Cântăreţ, actor şi pilot, Mihai Margineanu face eforturi şi uneori sacrificii să îşi facă cât mai bine treaba, iar când nu va mai avea nimic de spus declară că se va apuca… de pescuit.
Ce amintiri ai de când se fuma în cârciumi?
Niciuna legată de fumat în sine. Când se fuma în cârciumi era mai murdar. Miroseau hainele a gaz, trebuia să le bagi la spălătorie chimică, nasul era plin de gudron, chiar daca nu fumai. Te durea capul a doua zi! Şi totuşi, am o amintire dragă mie din perioada în care fumam, iar în Europa era pe cale să se interzică fumatul în locurile publice: eram la Milano, cârciumă italienească cu toate cele bune, ospatarii şi bucatarii erau chiar patronii, eram la o masă mare compusă din câteva naţii diferite, vorbeam toţi cu toţi şi, la un moment dat, ospătarul a apărut cu un vraf de scrumiere şi a zis: liberte, egalite, ebriete!
Cu o carieră în muzică de 14 ani, ce te inspiră astăzi când compui?
Ce mă inspira şi acum 14 ani. Relaţia dintre bărbat şi femeie, femeia, dragostea curată, mârlănia tradiţională şi toate de le observ eu pe unde trec.
Care este pentru tine cel mai frumos cântec de dragoste?
“Ce bine că eşti”, Nicu Alifantis şi “Zece”, Florin Chilian.
Actor, muzician, pilot. Ţi-ai dorit dintotdeauna să faci toate aceste lucruri?
Când eram puşti eram prea ocupat să cuceresc inimi şi n-am avut bunul simţ să îmi dau seama ce vreau să fac. Când am devenit mai mare, fiind înconjurat de oameni de artă, actori, actriţe, pictori şi pictoriţe, poeţi, mă visam pe o scenă măcar o dată în viaţă. De avioane îmi era mai frică decât de urs.
La un moment, s-au oprit nişte trenuri în gara mea. M-am urcat în fiecare pe rând şi fiecare dintre ele m-a dus în nişte locuri pe care le visasem. Deşi risc să par idiot, eu cred că mama mea m-a ajutat de undeva dintr-o lume paralelă să fac tot ce am făcut până acum şi cred astăzi că ar fi mândră de noi. De mine şi de fratele meu!
Cum te împarţi între aceste 3 lucruri şi care câştigă?
Întotdeauna va câştiga aviaţia. Aviaţia este mezina. Şi mezina întotdeauna are ultimul cuvânt. Fac eforturi şi uneori sacrificii ca să îmi fac treaba bine. În momentul în care n-o să mă mai intereseze sau n-o să mai am nimic să spun, o să mă apuc de pescuit!
Cât timp îţi rămâne să stai cu familia?
Cel mai mult timp îl petrec cu familia. Deşi nu pare, acesta e adevărul şi cred că dacă n-ar fi aşa, aş fi foarte trist. Am conştientizat că nu poţi avea mai mult de 18 vacanţe împreună cu copiii tăi. Pentru că de la o vârstă încolo nu mai vor ei să stea cu tine ca părinte. Astfel că încerc să le dublez numărul şi să le las copiilor mei cât mai multe amintiri frumoase. Am conştientizat că nu poţi trăi mai mult de o vârstă şi cred ca eu mai am de trăit DOAR 20 de ani. Pe care vreau să-i trăiesc frumos! Şi viaţa mea în familia mea este una frumoasă. Deci, petrec mult timp cu familia mea pentru că e frumos!
Care sunt valorile pe care le transmiţi copiilor tăi? Cum arată copilăria lor?
Când voi deveni mai credibil o să scriu o carte despre asta. O să mai fie şi despre cât de proşti sunt unii oameni şi despre cât de multe momente perfecte se pierd din cauza unei cariere închipuite sau a vreunui rol pe care cred ei că îl joacă în societate. Despre disperarea de a te alinia unui trend efemer sau vreunei tendinţe bizare de modă, despre timpul pierdut cu copiii tăi pentru că e mai simplu să le angajezi un şofer si despre lipsa generală de cazuistică în educaţia modernă.
