De ce nu ne ținem de ce ne dorim?

Primul pas spre atingerea unui obiectiv este să stabilim clar ce vrem ce adevărat.

Probabil nu există om pe lumea care să nu-și propună, la început de an, câte ceva. Știți voi: ne dorim ba să facem mai mult sport, ba să mâncam mai sănătos, să fim mai fericiţi, să călătorim mai mult, să avem mai mult succes pe plan profesional etc. 

Dar cât din ceea ce ne propunem, cu o ocazie specială precum Anul Nou sau „de luni” sau „de mâine” sau „de azi” vom îndeplini cu adevărat?

Obiectivele pe care ni le propunem sunt, în esență, direcțiile care ne ghidează viața, iar dorințele sunt motorul din spatele acestor obiective. Deși suntem adesea entuziasmați să le stabilim și să visăm la rezultatele dorite, realitatea este că mulți dintre noi nu reușim să ne ținem de ceea ce spunem că vom face. 

Ne pierdem motivația, ne abatem de la drum sau, pur și simplu, nu obținem rezultatele la care speram. 

De ce se întâmplă acest lucru?

1. Obiective neclare sau prea vagi

Unul dintre motivele principale pentru care oamenii nu își ating obiectivele este că nu au claritate atunci când le stabilesc și, de cele mai multe ori, rămân la nivel de intenție. 

Un obiectiv precum „Vreau să fiu mai sănătos” sau „Vreau să am succes în carieră” este mult prea vag și nu poate fi numit obiectiv, ci mai degrabă dorință. Când nu avem claritate, este greu să facem pași concreți și măsurabili. Fără o direcție precisă, devine dificil să monitorizăm progresul și să știm când am reușit. 

Fără să știi unde vrei să ajungi, orice drum este bun, iar destinația poate fi oricare. 

Ştiai că dacă ai o intenţie nu înseamnă că ai și un obiectiv clar? Ştiai că obiectivul nu este unul şi acelaşi lucru cu rezultatul la care vrei să ajungi?

Când ai obiective clare, ştii ce ai de făcut să ajungi acolo unde îţi doreşti. Un rezultat este ceva care se atinge ca urmare sau consecinţă a unui obiectiv sau a mai multor obiective. Obține claritate înainte de orice și apoi setează obiective. Întrebă-te: “Ce vreau eu să obțin pentru mine anul acesta?, Ce e important și relevant pentru mine?”

2. Auto-sabotarea

Auto-sabotarea poate lua diferite forme: frici, blocaje și limitări pe care ni le punem singuri, conștient sau inconștient. Frica de eșec și cea de succes pot fi astfel de blocaje inconștiente care ne țin pe loc. 

Frica de eșec apare atunci când ne temem că nu suntem suficient de buni sau că nu vom reuși, așa că evităm să ne asumăm riscuri sau să ne urmăm obiectivele. 

Pe de altă parte, frica de succes poate fi legată de sentimentul că nu merităm să obținem ceea ce ne dorim sau că nu suntem pregătiți pentru responsabilitatea pe care o aduce succesul. Sau că nu vom mai fi acceptați de ceilalți atunci când vom avea succes din cauza schimbărilor apărute.

Primul pas este să conștientizezi aceste acte de auto-sabotaj, apoi să lucrezi cu tine conștient pentru a alege să faci diferit, să ieși din pattern și să schimbi perspectiva cu una care să îți fie de folos. 

3. Lipsa unui plan concret

Mulți oameni își setează obiective sau intenții și se opresc aici, nu continuă cu a construi un plan clar de acțiune. Când lipsește un plan detaliat care să includă pași concreți, obstacolele de zi cu zi îți pot distrage ușor atenția de la obiectivul tău. 

Creează un plan de acțiune detaliat, cu pași mici și realizabili. Împarte obiectivele mari în sub-obiective mai mici și stabilește termene pentru fiecare dintre ele. Adaugă tot ce crezi că ai nevoie să știi pentru a-ți fi clar ce ai de făcut în fiecare zi pentru obiectivele tale. 

4. Obiceiuri și rutine ineficiente

Chiar și cu cele mai bune intenții, obiceiurile și rutinele zilnice pot să ne tragă în jos. Lipsa unei structuri eficiente, obiceiurile nesănătoase și procrastinarea sunt elemente care ne împiedică să progresăm către obiectivele noastre. 

Creează un mediu care să îți susțină obiectivele (de exemplu, elimină distragerile sau alocă timp specific pentru activitățile care îți aduc valoare). E important să încadrezi obiectivele tale în agenda zilnică și să negociezi cu tine ce e posibil să faci în fiecare zi și săptămână pentru a ajunge acolo unde tu îți dorești, altfel te fură peisajul și vei uita de lista ta de obiective. 

5. Lipsa consecvenței și disciplinei

Un alt motiv pentru care nu reușim să atingem obiectivele este că nu suntem consecvenți în a face în fiecare săptămână pași spre atingerea rezultatelor dorite. Fie ne plictisim, fie ne fură peisajul cu diverse distracții, fie găsim scuze să nu depunem efort. Dacă un obiectiv nu are o semnificație profundă pentru noi, vom găsi întotdeauna scuze pentru a nu-l îndeplini. Dacă nu ne luăm angajamentul față de noi că vom lucra la acel vis până când reușim, vom renunța ușor pentru că drumul spre destinație poate fi și dificil și plin de diverse obstacole. 

Asigură-te că obiectivele pe care ți le setezi sunt aliniate cu valorile și dorințele tale profunde. Întreabă-te: „Ce este cu adevărat important pentru mine?, Ce îmi doresc cu adevărat pentru mine în viață?” Fă legătura dintre obiectiv și dorințele tale interioare fară a avea vreo influență externă.

Când obiectivele nu se aliniază cu dorințele și resursele noastre sau când fricile intervin, ne sabotăm progresul. E important să ne reevaluăm continuu obiectivele și strategiile, să rămânem flexibili și să ne adaptăm. Dacă vrei să obții rezultate, este necesar să ai claritate în ceea ce îți dorești, răbdare să faci un plan clar și consecvență pentru a te ține de treabă pe termen lung. 

Vrei să aprofundezi arta setării obiectivelor realizabile și să faci pași concreți spre visul tău? Te invit la un atelier practic despre cum să îţi setezi obiective realizabile şi cum să îţi transformi un vis sau o intenţie în realitate. Atelierul începe pe 18 noiembrie și va avea loc la Fundația Calea Victoriei din București. 

Foto: Freepik