5 obiceiuri pentru seară împrumutate de la oameni de succes

Rutina sănătoasă de somn: cheia pentru o minte ageră.

Somnul, pe care de prea multe ori îl sacrificăm ca să câștigăm timp, reprezintă momentul-cheie în care corpul și mintea noastră se regenerează. Nu putem funcționa la capacitate maximă fără un somn de calitate, iar primul pas spre un somn bun este să ne pregătim cum se cuvine. 

Ar fi grozav să adormim cum punem capul pe pernă, iar unii oameni chiar reușesc. Ei sunt cei norocoși. Pentru noi, restul, care ne zbatem să adormim și să ne bucurăm de un somn odihnitor, am pregătit o listă cu obiceiurile unor oameni celebri, de succes: le pun în practică înainte de culcare și funcționează!

1. Meditația 

Multe personalități, precum Oprah Winfrey sau Russell Brand, practică meditația seara. Aceasta ajută la reducerea stresului și la calmarea minții. Meditația poate reduce nivelul de cortizol, hormonul stresului, și poate induce o stare de relaxare, pregătind corpul pentru un somn odihnitor. 

Cum ajută meditația:

  • Reducere anxietatea: meditația ajută la eliberarea gândurilor negative și la crearea unui spațiu mental mai liniștit.
  • Îmbunătățește concentrarea: practicarea regulată a meditației poate duce la o concentrare mai bună pe parcursul zilei.

2. Cititul

Bill Gates și Barack Obama sunt cunoscuți pentru obiceiul lor de a citi înainte de culcare. Cititul nu doar că ne ajută să ne relaxăm, dar și să ne deconectăm de la tehnologie. De aceea vă recomand să citiți cărți clasice, tipărite, în special înainte de culcare. Deși există dispozitive pentru citit cărți electronice cu lumină mai blândă, ideal pentru producția de melatonină este să citim o carte clasică, la lumina caldă și domoală a unei lămpi de citit.

  

Cum ajută cititul:

  • Reducere stresul: cititul poate reduce nivelul de stres cu până la 68%, conform unor studii.
  • Crește calitatea somnului: în timp, stabilirea unei rutine de citit înainte de culcare dă organismului semnalul că este timpul să se relaxeze.

3. Scrisul în jurnal

Scrisul în jurnal, practicat de personalități precum scriitoarea americană Maya Angelou, este o modalitate excelentă de a reflecta asupra zilei. Ne ajută să procesăm gândurile și emoțiile de peste zi și să reducem anxietatea acumulată.

Cum ajută scrisul:

  • Clarifică gândurile: când ne așternem gândurile pe hârtie ne organizăm mintea și câștigăm claritate. 
  • Simplifică deciziile: dacă nu reușim să adormim pentru că ne macină gândurile, de multe ori este vorba despre decizii. Scrisul ajută să comparăm avantajele și dezavantajele unei alegeri și să ne simțim în control. 

4. Exercițiile de respirație

Celebrități precum Jennifer Aniston folosesc exerciții de respirație pentru a se relaxa înainte de culcare. Aceste tehnici pot ajuta la reducerea tensiunii și la calmarea sistemului nervos.

Cum ajută exercițiile de respirație:

  • Reglează ritmul cardiac: respirația profundă încetinește bătăile inimii și induce o stare de relaxare.
  • Acționează asupra nervului vag: respirația controlată pune „frână” stresului.

5. Stabilirea unei rutine de culcare

Multe personalități, inclusiv Ariana Huffington, subliniază importanța unei rutine de culcare regulate. Acest obicei ajută la stabilizarea ceasului biologic și la crearea unui mediu propice somnului.

Cum ajută rutina:

  • Grăbește adormirea: când respectăm ora de culcare și scoatem din ecuație ecranele cu lumină albastră, vom adormi mai repede și vom câștiga timp suplimentar de somn
  • Reduce insomnia: odată obișnuit cu o oră constantă de culcare, creierul tinde să o respecte.

Foto: Pinterest