Make Life Magic

7 țări în care merită să călătorești pentru gastronomie și ingredientele lor magice

Lavinia Gogu, jurnalist, a realizat topul țărilor unde vacanțele sunt extrem de savuroase, indiferent dacă mănânci la un restaurant cu stele Michelin sau optezi pentru street food.

Unii oameni călătoresc de dragul aventurii, alții ca să se relaxeze. Însă dacă ești cu adevărat gurmand, bucatele specifice unei țări pot fi la fel de importante precum un patrimoniu UNESCO. Și, de multe ori, chiar sunt. Țările selectate se mândresc cu tradiții culinare de mii de ani, dar și cu ingrediente gustoase, proaspete, iar cercetările din domeniul nutriției din ultimii 20 de ani ne confirmă faptul că majoritatea bucătăriilor enumerate sunt și sănătoase, deoarece populațiile respective au rate scăzute de boli cardiovasculare și nu au o problemă cu obezitatea. Drept urmare, ce e delicios cu adevărat este și hrănitor. 

Iată 7 țări în care merită să mergi, chiar și pentru o lecție de gătit:


Italia


În funcție de unde trăim, gusturile diferă, dar când au fost făcute sondaje, s-a constatat că bucătăria preferată de tot mapamondul e cea italiană. A câștigat de fiecare dată în mod detașat. Rețetele sunt simple, delicioase, construite în jurul a doar câteva ingrediente proaspete, de calitate. Iar dacă gătești ceva italian, probabil vei observa că vei avea pe listă doar câteva lucruri, spre deosebire de celelalte bucătării, care te îmbie să cumperi jumătate de supermarket. Însă ingredientul magic, specific italian, este unul care nu poate fi cumpărat: pasiunea. Poate știi câte glume se fac pe seama italienilor care se supără când ceri ketchup la pizza, că rupi pastele înainte să le fierbi (ei consideră că le omori) sau dacă te plângi că nu sunt suficient de fierte. Pentru ei, tradiția este sfântă. Pentru o experiență culinară desăvârșită, îți recomand pizza din Napoli, pastele cu fructe de mare de oriunde din Sud și absolut orice fel de paste (sau vită cu orice sos), acompaniate de absolut orice fel de vin, dacă ești în Toscana – raiul culinar. Și nu uita de desert: gelato și tiramisu sunt la fel de bune oriunde în Italia. 

Thailanda


Această țară prosperă din turism datorită plajelor superbe, a templelor străvechi, dar și datorită tradiției culinare. Dar desigur, pentru a te bucura cu adevărat de bucătăria thailandeză, trebuie să ai o oarecare toleranță la picant. Dar dacă nu există aceste impedimente, bucatele thailandeze pot fi o revelație. Când am fost în Pattaya, am fost surprinsă să văd că hotelul de lux unde eram cazată avea un fel de chioșc cu bucătărie exterioară, unde o bătrână gătea toată ziua doar supă. Însă, după ce am gustat pentru prima oară amestecul de lemongrass, lapte de cocos, chili, ghimbir, smântână și creveți, cu denumirea de Tom Yam Goong, am înțeles de ce era atât de popular. Am mâncat-o în fiecare zi fără să mă plictisesc, și chiar am participat la o lecție de gătit în Bangkok, în speranța că voi ști să o reproduc ulterior. Nu pot spune că am reușit, dar am aflat de la bucătar că, în capitala Thailandei, diferența dintre street food și mâncarea din restaurantele selecte este… doar vesela. Și acest fapt pare să fie confirmat și de sondajele care clasează Bangkok-ul în topul orașelor cu best street food. Însă în limba thailandază, cuvântul “mâncare” se poate traduce prin „a mânca orez”, așa că dacă ajungi în zonă, încearcă și feluri precum gaeng daeng, pad thai sau khao pad. Deși îți vor încânta papilele gustative, vei constata că ingredientul secret al bucătăriei thai este ospitalitatea.

Franța


Dacă te numeri printre oamenii care mănâncă funcțional și pe grabă, Franța te va îmbia să te bucuri mai mult de mesele tale. Pauzele de prânz sunt de două ore, iar stilul de a lua masa, care trebuie să includă un aperitiv, cel puțin patru feluri și un digestiv, este înscris în patrimoniul UNESCO. Pentru că pentru francezi mâncatul este o ocazie de socializare. De la stridiile proaspete din Nord, la restaurantele fancy din Paris și până la bucătăria aromată din Sud, Franța îți va dovedi că este extrem de savuroasă. Nu uita să încerci escargot, coq au vin, boeuf bourguignon, ratatouille și că scopul de a încerca toate brânzeturile și vinurile din țară pot deveni o călătorie în sine. Și nu uita de ingredientul magic: mănâncă încet, în tihnă, alături de cei dragi.

