Cum să iei o pauză de la agitația din jur

Când simți că nu mai poți gândi limpede, oprește-te!

În tumultul ultimelor zile, agitația devine o constantă. Între alegerile cele mai controversate din istoria noastră, proiectele care trebuie încheiate, listele de cadouri de care trebuie să începem să ne ocupăm și evenimentele sociale la care luăm parte, timpul pare să se comprime. Este ușor să ne pierdem în toată această goană, punându-ne propria stare de bine pe ultimul loc. Suntem înconjurați de mesaje care ne îndeamnă să fim productivi, să ne atingem obiectivele și să rămânem mereu conectați la online. Ne aflăm, uneori, într-o stare de a face ceva, de a livra un task, de a bifa o activitate, de a rezolva o problemă sau de a „stinge un incendiu” la job sau acasă. Uităm de noi în toată această agitație și uităm de un instrument simplu și la îndemână care ne poate limpezi gândurile: pauza. 

Pauza este unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru a naviga această perioadă agitată. Nu este un semn de slăbiciune sau de lene, nici de nepăsare, ci o strategie conștientă de a-ți reîncărca bateriile și de a-ți menține echilibrul.

Luarea de pauze strategice într-un program ocupat poate să aducă claritate, creativitate, răspunsuri și soluții pentru anumite probleme și, evident, odihnă. Este ca și cum îți antrenezi observația pentru a distinge nuanțe neobservate anterior, deschizând ușa spre o mai bună înțelegere a contextului și a posibilităților. Deci pauza nu înseamnă că nu faci nimic, ci doar observi, analizezi, îți dai voie să fii prezent/ă și creativ/ă, apoi vei vedea că vei reuși să vezi lucrurile și din altă perspectivă. Și abia atunci îți faci un nou plan de lucru și începi iar să acționezi altfel, diferit, poate în altă direcție, dar mult mai strategic. 

Un moment imposibil?

Știu că veți zice că „țara arde și baba se piaptănă”, că sunt multe de făcut și acasă și la job, că nu are cine să le facă, că trebuie, că e musai, știu… Te invit să vezi lucrurile și din altă perspectivă: energia ta și starea ta de bine sunt cele mai de preț resurse pe care le ai și de care trebuie să ai grijă, altfel corpul va avea de suferit iar tu nu vei mai putea face nimic din ce trebuie și ce vrei.

Este important ca tu să îți dai voie să ai aceste pauze, aici e cheia. Pentru că nu ne dăm voie din cauză că vrem să arătăm că putem, să fim ocupați, să demonstrăm diverse lucruri altora. 

Cum să iei pauze eficiente 

1. Dă-ți voie și acceptă că ai nevoie de pauză 

Este în regulă să recunoști că nu poți funcționa la capacitate maximă fără să îți oferi momente de respiro. Acele clipe de liniște nu doar că îți reîncarcă bateriile, dar îți permit să te reconectezi cu tine și să-ți odihnești mintea pentru a gândi limpede. Agitația continuă nu este o condiție impusă de nimeni, ci un ritm pe care, adesea, noi îl acceptăm și perpetuăm fără să-l chestionăm. Trăim cu iluzia că „trebuie” să fim mereu ocupați, că doar așa suntem valoroși sau în control. Însă adevărul este că nimeni nu ne obligă să trăim așa. 

2. Deconectează-te de orice te menține în priză

Să iei o pauză eficientă nu înseamnă să stai toată ziua pe telefon. Oferă-ți timp de calitate fără ecrane, pentru a permite minții să se relaxeze complet. Știa că al nostru creier procesează o cantitate impresionantă de informații zilnic? 

Conform studiilor, creierul este expus la aproximativ 74 GB de informații pe zi, echivalentul a aproximativ 16 filme în format HD. 

Această estimare include informații din toate sursele posibile: conversații, activități de lucru, rețele sociale, notificări, publicitate și alți stimuli din mediul înconjurător. Majoritatea informațiilor provin din mediul digital (telefoane, computere, televiziune), care domină o mare parte din timpul nostru zilnic. 

Așa că scoate-te din priză câteva minute pe zi, lasă ecranele deoparte și ia-ți un moment de odihnă, relaxare, plimbare în parc sau orice altceva care nu presupune să „digeri‘ noi informații. 

Momentul de pauză nu este doar o ocazie de a-ți relaxa mintea, ci și un teren propice pentru a elibera creativitatea. Ideile inovatoare și soluțiile ingenioase pot apărea atunci când îți acorzi permisiunea de a lua o pauză.  

3. Planifică-ți pauza în calendar sau agendă

Introdu pauzele în programul tău zilnic sau săptămânal. Nu trebuie să fie lungi, 10-15 minute de liniște, o plimbare sau câteva exerciții de respirație pot face minuni. Așa te vei asigura că se întâmplă, că nu uiți și că ai un reminder constant atunci când te fură peisajul. Aceste pauze planificate devin momente „sfinte” în care te prioritizezi pe tine și îți acorzi timp pentru a te regenera. Pe termen lung, această practică poate reduce stresul, îmbunătăți sănătatea mentală și crește calitatea muncii tale, pentru că mintea ta are timp să se refacă. În plus, pauzele planificate te ajută să fii mai conștient/ă de timpul tău, să reduci riscul de burnout, să sporești satisfacția în viața de zi cu zi și să iei decizii lucide.

Așa că, dacă așteptai un semn din online să iei o pauză, îți mulțumesc că ai citit articolul până aici și te invit să te deconectezi pentru a avea o pauză tu cu tine. Relaxare plăcută!

Foto: Freepik