Politețea în Era Digitală

Mediul online e oglinda celor care-l folosesc.

Într-o lume din ce în ce mai conectată digital, interacțiunile noastre online au devenit la fel de importante ca cele din viața de zi cu zi. 

Însă este imposibil să nu observi cum aproape orice postare dă naștere la conflicte, aduce comentarii toxice, scoate la lumină un limbaj vulgar, agresiv, pe care este puțin probabil să-l folosim în interacțiunile noastre directe. Fiecare om are o părere pe care ține să o exprime. Unii oameni, însă, atacă și  jignesc fără să țină cont că rănesc și că au un comportament lipsit de minimele reguli de bună purtare. Iar asta spune ceva despre ei, nu despre persoana pe care o atacă.

Realitatea este că, din moment ce spațiul virtual a devenit un loc de întâlnire și de socializare, politețea și bunele maniere nu ar trebui să se limiteze la întâlnirile față în față; ele sunt esențiale și în mediul virtual. Când ne comportăm politicos, chiar dacă suntem în sparele unui ecran, transformăm experiențele online și le facem mai plăcute și mai constructive pentru toți utilizatorii.

De ce suntem mai puțin eleganți în online?

Unul dintre motivele pentru care oamenii au un comportament mai puțin elegant în mediul online este anonimatul pe care îl oferă internetul. Această distanțare fizică duce la o deconectare emoțională și permite utilizatorilor să își exprime opiniile fără a lua în calcul impactul cuvintelor asupra altora.

În plus, lipsa limbajului nonverbal poate duce la interpretări greșite ale intențiilor, generând conflicte care ar putea fi evitate printr-o comunicare mai atentă.

Așadar, cum ne comportăm elegant în online?

Bunele maniere din viața de zi cu zi, cum ar fi salutul, mulțumirile și scuzele, ar trebui să fie la fel de prezente în interacțiunile online. De exemplu, un simplu „bună!” la începutul unei conversații poate face minuni pentru stabilirea unui ton prietenos. La fel cum ne amintim să fim respectuoși când interacționăm direct cu cineva ar să facem și online. Eleganța în exprimare, chiar dacă scriem comentarii sau mesaje, ne permite să reducem toxicitatea din online. În plus, tonul elegant, politicos ne va descrie drept persoane educate, cu care se poate comunica și interacționa real. 

Exemple cu care ne-am putea confrunta în online

Dacă o discuție degenerează și ne trezim atacați cu insulte, cea mai potrivită reacție este să ne retragem, eventual cu un comentariu elegant: „Aleg să ies din această discuție, termenii folosiți sunt nepotriviți și prefer să dialoghez cu persoane educate, politicoase.”

Dacă apar comentarii răutăcioase legate de o postare personală, pe o pagină proprie, ați putea răspunde așa: „Îmi rezerv dreptul să scriu pe temele pe care le aleg. Dacă nu vă regăsiți în conținutul meu, vă invit să nu mă mai urmăriți. Mulțumesc.”

Dacă se naște o discuție interesantă, dar persoanele tind să se inflameze: „Mă bucur că putem purta această discuție, sunt multe puncte de vedere interesante, însă vă rog să le exprimăm cu politețe și blândețe.”

În momentul în care primim mesaje ofensatoare sau invitații nepotrivite, este perfect în regulă să blocăm persoanele respective fără nicio explicație și să ne vedem de viață alături de cunoștințele și prietenii care ne respectă.

Când observăm greșeli de exprimare sau greșeli gramaticale: dacă persoana care greșește ne este apropiată, putem să îi trimitem un mesaj privat în care să explicăm ce am observat, pe un ton cald, fără ironii. Dacă nu cunoaștem persoana care greșește, cel mai elegant este să nu intervenim.

Dacă ne pomenim cu comentarii deplasate la propriile postări, cel mai bun mod de a gestiona situația este să le ștergem și să blocăm accesul persoanei care le-a emis. O dispută nu va duce, de regulă, la nimic altceva decât la noi și noi jigniri sau la escaladări care consumă inutil timp și nervi.

Hai să ne imaginăm interacțiunile noastre online ca pe un spațiu public de socializare.

Dacă am fi într-o cafenea, într-un parc sau în casa cuiva, în vizită, cum ne-am comporta? Ce cuvinte am folosi? Cum am interacționa? Ce imagine ne-am dori să proiectăm despre noi înșine? Cum am reacționa dacă cineva ar avea o părere cu care nu suntem de acord?

Oare ne-ar plăcea să fim văzuți drept educați, rafinați, citiți, blânzi în exprimare și politicoși sau certăreți, vulgari, lipsiți de cei 7 ani de-acasă, mereu gata să sărim la gâtul altora?

Hai să ne creăm în online imaginea pe care ne-o dorim și în viața reală. Când vom deveni cu toții mai politicoși și vom ține cont că interacționăm cu oameni reali, experiență digitală va fi mai armonioasă. În spatele fiecărui ecrane există o persoană cu sentimente, iar atmosfera din spațiul virtual este doar oglinda oamenilor care îl folosesc.

Foto: Freepik