Altfel, copilăria copiilor mei arată clasic: locuim în Bucuresti într-un loc în care ne-am strâns mai multe familii de prieteni cu copii de aproximativ aceeaşi vârstă. Avem gusturi asemănătoare la vin şi la muzică, avem un spatiu mare si îngrădit în care copiii joacă baschet sau fotbal. Copiii merg la sporturi diferite, se uită la seriale americane şi încerc să-i ţin departe de jocurile “inteligente”. Ai mei învaţă la scoală de Stat. O şcoală bună de Stat de care eu sunt mulţumit, dar educaţia-bloc încerc, pe cât posibil, să le-o fac eu si Andreea, mama lor şi soţia mea.
Eşti bucureştean get-beget, aşa că te rugăm să ne spui care este după tine cel mai frumos loc din Bucuresti.
Teatru Naţional, parcul Herăstrău în care eu alerg, bulervardele mari, Centrul Vechi, Hanul cu Tei, multele restaurante perfecte, aeroportul Băneasa, Tankeria de pe Siseşti cu cea mai bună bere şi cel mai bun gulaş, Parcul Mogoşoaia, lacul Morarilor şi parcul Arcul de Triumf .
Ai declarat ca nu vei părăsi niciodată România, deşi ai o casă în Spania. Ce te ţine aici, într-un moment în care tot mai mulţi români au părăsit ţara sau se gândesc să emigreze?
Noi trăim într-o epocă în care relaţiile interumane au sărit din clasic. Oamenii au devenit mai conştienţi şi lumea a devenit foarte mică pentru că avioanele merg foarte repede. Gândiţi-vă că cea mai mare comunitate de greci nu este în Grecia, ci la Melbourne, în Australia. Ungurii sunt 10 milioane în diasporă şi 6 milioane în Ungaria. Românii sunt cei mai mulţi în România, dar şi ei se deşteaptă uşor-uşor şi vor încerca să trăiască acolo unde le este mai bine. “Ubi bene, ibi patria”, zicea latinul. Probabil că voi îmbătrâni în altă ţară, probabil că nu! Cine ştie?
Cum reuşeşti să fii fericit în România?
Pentru că sunt conştient! Am o casă mică, da’ frumoasă, am o familie mare şi frumoasă, îmi iubesc copiii, nevasta si prietenii – fix în ordinea asta – câştig bani atât cât să îmi fac nişte placeri mici şi multe, am două credite imobiliare pe care le plaătesc la timp şi... zbor. Ce mai vrei? Mie şi aşa mi se pare extrem de mult!
Ce ai schimba în România? Ce ar trebui să facem fiecare dintre noi, astfel să ne fie bine tuturor?
Să te intereseze dacă acţiunea ta îl poate deranja pe celălalt! În ultimii 20 de ani s-a înlocuit bunul simt, care părea o slăbiciune, cu tupeul care pare că este forţă. Joctiunea asta nu a fost bună pentru binele colectiv. Astfel au apărut maimuţele vorbitoare agramat şi “timijii” care se dau “rotunji” făcând lucruri exagerate, urâte şi inutile.
Cum arată o zi din viaţa lui Mihai Mărgineanu pe platourile de filmare ale serialului “Las Fierbinţi”?
Astăzi a arătat oribil. A plouat, am filmat interioare, a fost frig şi am avut puţin text. Şi când am puţin text, pe mine mă fură somnul.
Care este replica ta preferată din serialul “Las Fiebinţi”?
“Stai cuminte, mă! Că se fură!”
Cu ce gând îţi începi ziua?
Aşa, tată! Hai că m-am trezit şi azi!
Anul acesta împlineşti 50 de ani. Îţi doreşti ceva anume?
Îmi doresc un avion cu două motoare, Diamond 42 sau Piper Seneca. Ce vreti voi să-mi luaţi!