Producătoarea Ada Solomon a intrat astăzi în direct la Magic Start şi a vorbit despre controversatul moment din timpul galei. Ea este cea care a produs filmul “Soldaţii. Poveste din Ferentari”, pelicula răsplătită cu Premiul pentru Debut şi cea care a provocat scandalul manelelor la cea de-a 13-a ediţie a Galei Gopo.
“Nu sunt organizator. În fiecare an, la gala Gopo, s-au făcut parodii, legături cu filmele anului, cu subiectele tratate. <Soldaţii. Poveste din Ferentari> este unul dintre filmele importante ale anului trecut, a circulat enorm în festivaluri, care vorbeşte despre marginalizare într-o comunitate marginală, despre LGBT. Pe scenă a fost o continuare, o replică a acestei poveşti. A fost un moment. Dacă era pe scenă Fanfara 10 Prăjini era altceva? Nu am văzut pe nimeni să se ridice şi să plece. Goran Bregovic a îndrăznit şi a cântat cu Florin Salam, rupeam casele de bilete ca să avem un bilet. Am ieşit din sală pentru că marele artist a îndrăznit să aducă un manelist pe scena Sălii Palatului? Mi se pare de o ipocrizie fără limite. Nu ne deranjează prostul gust în lucruri care se pretind a fi artă înaltă, ne deranjează o manea pentru ca vine dintr-un mediu pe care trebuie să îl refuzăm sau ca să ne băgăm un pic în seamă. Ca orice furtună într-un pahar de apă, ea se va linişti când paharul se va goli. Ce mă deranjează este această atitudine care există la scară largă. Ne este mult mai uşor să aruncăm cu noroi şi îngrozitor de greu să aplaudăm şi să spunem “Bravo”. Câţi au văzut-o pe Cosmina Stratan, o mare actriţă, în "Soldaţii. Poveste din Ferentari”?
Mihai Mărgineanu şi Aurelian Temişan au fost unele dintre cele mai puternice voci în acest scandal, cei doi reproşând în termeni duri această alegere şi susţinând că un astfel de eveniment cunoscut sub numele de Oscarurile româneşti nu ar fi trebuit asociat cu o trupă de manele în spatele căreia se află Dan Bursuc.
Organizatorii au explicat că invitaţia adresată trupei Kana Jambe este legată de tema filmului “Soldaţii. Poveste din Ferentari”, în regia Ivanei Mladenovici.
“Povestea personajului principal, un antropolog care se mută în Ferentari pentru a-şi scrie lucrarea de doctorat despre manele, faptul că în film există o secvenţă legată de şcoala lui Dan Bursuc, ne-au convins că prezenţa trupei Kana Jambe la Gopo nu ar veni, în fapt, decât să continue firesc demersul regizoarei filmului «Soldaţii». Să evităm marginalizarea, să încercăm să nu tratăm nişte artişti cu prejudecăţi doar pentru faptul că interpretează un gen muzical pe care mulţi nu-l agreează. Ne-am dorit ca Gala Gopo din acest an să fie o pledoarie pentru diversitate, acceptare şi toleranţă.", au declarat organizatorii evenimentului.