Vi s-a întâmplat vreodată ca o discuție cu un apropiat să vă scoată din minți, deși, aparent, nu au fost aruncate reproșuri sau vorbe grele? Rememorezi dialogul și te întrebi dacă reacția ta a fost justificată, ce ai fi putut face pentru a dezamorsa acel conflict și care dintre cuvintele spuse a apăsat pe butoanele tale interioare, cele care detonează calmul și liniștea ta de sine.
După o astfel de discuție, recent, am analizat cu atenție replicile partenerei mele de discuție și am remarcat un sâmbure de condescendență și superioritate, care părea să încolțească și să crească tot mai mare, de la o conversație la alta. Și atunci, am început să mă întreb cât de sănătoasă este această relație și ce anume ar trebui schimbat pentru ca aceasta să fie una echilibrată și hrănitoare pentru ambele părți.
Conform psihologiei cognitive, cuvintele pe care le folosim nu sunt niciodată întâmplătoare, ele sunt strâns legate de gândurile și emoțiile noastre profunde, reflectând adevăratele noastre trăiri.
De multe ori, nu suntem conștienți de cum ajungem să ne raportăm la ceilalți și cum le vorbim, dar realitatea este că limbajul nostru reflectă adânc sentimentele, atitudinile și tiparele cognitive pe care le avem înrădăcinate, precum și experiențele noastre de viață. Cuvintele pot construi poduri sau distruge relații, iar conștientizarea acestui aspect poate fi cheia pentru îmbunătățirea modului în care comunicăm și ne raportăm la ceilalți.
Psihologia cognitivă și impactul asupra relațiilor interpersonale
Psihologia cognitivă ne învață că gândurile noastre influențează emoțiile și comportamentele. Cu alte cuvinte, felul în care gândim despre o persoană va modela modul în care o tratăm și cum comunicăm cu ea. Dacă avem gânduri pozitive despre cineva, vom folosi un limbaj încurajator și respectuos. În schimb, dacă suntem influențați de prejudecăți sau avem o percepție negativă, este posibil să ne exprimăm într-un mod mai rece sau mai critic.
În comunicare, acest proces se întâmplă adesea într-un mod inconștient. Poate că nici nu ne dăm seama de tonul pe care îl folosim sau de cuvintele pe care le alegem, dar acestea vorbesc despre ce credem cu adevărat despre acea persoană.
De exemplu:
În timpul aceleași discuții cu persoana apropiată, am observat cum cuvintele „Îți spun eu ce să faci!” într-un context în care niciun sfat nu este solicitat sau „O lămuresc eu!” - cu referire la tine pot părea inofensive, dar de fapt, ele transmit o atitudine condescendentă și o lipsă de deschidere față de opiniile celorlalți. Asemenea exprimări pot dăuna relațiilor, deoarece nu doar că fac pe cineva să se simtă subestimat, dar și creează o barieră în comunicare.
Cum să lucrăm la relațiile noastre?
Dacă vrem să îmbunătățim relațiile cu ceilalți, primul pas este să fim conștienți de vocabularul pe care îl folosim și de modul în care el influențează interacțiunile noastre. Prin schimbarea modului în care vorbim, putem ajunge să îmbunătățim semnificativ modul în care suntem percepuți și, mai important, cum ne simțim în relațiile noastre. Iată câteva sugestii bazate pe psihologia cognitivă care ne pot ajuta să facem acest lucru:
1. Fii conștient de cuvintele pe care le folosești
De fiecare dată când vorbești cu cineva, ascultă-ți cuvintele. Ce ton ai? Folosești un limbaj deschis și pozitiv sau ai tendința de a fi critic și rece? Întrebările la care să te gândești sunt:
• „Ce transmit cuvintele mele despre relația pe care o am cu persoana respectivă?”
• „Cum ar trebui să îmi schimb modul de a vorbi pentru a crea o atmosferă mai deschisă și empatică?”
2. Practică ascultarea activă
Când ești într-o conversație, ascultă cu adevărat ce spune cealaltă persoană. Ascultarea activă înseamnă a oferi toată atenția ta, fără să întrerupi sau să judeci rapid. Aceasta nu doar că întărește relațiile, dar și îți permite să răspunzi într-un mod mai adecvat și mai respectuos.
3. Fii mai deschis la feedback
Oferă și cere feedback într-un mod constructiv. Dacă cineva îți atrage atenția asupra modului în care te exprimi, nu o considera ca pe o critică, ci ca pe o oportunitate de învățare. A fi deschis la feedback te ajută să crești și să îmbunătățești modul în care comunici.
4. Alege să vezi partea pozitivă a relațiilor tale
Cum îți percepi relațiile? Dacă gândești negativ despre o persoană sau o situație, în mod constant, vei fi mai predispus să folosești un limbaj negativ sau să acționezi într-un mod defensiv. În schimb, încearcă să vezi partea pozitivă a relației respective și să folosești un limbaj care reflectă această schimbare de mentalitate.
5. Înlocuiește „trebuie” cu „pot”
În loc să folosești expresia „trebuie să…”, care poate crea presiune, înlocuiește-o cu „pot să…/am oportunitatea să...”. Acest mic schimb în limbaj poate transforma responsabilitatea într-o oportunitate și poate reduce tensiunile din relații.
6. Evaluează-ți corect abilitățile și cunoștințele
Evită supraevaluarea de sine. Când îți percepi nivelul de competență într-un mod nerealist, riscurile de a deveni defensiv sau nerespectuos într-o conversație sunt mari. În schimb, cunoașterea adevăratului tău potențial te va ajuta să interacționezi într-un mod mai echilibrat și deschis. Recunoaște-ți limitele, fii deschis în fața învățării și lasă loc pentru feedback din partea celor din jurul tău. Acesta este un pas esențial pentru îmbunătățirea comunicării și a relațiilor.
Așadar, modul în care comunicăm cu ceilalți nu reflectă doar informațiile pe care vrem să le transmitem, ci și relațiile pe care le avem cu aceștia. Cuvintele sunt o reflexie a ceea ce credem și simțim, iar prin îmbunătățirea acestora putem construi relații mai solide și mai autentice. Psihologia cognitivă ne arată că schimbarea felului în care gândim poate influența direct modul în care acționăm și comunicăm, așa că hai să folosim această putere pentru a crea relații mai frumoase și mai sănătoase.
Foto: Freepik