Grecia


Bucătăriile mediteraneene sunt în general foarte apetisante, dar dacă ținem cont de faptul că grecii își perfecționează rețetele de peste 4000 de ani, poate nu e de mirare că sunt fără cusur. Măsline, pește și fructe de mare proaspete, brânzeturi untoase, legume aromate, carne bine marinată și o listă impresionantă de ierburi aromatice… În Grecia, găsești toate ingredientele unei diete sănătoase, care fac până și o salată aparent banală să fie un răsfăț culinar. Desigur, și ei sunt pasionați de mâncare. Mulți bucătari se supără dacă le lași în farfurie jumătate din felul principal, însă ingredientul magic al bucătăriei lor este uleiul de măsline de primă calitate, care stropește din belșug aproape orice preparat. Dacă mergi în Grecia, papilele tale gustative vor fi delectate indiferent de zonă. Îți recomand să încerci un tzatziki la el acasă, servit cu dovlecei pane, o musaca veritabilă, souvlaki, gyros și, preferata mea, dakos - o salată cretană simplă, perfectă.

India


Bucătăria indiană e una dintre cele mai populare și mai delicioase din lume. Deși, după ce am ajuns în Mumbai și am văzut cum mișună șobolanii, am fost sceptică să mănânc oricunde. Pe parcursul călătoriei, am înțeles că modul lor de a găti sfidează regulile vestice de igienă, pentru că ingredientele picante omoară eventualii microbi - gastronomia indiană se tot dezvoltă de 8000 de ani, de când nu existau frigidere, iar marinarea în iaurt frăgezește orice carne. Drept urmare, acum am ajuns să fiu una dintre cele mai înfocate fane ale mâncării indiene. Bucatele lor sunt, în general, vegetariene, picante, cu sosuri planturoase, însă ingredientul magic al preparatelor lor este mixul de condimente, denumit masala, care tranformă orice fel într-o desfătare a simțurilor, mai ales dacă îți place picant. Încearcă cu încredere pani puri, samosa, orice tip de biryani sau butter masala, alături de naan cu unt. Și, eventual, mănâncă cu mâna, ca indienii, o practică care transmite creierului senzația de sațietate.

Liban


Libanul găzduiește unele dintre cele mai bune produse din lume, atât sălbatice, cât și cultivate. Ca rezultat, această bucătărie antică este ghidată de savoarea ingredientelor: preparatele simple și condimentarea subtilă sunt în centrul atenției, indiferent că e vorba de hummus,baba ganouj, falafel sau de una dintre zecile de sortimente de salată. Mâncarea libaneză e stropită cu ulei de măsline de calitate, suc de lămâie și condimente orientale, însă pasta de tahini e ingredientul magic care oferă acestei bucătării caracterul său distinct și buchetul de savoare. 


China


Un popor care salută cu întrebarea „Ai apucat să mănânci?” este, în mod evident, preocupat de arta culinară. Poate și pentru că gătitul a fost, de-a lungul timpului, pentru chinezi, o formă de escapism în fața istoriei lor tumultoase. Chinezii sunt, în general, destul de economi și au o filosofie simplă: „dacă se mișcă, atunci poate fi mâncat”. De aceea, în China poți fi surprins adesea de alegerile lor alimentare. Însă talentul și pasiunea pentru gătit e cea care îi stimulează să facă absolut orice fel să aibă un gust excepțional. Ingredientul magic din bucătăria chinezească e perfecționarea echilibrului celor cinci gusturi (sărat, dulce, amar, acru și umami) în cadrul unei singure farfurii. Însă trebuie să știi că majoritatea restaurantelor chinezești din lume au preparatele adaptate zonei geografice în care se află, deci nu prea ai cum să te bucuri de mâncare autentic chinezească decât în China, unde probabil vei fi surprins că nu vei primi nicio prăjitură cu răvaș (obicei, de fapt, vestic). Fiecare regiune are particularitățile sale culinare, însă oricunde ai fi, poți încerca dim sum, rață Peking, pachețele de primăvară sau găluște umplute. Dacă ai curaj, cere-i bucătarului o recomandare fără să-l întrebi ingredientele.