Bunele maniere la birou– câteva sfaturi practice pentru mediul profesional

Cum să ne purtăm elegant în relația cu colegii de muncă

În mediul profesional, manierele, diplomația, respectul față de celălalt și toleranța sunt cele care fac diferența și ne ajută nu doar să încheiem rapid afaceri de succes, ci și să ne construim o reputație imbatabilă.  

Mediul profesional ne aduce, zi de zi, în fața a nenumărate provocări; capacitatea de a ne adapta și de a păstra o relație armonioasă cu echipa din care facem parte, dar și cu colaboratorii externi ne poate situa în categoria colegilor ideali sau în cea a nesuferiților de serviciu. La birou, reprezentăm, în egală măsură, compania în care lucrăm, dar și propria noastră persoană. Capacitatea de a interacționa cu ceilalți și de a produce o impresie plăcută și de durată nu sunt greu de dobândit, dacă ținem cont de câteva aspecte esențiale.

Totul începe cu o înfățișare plăcută și adaptată mediului profesional.  O doamnă sau un domn respectă codul vestimentar din instituția unde lucrează, iar dacă acesta nu există preferă o ținută de zi adaptată la mediu. Nu este un semn de mare rafinament etalarea unor ținute exorbitante sau excentrice, a unor accesorii de ultimul tip doar ca să ne mândrim cu ele. 

Bună ziua, mulțumesc, te rog, scuză-mă/scuzați-mă, pot să, îmi permiteți sunt formule magice și care fac colaborarea profesională să decurgă normal. Eliminarea formalităților în viața profesională trebuie să se facă de comun acord. Șeful care își tutuiește angajații, dar dorește ca toată lumea să i se  adreseze cu „domnule  director” sau funcționarul care ne tutuiește, fără măcar să ne cunoască, sunt câteva exemple care nu vizează doar codurile comunicării profesionale, ci și lipsa de respect față de celălalt.  Clienții sau partenerii de afaceri se pot simți lezați de o exprimare dezinvoltă sau de gesturi mult prea relaxate.

Cum păstrăm echilibrul sănătos

La o întâlnire profesională o persoană de bun gust încearcă să se familiarizeze rapid cu numele și atribuțiile celor prezenți. Prezentările se fac cu naturalețe, îl privim pe celălalt în ochi, evităm atitudinile rigide sau mult prea personale. Trebuie reținut faptul că mediul profesional este guvernat de ierarhiile instituționale. Vârsta sau sexul nu contează în acest context și riscăm să generăm situații penibile, dacă ignorăm aceste aspecte delicate. Este recomandat să adoptăm o atitudine neutră și elegantă, fără comentarii sau mirări inutile, atunci când îi suntem prezentați unui partener/parteneră de afaceri mai tânăr/ă decât noi. Un comportament  lipsit de stridențe, fără întrebări și discuții jenante legate de de sexualitate,  de starea civilă, de opiniile politice sau religioase contribuie la o reputație profesională impecabilă

Un vechi proverb francez consideră punctualitatea politețea regilor, este cazul să nu neglijăm acest aspect și să nu abuzăm de răbdarea partenerilor de afaceri sau a colegilor noștri. 

În timpul întâlnirilor profesionale ne închidem mobilul, evităm gesturile teatrale sau enervante (gesticulatul, legănatul pe scaun, nu ne jucăm cu nasturii, cerceii, inelele, stiloul etc), ne privim interlocutorul și nu îi stâlcim numele. Evităm laudele excesive, criticile la adresa foștilor parteneri de afaceri, clienți sau colegi. În cazul în care suntem atrași într-o astfel de conversație, schimbăm subiectul cu diplomație și orientăm discuția spre aspectele pozitive și interesante ale  colaborărilor anterioare. La final, chiar dacă întâlnirea nu a decurs așa cum ne-am dorit, mulțumim interlocutorilor pentru timpul acordat și ne exprimăm interesul pentru colaborările viitoare.

Cine plătește nota?

Întâlnirile profesionale, dar și mesele cu prietenii ne pun, de multe ori, într-o situație delicată. Cine plătește și mai ales cum putem rezolva această problemă fără să jignim pe nimeni? În mediul de afaceri lucrurile sunt clare, cine invită plătește, chiar dacă gazda este o doamnă, iar ceilalți invitați sunt bărbați. Doamnele sunt parteneri egali și orice intervenție din partea oaspeților sună a impolitețe. În cazul întâlnirilor private, ideea „cine invită plătește” se păstrează. Totuși, dacă doamna dorește să își plătească consumația nu este absolut nicio problemă. Masa trebuie considerată drept un moment plăcut împărțit cu ceilalți, nu un motiv de îndatorare.

Fie că organizăm masa acasă sau la restaurant, gazda este cea care dă tonul și mănâncă prima, așa că devenim, fără să vrem, model pentru ceilalți. Întodeauna  se începe cu tacâmurile din exterior spre interior, în partea dreaptă stau lingura de ciorbă/supă, cuțitul pentru antreu, pește, friptură, iar în stânga, furculițele. Tacâmurile și farfuriile se schimbă după fiecare fel de mâncare, chiar și atunci când mâncăm în familie, sosul acru al salatei poate distruge aroma peștelui și proiectele noastre culinare.

Monica Neațu, istorică, este lectoră la Fundația Calea Victoriei, unde va susține atelierul Bunele maniere şi eticheta în societate, online, în datele de 19-26 noiembrie - 3 decembrie, în intervalul 19.00-21.00, dar și evenimentul The Lady in Gold – Gustav Klimt, Portretul Adelei Bloch-Bauer (I), 1907, pe 11 noiembrie. Este interesată de mentalitățile europene și de legăturile dintre artă și imaginarul politico-religios. În ultimul timp, a studiat rolul femeilor în istoria europeană, încercând să facă cunoscută, prin intermediul diverselor cursuri și conferințe, o istorie la feminin.

Foto: Freepik