Pe măsură ce se apropie iarnă, lăsăm în urmă panica slăbitului din prag de vară. Hainele sunt mai iertătoare cu sileta, viața e mai lejeră când ne simțim confortabil la adăpostul unui pulover oversized.
Dar kilogramele în plus apasă indiferent de anotimp, iar partea bună este că nu e nevoie să trăim cu lacătul pe frigider dacă ne preocupă sănătatea și/sau felul în care arătăm. Cele mai multe pofte pot fi îmbunate cu rețete mai prietenoase, care poate nu vor atinge niciodată savoarea preparatelor originale, care folosesc din belșug unt, zahăr sau ciocolată get-beget, însă arta compromisului este cea pe care ne putem baza când vrem și ceva dulce, și să încăpem în „acea” pereche de blugi.
Am strâns câteva rețete de pe rețelele sociale care înlocuiesc onorabil ceea ce am mânca noi, de fapt, când ne e poftă de ceva dulce.
1. Budincă de chia
Semințele de chia se găsesc ușor la plafar, ajută stomacul și dau senzația de sațietate. O altă calitate a lor este că se potrivesc atât pentru preparate sărate, cât și dulci. Amestecate cu lapte de migdale și îndulcitor (de exemplu, stevia sau eritritol) și lăsate să se odihnească la frigider câteva ore pentru a se îngroșa, sunt o opțiune interesantă de desert.
2. Mousse de avocado cu cacao
Fructul de avocado este unul dintre ingredientele vedetă de pe Instagram. Ideea e să nu exagerăm cu el, iar când îl mâncăm să îl considerăm o masă în sine pentru că este foarte, foarte hrănitor. Un avocado bine copt, pasat cu cacao pudră și îndulcitor la alegere devine un mousse cremos și delicios!
3. Biscuiți cu ovăz și banane
Amestecăm ovăz cu banană pisată și un îndulcitor până când obținem un fel de aluat care se poate manevra. Formăm biscuiți și îi coacem până devin aurii. Sunt excelenți alături de o cană de cafea cu lapte sau de un ceai aromat.
4. Iaurt cu fructe și îndulcitor
Puțini oameni rămân infiderenți în fața unui iaurt cu fructe, însă cele din comerț sunt, din păcate, burdușite cu zahăr. Varianta blândă cu silueta se face foarte simplu acasă: alegem un iaurt grecesc în care adăugăm fructe proaspete sau congelate (de exemplu, afine sau căpșuni) și un strop de îndulcitor.
5. Batoane de granola făcute în casă
Amestecăm ovăz, nuci, semințe și un îndulcitor, apoi coacem compoziția la cuptor. După ce s-a răcit, tăiem batoane care vor vedeni o excelentă gustare dulce, acasă, la birou sau la școală.
6. Înghețată de banane
Congelăm două banane (fără coajă și, ideal, tăiate bucăți). Le blenduim cu un pic de lapte sau smântână pentru frișcă și putem adăuga cacao, vanilie sau fructe congelate pentru extra aromă. Înghețata trebuie mâncată pe loc, însă asta nu a fost niciodată o problemă.
7. Trufe cu nuci și cacao
Amestecăm nuci măcinate cu cacao, un îndulcitor și puțin ulei de cocos. Formăm biluțe și le lăsăm la frigider aproximativ două ore. Atenție, este un desert delicios, nu conține zahăr, dar nu trebuie exagerat pentru că nucile au, totuși, multe calorii.
8. Mere coapte cu scorțișoară
Puține parfumuri fac mai ușor din casă „acasă” decât aroma de măr copt cu scorțișoară. Și de ce ai cumpăra lumânări parfumate cu această aromă, când te poți răsfăța cu un desert atât de simplu de făcut și de gustos? Scoate sâmburii merelor, presară puțină scorțișoară și, dacă vrei, un îndulcitor. Sunt delicioase și sănătoase!
9. Panna Cotta cu lapte de cocos
Se prepară cu 400 ml lapte de cocos, 200 ml smântână pentru frișcă, 1 pliculeț de gelatină (sau 10 g gelatină granule), 1 linguriță extract de vanilie, îndulcitor și un praf de sare.
Dacă folosești gelatină granule, pune-o într-un bol mic cu 5-6 linguri de apă rece și las-o să se hidrateze timp de 5-10 minute. Într-o cratiță, combină laptele de cocos, smântâna pentru frișcă, zahărul și un praf de sare. Încălzește amestecul la foc mediu, amestecând constant, apoi adaugă îndulcitorul, fără să aduci amestecul la pragul de fierbere. Adaugă gelatina hidratată (sau gelatina pulbere, conform instrucțiunilor de pe ambalaj) și extractul de vanilie. Amestecă bine până când gelatina este complet dizolvată. Amestecul dse toarnă în forme și se lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi le acoperim cu folie alimentară și le dăm la frigider pentru cel puțin 4 ore. Merge de minune cu un sirop acrișor de fructe!
Foto: Freepik