar, Kuweit, Arabia Saudita, Egipt, Liban, Israel etc.), Africa (Nigeria, Tunis, Maroc etc.), mai toate țările Europene, până în Mexic și SUA. Am avut norocul ca muzica noastră să atingă oameni indiferent de cultură și limbă, astfel am fost invitate să susținem concerte în peste 40 de țări de pe patru continente. 

Patricia: Cred că cel mai emoționant a fost primul concert din USA, sold out în mai puțin de 31 de zile, pentru care și-au cumpărat bilete fanii noștri americani si din alte state. A fost uimitor să ne întâlnim la capătul lumii cu oameni care au fost dispuși sa zboare 2-3 ore pentru a vedea concertul nostru, din Detroit. ( Hyderabad, India in 2018 unde am avut cea mai spectaculoasă scenă cu acrobați și ecran led de jur-împrejur. S-a lucrat foarte mult la acest proiect cu echipe din Japonia, Spania, Grecia. Beijing, China unde am lansat Porsche 911… sunt foarte multe amintiri și scene impresionante. Dar cel mai mult ne emoționează comunitățile pe care le întâlnim atunci când călătorim, modul în care ne tratează și se implică în ceea ce fac.)

Bianca: Primul concert pe care l-am susținut în Detroit, America mi-a adus lacrimi de fericire. Am fost copleșită de energia și emoțiile pe care le-am trăit în acele momente. Un alt vis împlinit.

Laura: Sunt foarte multe concerte care au rămas în sufletul meu, dar dacă ar fi să aleg unul, cu siguranță ar fi concertul din Detroit, America care a fost o emoție continuă și un vis împlinit.

Ce mesaj aveți pentru publicul care va veni să vă asculte pe 31 august, la „Visul Ultimei Nopți de Vară”? Ce ați pregătit pentru ca acea seară să fie memorabilă?

Andreea: „Visul Ultimei Nopți de Vară” este visul de a transforma poienița din Gradina Botanică într-un spațiu magic al muzicii, al jocului, al artei. Iar ca să introducem publicul în visul nostru, am pregătit tot felul de surprize pentru întreaga familie înainte cu câteva ore sa se lase seara și să înceapă concertul. Invitam spectatorii încă de la ora 17:00, să experimenteze chiar ei cum e să fii artist, prin ateliere de muzică, artă florală sau pictură pe sticlă. 

Bineînțeles, înghețata bună și cafeaua de specialitate nu vor lipsi, iar atmosfera Grădinii te îmbie la un picnic cu cei dragi.

Am ales piesele cele mai iubite de către public din repertoriul nostru - de la teme de muzică de film sau clasică, piese pop-rock sau piese de pe ultimul nostru album. Vor fi și „Pirații din Caraibe”, și „Habanera” din Carmen, dar și „Smooth Criminal” sau „Rock Me Amadeus”. Vom fi acompaniate de band-ul și orchestra noastră, dirijate de Xenti Runceanu.

Dacă ar fi sa descriu în patru cuvinte cum va fi concertul de pe 31 august din Grădina Botanica, aș zice: emoție, eleganță, energie și pozitivism.

Patricia: Concertul nostru de pe 31 August este una dintre acele experiențele cu care nu te întâlnești foarte des, dar pe care merită din plin să o trăiești. Lucrurile profunde necesită timp, multă implicare și desigur, un moment potrivit. Suntem un grup de oameni super pasionați de ceea ce facem, iubitori și creatori de artă, iar aici nu mă refer doar la muzică. Te-am făcut curios? „Visul Ultimei Nopți de Vară” este precum ploaia văratică pe care o așteptai, dar nu știai cum te va prinde și cum te va inunda senzorial în acele momente. Fiecare piesă în parte vine cu căldura și fiorii ei, cu melancolia sau virtuozitatea ei. Sunt senzațiile pe care noi, cei de pe scenă, vom simți să le exprimăm diferit, dar rezonanța acelei seri o vom trăi împreună cu voi la aceeași intensitate, sunt convinsă. Aceasta este profunzimea muzicii, dar ce ziceți dacă am adăuga și un pic de interacțiune, joacă și spectacol?


Bianca: Am pregătit multe surprize frumoase atât pentru cei mici cat și pentru cei mari. Venim cu un concept nou, simfonic, cu piese superbe atât din repertoriul clasic cat și muzica de film, rock, pop. Îndemn toți telespectatorii să îndrăznească să viseze și să își creeze propriile povești pe muzica noastră. Rolul nostru este să creăm și să transmitem cele mai frumoase emoții.

Laura: Vă așteptăm pe toți să ne bucurăm de o seară magică. Am pregătit un repertoriu plin de energie și surprize, piesele de pe ultimul nostru album și aranjamente speciale, toate gândite să transforme acest eveniment într-o experiență memorabilă. Vom cânta alături de orchestră, adăugând și mai multă profunzime și emoție muzicii noastre. Vă mulțumim pentru susținere și vă promitem o seară de neuitat!