Make Life Magic

Harta Magnoliilor din Bucureşti, un splendid festival de culoare

Bucureştiul te aşteaptă să îi descoperi în această primăvară Harta Magnoliilor, un proiect minunat, creat ca o joacă de Diana Robu.

Pe blog-ul său, Diana povesteşte cum a luat naştere acest traseu în 2020, în plină pandemie: “#HartaMagnoliilor a început ca o joacă. După ce primăvara din pandemicul 2020 m-a prins pe balcon, zgâindu-mă la traimavul 1 (la întors e tramvaiul 10), am vrut să recuperez cumva și m-am organizat cu liste, mi-am făcut harta cu pinuri violet, acolo unde știam că sunt magnoliile celebre, vreo 15-20, și-am plecat într-o zi la plimbare.

Am luat străduțele la pas printr-un oraș pe care l-am regăsit mai colorat și mai tihnit decât îmi aduceam eu aminte. M-am rătăcit și am descoperit întâmplător un festival de splendoare, știam eu că odată și odată voi folosi în avantajul meu lipsa de orientare în spațiu. A meritat plimbarea asta pentru toate „ah, era cealaltă dreapta” pe care le-am spus vreodată. Și n-au fost puține. Am găsit întâmplător încă o magnolie, și încă una, și încă una.

Diana spune că există frumos în fiecare colț din București, așteaptă doar să fim mai atenți la el. Ea a ales să ne dezvăluie Bucureştiul prin magnoliile sale minunate, care umplu în aceste zile paginile de Instagram.


De la cele 15-20 de magnolia celebre pe care le ştia, Diana a aşezat acum pe hartă 500 de magnolii splendide. Iar fiecare magnolie spune şi povestea locului în care creşte, a casei în curtea căreia a fost plantată, a străduţelor pitoreşti pe care se află. Iar alături de magnolii descoperim şi cel puţin o pisică tolănită la sore pe covorul de magnolii care se scutură sau cocoţată pe gardul casei.  

Diana recomandă să lăsăm la o parte bulevardele aglomerate şi să intrăm pe străduţele pitoreşti de la Muncii, din Vatra Luminoasă, din zona Romană-Armenească, cele care ascund adevărate comori şi devin, o data cu inflorirea magnoliilor, cele mai frumoase locuri din oraş.

“Aș  începe cu magnolia de pe Alexandru Magatti, la fel de spectaculoasă și bogată ca magnolia de pe Mahatma Gandhi, dar mult mai puțin cunoscută. Apoi, cum treci bulevardul, încep străzile cu magnolii, Cerceluș-Diligenței-Levănțicii.

E incredibil spectacolul de culoare de zilele astea, în fiecare curte-i o magnolie (e chiar și una galbenă) și pentru mine, cam o săptămână pe an, ăsta e ce mai mai frumos loc din oraș. Tare vă recomand o plimbare zilele astea, în curând se scutură magnoliile. Dacă aveți noroc, poate vă întâlniți cu motanul Bilă, smecherul ăsta portocoliu e atracția cartierului și ieri să făcuse coadă la pozele cu Bilă. Oricum, străduțele nu-s ticsite doar cu magnolii, ci și cu pisici.”

Harta Magnoliilor poate fi consultată AICI.