Magic News

Medicul pediatru Mihai Craiu - “Cel mai bun antiviral rămâne spălatul pe mâini”

Medicul pediatru Mihai Craiu (Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului) a fost invitat la Magic FM şi a vorbit despre gripă, vaccinul antigripal şi automedicaţie.

Ceea ce se întâmplă acum este din cauza unor lucruri pe care nu le-am făcut la timpul lor, spune medicul, pentru că vaccinul antigripal nu s-a găsit uşor.

“Cel mai des sezonul de epidemie de gripă se întâmplă în februarie”, a declarat Mihai Craiu în direct la Magic FM. Şcoala trebuie închisă punctual, în anumite clase unde sunt mai multe cazuri, unde există factori de risc, copii cu boli asociate.

Anul trecut, pe vremea aceasta, erau peste 40 de decese raportate faţă de 8 în clipa de faţă.

Cum ne protăjăm

În cadrul grupelor de risc, sunt puţini copii, cei între 6 luni şi 5 ani şi care pot fi vaccinaţi. Şi sunt copiii cu comorbidităţi, diabet, insuficienţă renală, cancer. Cei mai mulţi copii nu prezintă risc. “Cel mai bun antiviral rămâne spălatul pe mâini”, spune Mihai Craiu. Acesta a vorbit despre un studiu american recent, conform căruia ducem mâinile la faţă de 23 de ori în decursul unei ore.

Masca trebuie purtată de cei are strănută, tuşesc, pe cei sănătoşi nu îi apară masca foarte bină pentru că particulele virale sunt foarte mici. Ar trebui să ne bazăm pe vaccinuri.

Nu e târziu să se facă nici acum vaccin în cazul persoanelor la risc, mai ales că vârful epidemiei va fi în a 2-a sau a 3-a săptămână din luna februarie.

Ce facem dacă ne îmbolnăvim

Virozele de sezon nu pot fi tratate cu antibiotice, iar anitviralele funcţionează doar pentru virusurile pentr care au fost create. Trebuie să mergem la medic pentru a primi tratamentul corect, iar antiviralele trebuie prescrise cu masură.

Testul gripal

Medicii, profesorii, cei care lucrează în spaţii mici, cu publicul trebuie să facă testul gripal. Testul nu trebuie făcut acasă, există teste fals-negative.

Coronavirusul

Oamenii se sperie când văd imaginile din China cu oamenii duşi la spital în capsule. “Sperie modul rapid în care s-a extins numărul de cazuri”. Este o problemă serioasă, însă acum este gravă doar pentru China, au comunicat autorităţile.

Cei vaccinaţi pot face gripă

Vaccinul antigripal nu oferă protecţie 100%, depinde momentul în care a fost făcut. Cei vaccinaţi pot face o formă mai uşoară şi fără complicaţii. “Vaccinul nu este inutil, ne apară de complicaţii… Trebuie ca vaccinul să fie făcut în fiecare an, ne apară de virusurile acelui an.”

Un copil între 6 luni şi 8 ani trebuie să facă de 2 ori vaccinul, la un interval de o lună între doze.

 

Ce trebuie să facem

Spalat pe mâini

Vaccin

Strănut în şerveţel de unică folosinţă

Mască dacă suntem bolnavi

 

Nu

Automedicaţie, în niciun caz

Antibioticele nu folosesc la nimic în gripă

Teste antigripale la toată lumea

Nu aglomerăm medicul de familie  

Fără panică

Nu ne ţinem copilul acasă