Câtă cafea este recomandat să bei într-o zi

Pentru mulţi dintre noi, ziua nu poate începe decât cu o cafea aromată pe care o savurăm acasă, în maşină sau la locul de muncă.

Înainte de pandemie, ne dădeam întâlnire la o cafea sau abia aşteptam weekend-ul să o savurăm pe îndelete. În zilele de lockdown, am păstrat refleul de a bea cafea şi poate numărul cafelelor a crescut pe măsură ce zilele au devenit tot mai grele.

Ne cumpărăm cafea din magazine speciale şi avem aparate şi epressoare de ultimă generaţie sau dimpotrivă preferăm oricând o cafea la ibric, aşa cum am învăţat de la un coffee lover.

Ce facem însă dacă pe parcursul unei zile ajungem la 3-4 ceşti de cafea, dacă micuţele cesti priite cadou au fost înlocuite de căni , iar noi devenim dependenţi de cafea?  În loc să ne dea un push de nergie, cafeaua băută în canităţi mari ne poate provoca anxietate, stări de nervozitate, tremurat, tulburări ale somnului sau tahicardie.

Recomandările specialiştilor sunt clare: un adult nu ar trebui să consume mai mult de 200 de mg de cafea o dată şi nu ar trebui să depăşească 400 de mg pe parcursul uni zile. Dacă reuşim să rămânem la această cantitate, cafeaua ne face bine. În cantităţi moderane, cafeaua stimulează sistemul nervos central, băutorii de cafea având un risc mai mic de a face Alzheimer De asemenea, o ceaşcă de cafea ne face mai atenţi şi scade somnolenţa. Cafeaua scade incidenţa bolilor cardio-vasculare şi reduce cu 60% riscul de a face Parkinson.