De Dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog Clinica Medicum
Pielea se află în contact permanent cu mediul înconjurător și este extrem de vulnerabilă la schimbările acestuia. Sezonul de toamnă aduce schimbări climatice cu un mare impact asupra pielii.
În timpul verii, avem temperaturi înalte, aer umed, expunere excesivă la soare în exterior și la aer condiționat în interior. Comparați acestea cu condițiile climatice generale din toamnă: temperaturi mai scăzute, ce pot varia mult de la o zi la alta, de la zi la noapte, ceva ploaie, zile mai scurte, mai mult vânt, niveluri de umiditate în scădere și mai multă încălzire în interior.
Odată cu această schimbare a vremii, pielea noastră trebuie să se adapteze, așa că rutina de îngrijire a pielii trebuie să se schimbe odată cu ea.
Există avantaje și dezavantaje pentru fiecare anotimp
Vara, pielea poate fi mai ușor de gestionat deoarece aerul este mai umed decât toamna (chiar și în cazul climatelor uscate). Stilul de viață din timpul verii poate avea efecte benefice asupra pielii, deoarece avem mai multe șanse să mâncăm fructe și legume proaspete, să facem exerciții în aer liber, ceea ce îmbunătățește circulația, buna dispoziție și ajută pielea să rămână sănătoasă.
Totuși, lunile de vară nu sunt grozave în alte privințe. Temperaturile ridicate și expunerea la radiațiile solare pot avea efecte nefavorabile, uneori iremediabile, asupra pielii. Expunerea la soare și la variații de temperatură este responsabilă de apariția în timp a uscăciunii cutanate, a ridurilor fine și profunde, a petelor, a vaselor sparte, de scăderea elasticității și transparenței pielii. Tenul capătă un aspect obosit și lipsit de strălucire. Dacă petrecem timp în piscină, expunerea la clor sau sare poate provoca uscare și iritații temporare. Folosirea aerului condiționat usucă pielea, în timp ce excesul de căldură înseamnă mai multă transpirație, ceea ce poate duce la înfundarea porilor.
Cum influențează vremea de toamnă pielea?
Temperaturile mai scăzute cresc tendința pielii la uscare și deshidratare. Umiditatea aerului afectează în special gradul de hidratare al pielii. Un climat uscat deshidratează pielea făcând-o mult mai susceptibilă la apariția liniilor fine și chiar a ridurilor permanete.
Nivelurile scăzute de umiditate pot exacerbă afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczemele. Condițiile meteorologice precum vântul și ploaia exacerbează pielea sensibilă și reactivă. Pielea poate prezența mai multă iritație, roșeață și inflamație.
Mitul că nu avem nevoie de protecție solară în lunile mai reci poate crește riscul de arsuri solare și alte efecte dăunătoare ale expunerii la soare. Vremea uscată înseamnă că pielea va produce mai mult sebum, ceea ce duce la mai multe erupții la persoanele cu acnee sau dermatită seboreică
Ce facem cu pielea noastră acum, că a venit toamna?
În primul rând, încercăm să ajutăm pielea să își revină de pe urmă expunerii la cantități crescute de radiații ultraviolete și, în același timp, introducem o rutină de îngrijire adecvată sezonului.
De abia pe urmă apelăm la tratamente mai agresive cum sunt cele ale hiperpigmentarilor induse de radiații UV sau ale elastozei solare.
De ce e important să avem o rutină?
Rutina și ordinea corectă de aplicare a produselor de îngrijire, plus respectarea unei anumite frecvențe, ușurează lucrurile și aderența la regimul de îngrijire. În ce constă această rutină?
Dimineața:
- Curățăm pielea cu un produs blând, adecvat tipului de ten.
- Ser cu vitamina C.
- Cremă hidratantă – menține funcția de barieră a pielii.
- Cremă de fotoprotecție.
Seara:
- Curățăm pielea cu un produs blând, adecvat tipului de ten.
- Putem folosi: seruri cu retinol, seruri cu vitamina C și acid glycolic.
- Ingredientele de exfoliere precum AHA și BHA pot fi dure pentru piele. Deși au multe beneficii, pot crește, de asemenea, sensibilitatea, iritația și roșeața. Trebuie introduse treptat în rutina zilnică. Folosim un exfoliant blând de 1-2 ori pe săptămână, dar evităm exfolierea excesivă.
De ce este atât de important să hidratăm pielea
Deoarece avem tendința de a transpira mai mult vara, cel mai bine este dacă crema hidratantă pe care o folosim are o bază mai ușoară, astfel încât să nu înfunde porii.
Toamna, când trecem la zile mai friguroase cu vânt, încalzire interioară și mai puțină apă în aer - toate acestea ne reduc hidratarea pielii, care evidențiază linii fine și riduri.
