Pe vremuri, arta decora doar castelele nobililor, ori era comisionată/patronată de ei. Excepție făceau, desigur, frescele bisericești și monumentele publice. Azi, toate muzeele, care sunt la rândul lor opere de artă, sunt la un bilet de avion distanță și au devenit destinații în sine.
Iată care sunt cele mai apreciate muzee de artă din lume, în ordinea popularității:
1. Louvre, Paris
Situat în centrul Parisului, Louvre este cel mai mare și cel mai vizitat muzeu de artă din lume și găzduiește una dintre cele mai importante colecții de artă din istorie, deținând peste un milion de opere, dintre care 38.000 sunt expuse. Colecția a fost inițiată în secolul XVI de Regele Francisc I, iar printre primele capodopere achiziționate a fost Mona Lisa lui Da Vinci, care e expusă permanent încă din 1797, când muzeul a fost deschis publicului în urma reformelor Revoluției Franceze. De fapt, atât Louvre, cât și Mona Lisa au câștigat masiv în popularitate la începutul secolului trecut, când opera a fost furată de un angajat italian al muzeului. Când a fost prins încercând să o vândă în Florența, a declarat că dorea să o returneze poporului italian. Am vizitat Louvre de trei ori, de fiecare dată mi-a luat câte o zi întreagă și am avut mereu ceva nou de descoperit, pe măsură ce mi s-a lărgit orizontul cultural. Odată cu trecerea timpului, locul a început să-mi pară mai puțin intimidant sau nesfârșit. Deci poate acest muzeu merită chiar mai mult de o vizită în această viață.
2. Ermitaj, Sankt Petersburg
Ermitaj e situat în inima orașului Sankt Peterbung, în Palatul de Iarnă al țarilor, o clădire barocă de o eleganță uimitoare. Muzeul, care e al doilea ca mărime din lume, a fost fondat în 1764 de Ecaterina cea Mare a Rusiei, care a cumpărat o colecție de 225 de opere de artă de la Berlin, colecție care astăzi include aproape trei milioane de exponate și artefacte de pe tot globul. Fostul palat găzduiește picturi renascentiste celebre, una dintre cele mai bune colecții de piese din Epoca de Aur Neerlandeză, cele mai importante nume din arta modernă și aproximativ șaizeci de pisici: o tradiție din secolul al XVIII-lea, când împărăteasa Elisabeta a ordonat controlarea problemei șoarecilor din muzeu. Experții spun că, dacă ai petrece câte un minut admirând fiecare exponat, ți-ar lua 11 ani să le cuprinzi. Mie mi-a luat doar șase ore pentru că s-a făcut ora de închidere a muzeului. Din fericire, nici nu se pune problema să vezi toate exponatele odată pentru că sunt expuse alternativ. De aceea, indiferent câte vizite ai face la Ermitaj, vei avea mereu noi capodopere de văzut, iar colecția permanentă include un număr limitat de exponate. Din aceasta face parte și Copil cu un nod de Renoir, o operă pe care am descoperit-o într-un album de artă când eram mică și care mă făcea mereu să mă întreb ce vrea să spună fetița.
3. Muzeele Vaticane, Vatican
Vaticanul a reprezentat inițial palatele papale, care sunt astăzi complexul muzeistic ce reunește cele zece muzee de la Vatican. Găzduiesc aproape 70.000 de opere iconice, uneori la propriu, colecționate de papi, începând cu secolul al XVI-lea. Cea mai remarcabilă capodoperă este Capela Sixtină, pictată de Michelangelo, care poate fi o destinație în sine, însă și o colecție impresionantă de sculpturi și mozaicuri romane. Cum palatele papale au fost pictate de-a lungul timpului de cei mai mari maeștri ai vremii, e mult mai mult de văzut. Spre exemplu, camerele private papale, care poartă azi denumirea de Stanzele lui Rafael. Camera preferată de mine este a treia și poartă numele de Stanza della Segnatura, singura camera ce a fost pictată în întregime de Rafael și una dintre fresce, Școala ateniană, care dezbate vizual armonia dintre valorile antichității și creștinism. Capodopera înfățișează o conversație dintre Platon și Aristotel, dar în frescă apar și multe alte figuri celebre din Antichitate cum ar fi Euclid, Socrate, Pitagora și Arhimede. Și merită văzută măcar o dată în viață.
