In primii ani de viata copilul este vulnerabil multor patologii iar carentele alimentare de asemenea prezinta efecte vizibile sau chiar grave pentru ca in aceasta persioada dezvoltarea si cresterea copilului atinge un maxim, ca apoi intensitatea proceselor sa descreasca odata cu inaintarea in varsta. In primii doi ani de viata copilul este foarte sensibil la carenta unor vitamine, obligatorie pentru micut fiind vitamina D.
Carenta acestei vitamine duce la rahitism, afectiune scheletala ireversibila pe care copilul o manifesta toata viata, Lipsa vitaminei D se poate sesiza la orice varsta, spre exemplu la adult purtand numele de osteomalacie, insa in functie de varsta manifestarile acestei carente sunt diferite, spre exemplu la adolescent duce la osificarea insuficienta a oaselor chiar cu tasare a vertebrelor, la fel si la adult, asociind fracturi spontane etc.
Rahitismul la copii se poate manifesta inca din lunile 2-3 de viata si cu cat carenta vitaminei D apare mai devreme, cu atat urmarile sunt mai grave. De aceea medicii pediatri intotdeauna recomanda administrarea unei doze de vitamina D pentru micuti in mod constant. Cei mai afectati sunt copiii din zonele temperate si nordice, aici expunerea la soare fiind mai slaba.
Ce este vitamina D?
Aceasta este o vitamina care se sintetizeaza din colesterol la nivelul pielii sub influenta razelor solare, apoi este transportata la rinichi unde se activeaza si merge in mucoasa intestinului subtire unde deschide canalele de calciu. Concluzionand, fara vitamina D calciul din alimente nu ar putea fi absorbit in organism. Totodata aceasta vitamina alaturi de alte elemente este implicata in absorbtia osoasa a calciului si fosforului, determinand buna dezvoltare a oaselor precum si rezistenta lor.
Care sunt simptomele rahitirsmului?
Rahitismul se manifesta prin modificari ale scheletului:
- adancirea fontanelelor si intarzierea osificarii lor
- adancirea santurilor intercostale
- proeminenta articulatiilor costosternale sau mataniile costale
- intarzierea cresterii copilului sau nanism
- proeminenta si curbarea sternului precum si distantarea rebordului costal – torace in carena
- deformari ale membrelor
- eruptie dentara incompleta- abdomen destins de volum
- impingerea in jos a splinei si ficatului prin deformarea toracica
- inmuierea osului occipital
- deformatii ale oaselor craniene
- fracturi etc.
Cum se previne rahitismul?
Insuficienta vitaminei D in aceasta perioada produce rahitismul.
De asemenea inca din timpul dezvoltarii intrauterine fetusii au nevoie de vitamina D. Daca viitoarele mamici nu au un aport suficient de vitamina D, micutul va dezvolta hipocalcemie intrauterina cu o serie de consecinte negative asupra dezvoltarii organelor si posibil rahitism in copilarie.
Inca din ziua a saptea dupa nastere copilului ii trebuie administrata vitamina D sub forma de picaturi pana la varsta de 2 ani si jumatate. Doza este strict stabilita de medicul pediatric, acesta avand grija sa nu fie nici in minus, dar nici in exces sa produca osificari suplimentare si sa incetineasca cresterea.
Sursa: kidz.ro