De asemenea, pielea tinde să producă în mod natural mai puțin ulei în lunile de toamnă și iarnă, așa că înseamnă că este timpul să intensificăm hidratarea.
Dacă aveți pielea grasă, s-ar putea să vă fie bine să rămâneți cu crema hidratantă de vară în timpul zilei, dar treceți la o cremă hidratantă mai profundă pe timp de noapte, pentru a vă ajută să împiedicați pielea să dezvolte pete uscate.
Avem nevoie de SPF și în sezonul rece?
În timp ce radiația UV este mai mare în timpul verii, ea este încă prezentă în toate cele patru anotimpuri.
Fotoprotecția este o măsură importantă în prevenirea cancerului de piele și a îmbătrânirii cutanate, indiferent de anotimp. Radiațiile ultraviolete sunt mai intense în zona montană față de nivelul marii, deoarece atmosfera este mai subțire la altitudini mari. Cantitatea de ultraviolete crește cu 4-5% la fiecare 300 de metri altitudine.
Deși rutinele de îngrijire a pielii gravitează adesea în jurul feței, nu trebuie să uităm nici de îngrijirea corpului. Când zilele calde de vară se transformă în zile reci de toamnă, este momentul să luați o loțiune de corp. Cel mai bun moment pentru a aplica crema hidratantă pentru corp este chiar când ieșim de la duș, când pielea este încă umedă. O cantitate generoasă de loțiune de corp va ajuta la etanșarea apei respective.
Ce produse putem folosi toamna?
Toamna putem continua să folosim produse pe baza de niacinamidă, vitamina C sau vitamina E, care s-au dovedit eficiente pe parcursul verii în lupta cu efectele radiațiilor UV.
Niacinamida, cunoscută și ca Vitamina B3, are proprietăți anti-oxidante, inhibând efectul oxidativ al radiațiilor UV. Are efect antiinflamator. Reduce edemul și vasodilatația și inhibă mulți mediatori ai inflamației.
Vitamina C (acidul L-ascorbic) este un antioxidant solubil în apă care, administrat local sau pe cale orală, neutralizează radicalii liberi induși de UV, reduce hiperpigmentarea și apariția elastozei solare . Administrată după apariția eritemului sau a arsurilor solare, are un puternic efect antiinflamator. Vitamina C administrată topic în concentrații de 20% stimulează sinteza de lipide în straturile superioare ale pielii, ameliorând hidratarea naturală a pielii și menținând funcția de barieră naturală a pielii.
Vitamina E este un alt antioxidant eficient în lupta cu fotoîmbătrânirea cutanată. Aplicată pe piele, ameliorează inflamația produsă de soare, hiperpigmentări și elastoză solară. Cele mai bune sunt preparatele care asociază în compoziția lor vitamina C, vitamina E și acidul ferulic.
În sezonul rece, pielea este mai puțin expusă riscului de hiperpigmentare postinflamatorie (datorită nivelului mai redus de ultraviolete) și vom putea folosi produse ce conțin retinol, retinaldehida, alfahidroxi acizi (acid glicolic, acid lactic) și beta-hidroxi acizi (acid salicilic). Aceste principii active au un rol important în prevenirea și tratarea îmbătrânirii cutanate (stimulează producția de colagen, îmbunătățesc hidratarea și exfoliază stratul superficial al pielii), dar sunt fotosensibilizante și pot fi utilizate doar în sezonul rece împreună cu fotoprotecție adecvată.
Tot acum putem să facem mezoterapie sau injectare de plasmă pentru îmbunătățirea gradului de hidratare a pielii și pentru a ajuta în lupta cu îmbătrânirea cutanată.
Toamna putem apela și la tratamente dermatologice fotosensibilizante, folosite pentru a remedia hiperpigmentările, cicatricile post-acnee, vergeturile, venele sparte, aspectul obosit al pielii prin intermediul unor tratamente dermatologice precum dermabraziunea, peeling-urile, mezoterapia, radiofrecvența sau terapiile laser. Tot acum putem scăpa de pilozitatea nedorită sau de celulită.
Injecțiile cu toxină botulinică și acid hialuronic, fie intradermice ori mai profunde, sunt cel mai bun mod de a menține hidratarea pielii în timp
Dieta este și ea importantă pentru sănătatea pielii
Dieta trebuie să fie echilibrată: fructe, legume, carne, fără zahăr sau carbohidrați rafinați. Ajută, de asemenea, reducerea consumului de alcool (deshidratează) și exercițiul fizic regulat. Căldura uscată din interior este o altă amenințare la adresa barierei pielii, iar folosirea unui umidificator ar fi ideală.