4. Prado, Madrid
Probabil nimeni nu e surprins că Muzeul Prado din Madrid găzduiește una dintre cele mai renumite colecții de artă din lume și, pentru că a fost alcătuită pe gustul nobilimii spaniole, include capodopere de Goya, Murillo, El Greco și cea mai celebră operă al lui Velasquez, Las Meninas. Dar în Prado poți admira și alți artiști celebri, precum Van Dyck și Rembrandt. Recomandarea mea este să începi vizita de la etajul superior, pentru a nu obosi până ajungi la parter - un veritabil labirint de capodopere. Însă abia la demisol vei descoperi picturile negre ale lui Goya, Grădina Deliciilor, un triptic ce înfățișează cu multe detalii raiul, iadul și grădina plăcerilor, operă semnată de vizionarul artist olandez Hieronymus Bosch, care merită cel puțin 20 de minute.
5. National Gallery, Londra
National Gallery își merită cu prisosință locul din acest top, deoarece este unul dintre cele mai populare din lume. Clădirea superbă din Trafalgar Square a fost special construită pentru a găzdui colecția de 2.300 de exponate, printre care celebra capodoperă a lui van Eyck, Portretul Arnolfini, dar și opere de Michelangelo, Da Vinci, Monet, van Gogh și Rembrandt. Acesta este singurul muzeu gratuit din acest top și cel mai mic ca dimensiune, drept urmare nu presupune achiziționarea biletelor skip the line din timp (poate de aceea nici nu erau mulți vizitatori când am fost) și nu trebuie să-i rezervi o zi întreagă.
6. Muzeul Metropolitan de Artă, New York
Fie că recunoști scările Met-ul din serialul Gossip Girl sau din pozele de covor roșu de la Met Gala, află că fațada în stilul convențional Beaux Arts ascunde comori inestimabile înăuntru. Deși muzeul american are o suprafață mai mică decât echivalentele sale din Franța și Rusia, cumva, bogăția și diversitatea celor peste două milioane de exponate care datează din antichitate și până în prezent m-a obosit mai mult la final de zi decât cele două, deși sigur nu le-am admirat pe toate. Printre cele mai celebre capodopere sunt Moartea lui Socrate a lui Jaques Louis David, Nuferii lui Monet, Secerătorii lui Pieter Bruegel ce Bătrân și cinci dintre cele 36 de picturi ale lui Vermeer care au supraviețuit vremii, dar și opere de Picasso, Pollock, Van Gogh și Matisse. Însă exponatul care m-a impresionat cel mai mult a fost o frescă de mozaic bizantin, pe care am admirat-o cândva și în manualul de istorie.
7. Galeria Uffizi, Florența
Fiind unul dintre primele muzee publice din lume, Galeria Uffizi și-a deschis porțile în 1965, iar castelul care a aparținut familiei Medici are o colecție impresionantă de pictură și sculptură renascentistă și include lucrări emblematice în subconștientul colectiv, semnate de Michelangelo, da Vinci și Botticelli. Deși probabil Nașterea lui Venus îți va lua răsuflarea și vei studia multă vreme Venus din Urbino al lui Titian, îți recomand să petreci mai mult timp admirând Medusa lui Caravaggio – are niște detalii de un realism tulburător. Am vizitat Galeria de două ori pe grabă, ceea nu recomand nimănui - chiar dacă îi vei dedica mai mult de jumate de zi, bucură-te de ea pe îndelete. Însă îmi va rămâne întipărit în minte mereu un eveniment de presă în care am fost invitată să admir Alegoria Primăverii de Botticelli, în acordurile live ale unei orchestre care interpreta Primăvara lui Vivaldi, piesa muzicală inspirată chiar de pictură.
Deși nu se numără printre cele faimoase locuri din lume, o mențiune de onoare merită și Muzeul de Artă al României găzduit de Palatul Regal, unde poți să-ți faci încălzirea pentru turismul cultural cu lucrări semnate de maeștrii Rubens, El Greco, Rembrandt, Pieter Brueghel de Tânăr, dar și de impresioniști precum Monet, Renoir sau Pissarro.