Și copiii pot dărui de Crăciun!

Sărbătorile sunt ocazia ideală să-i învățăm pe copii să fie generoși și empatici cu semenii lor.

Iată-ne ajunși în perioada mult așteptată de cei mici, dar și de părinții lor. 

Știți ce face luna decembrie atât de magică? În primul rând, faptul că oamenii sunt mai atenți la nevoile celor din jurul lor. Crăciunul este sărbătoarea în care descoperim cu toții bucuria de a ne pune interesul personal în interesul celuilalt. Sentimentul, prețios indiferent de data din calendar, este mai sporit decât în alte perioade ale anului. 

Tot acum este o ocazie bună să-i învățăm pe copii bucuria de a dărui, bucuria de a fi Moș Crăciun. Să le arătăm importanța unui gest mic, dar care poate schimba starea cuiva de sărbători.

Și, dragi părinți, niciodată nu este prea devreme pentru a ne învăța copiii să dăruiască!

Încă de când băiatul meu avea 4 ani, i-am propus ca în preajma Crăciunului, a zilei lui de naștere, înainte de Ziua Copilului și de Paște să strângem într-un pachet hăinuțele pe care nu a apucat să le poarte, jucăriile care nu mai sunt potrivite vârstei lui, să adăugăm ceva dulce, o carte și un bilet scris de mână cu gânduri bune pentru copilașul care îl va primi. 

În felul acesta, facem loc în viața noastră pentru darurile ce urmează să vină și aducem și aducem bucurie unui alt copil. 

Aceasta este una una din tradițiile noastre care, sunt sigură, ne-a adus cel puțin la fel de multă bucurie și nouă, pe cât i-a adus și celui care a primit darul nostru. 

Marele câștig a fost faptul că băiatul meu și-a dezvoltat altruismul, empatia și a ajuns să dăruiască, pe lângă lucruri materiale, timpul lui liber și să se implice în acțiuni de voluntariat când a crescut.

Generozitatea se deprinde

E important să le permitem copiilor să ne observe când ajutăm pe cineva aflat în nevoie și să le vorbim despre cum ne simțim în momentul când ajutăm sau când dăruim. Să-i încurajăm să creeze mici daruri pentru bunici, prieteni, vecini. 

În cadrul atelierelor de dezvoltare personală pe care le-am ținut anii trecuți, practicam cu cei mici exercițiul recunoștinței. Pe lângă faptul că discutam despre lucrurile pentru care fiecare copil era recunoscător, ei creau felicitări pentru părinți în care le mulțumeau pentru tot ce au făcut pentru ei. 

Mi-e greu să vă descriu bucuria emoționantă a părinților când deschideau felicitările. Căci, da, și părinții se bucură când primesc. Și cele mai prețioase daruri sunt cele făcute de mânuțele copilului lor. Sunt convinsă că mulți din părinții care citesc au acasă o cutie cu aceste daruri prețioase: bilețele, desene, coliere din hârtie, rame foto și alte decorațiuni, pe care o țin la loc de cinste.

Pe lângă darurile materiale (pe măsura vârstei, desigur), vă încurajez să vă oferiți unii altora încă un cadou neprețuit și esențial: timpul petrecut împreună cu cei dragi. 

Unul dintre rosturile zilelor de sărbătoare este să ne oprim din agitația cotidiană și să ne permitem să trăim în liniște și armonie cu noi și cu cei apropiați cea mai minunată perioadă a anului.

Un Crăciun frumos înseamnă un Crăciun marcat de atenție la ceilalți, de generozitate, de grijă și bucurie, timp de tihnă și conectare, indiferent de vârstă sau de bugetul pe care îl alocăm cadourilor materiale. 

Vă invit să rostogoliți binele mai departe și să îi învățați și pe copiii voștri să facă la fel, căci ei au cu adevărat puterea de a transforma lumea într-un loc mai bun. Sărbători cu bine!

Foto: Freepik