Psihoterapeutul Cristina Fulop - Soluţii antipanică şi metode de a combate astenia de primăvară

Psihoterapeutul Cristina Fulop a fost invitată în aceasta dimineaţa în matinalul Magic Start. Ea a vorbit despre anxietate şi ne-a oferit câteva soluţii antipanică în contextul răspândirii coronavirusului, dar şi câteva metode de a combate astenia de primăvară.

“Ce ni se întâmplă este cumva supradimensionat şi, din păcate, ne ducem în zona în care devenim din ce în ce mai stresaţi. Cu cât ne panicăm mai mult, cu atât descărcăm mai mult hormon de stres, cortizol, care ne distruge sistemul imunitar”, a declarat Cristina Fulop.

“Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să evităm discuţiile de tipul acesta. E important să ne informăm. Dacă facem asta în mod obsesiv, o să ajungem să ne stresăm foarte tare.”

Psihoterapeutul ne recomandă să ne umplem viaţa cu lucruri frumoase, să ne relaxăm, să ne odihnim, să facem puţină mişcare.

E important să vedem realitatea prin nişte lentile mai puţin cenuşii şi să rămânem realişti pentru a putea gestiona lucrurile.

Cristina Fulop a vorbit şi despre astenia de primăvară, “nu e o depresie, este o suferinţă, la care ne adaptăm singuri”. În aceasta perioadă apar insomniile, ne concentrăm mai greu, nu ne relaxăm uşor. Totul va trece când corpul se va adapta, iar creierul va reuşi să facă trecerea la mai multă lumină.

Psihoterapeutul a discutat şi despre anxietăţile pe care părinţii le transferă asupra copiilor. Adulţii vin cu foarte multe referinţe şi influenţează evoluţia copilului. Un părinte anxios este modelul de comportament pentru copilul lui, care rezonează cu adulţii.

“Este foarte important felul în care fiecare dintre noi interpretează realitatea pe care o trăieşte”.

Soluţii antipanică şi metode de a combate astenia de primăvară

Gândim realist, ce mi se întâmpl în momentul acesta. O iau pas cu pas şi gestionez fiecare pas. Nu are sens să facem predicţii, să ne ducem în cel mai negru scenariu. Cel mai bun lucru este sa ne imaginăm la un moment viitor şi să ne gândim ce o să vrem atunci să fi făcut acum ca să fie bine.

În privinţa asteniei trebuie să ne ajutăm organismul să treacă peste minusurile pe care le-am adus consumând carbohidraţi, zaharuri. E bine să mâncăm fructe şi legume proaspete, să bem apă, să dormim măcar 7 ore pe noapte, să păstrăm aceeaşi oră de culcare, să ne plimbăm în aer liber jumătate de oră, să dăm la o parte apatia, să ne concentrăm pe activităţile care ne plac, să petrecem timp de calitate cu cine ne place, să facem sport. Nu e momentul pentru dietă sau să ne lasăm de fumat, pentru ca trebuie să ne reechilbrăm mai întâi.