Munte. Zăpadă. Vântul adie ușor. Un răsărit magnific. Ora 06.48. Ne îndreptăm spre sala de curs. La un moment dat, toți se întorc să privească răsăritul. Azi, pare că ne este dedicat nouă, celor care am ales să fim acolo.
Am petrecut șase zile împreună cu alte cupluri, într-un peisaj minunat, la poalele munților, la un curs care ne-a învățat cum să relaționăm și să ne cunoaștem mai bine. În ultima seară, am zăbovit mai mult după cină, iar discuția a devenit și mai interesantă. Poate auziți sau trăiți asemenea situații, eu mărturisesc că se regăsesc adesea în viața mea de cuplu. Am ales să le împărtășesc cu voi, pentru că vă pot ajuta în relația voastră.
1. „Ce faci, iubire?” „Stau. ” „Ce ai? ” „Nimic. ”
Dacă întrebările vin de la el și răspunsurile de la ea, în mintea lui se produce confuzie. Se aprinde beculețul roșu. Și apar negreșit întrebările: Ce am uitat? Ce-oi fi greșit? Dar cât credeți că durează asta? Nu foarte mult: până apare ceva nou în spațiul dintre ei.
Însă dacă întrebările vin de la ea și răspunsurile sunt ale lui, totul stă diferit. Aproape toți bărbații cu care am discutat mi-au spus ca ei, atunci când stau, chiar asta fac. Și când zic ca nu au nimic, de fapt nu au chef să vorbească.
2. „Preferata” mea: „acum!”
Răspunsul acesta vine, de obicei, când ești rugat să faci ceva. Însă acest „acum” se traduce foarte diferit în relația mea. Când eu spun „acum”, însemnă că iau în calcul să răspund solicitării imediat, în următoarele minute, în funcție de importanță și urgență. Pentru soțul meu, „acum” se traduce într-o altă manieră: când o fi, când s-o-ntâmpla.
Ca să mă asigur că se întâmplă așa cum consider eu că este necesar, de ceva timp cer lămuriri: cât însemnă „acum”, în acestă situație? Mereu zâmbește când aude întrebarea.
3. „Fă cum vrei tu”
Îmi povestea un client, zilele trecute, că îi trec fiori reci pe șira spinării când partenera îi zice: „Fă cum vrei tu”, după ce au dezbătut un subiect. În sinea lui, știe, în acel moment, că pe ea o nemulțumește ceva. Se întreabă dacă deja i-a spus și el n-a prins ideea, dacă a uitat un detaliu sau dacă ea se așteaptă ca el să ghicească ce nu e bine.
În schimb, când el spune același lucru, chiar asta vrea să spună: „Fă cum vrei tu, am încredere în decizia ta”.
4. „Da, iubirea mea. Cum spui tu.”
Se spune că ultimul cuvânt îl are, mereu, bărbatul. Una dintre variantele câștigătoare ale acestui ultim cuvânt este: „Da, iubirea mea. Cum spui tu.” Numai că, în anuminte momente, el n-a auzit ce-a spus ea. Se pare că bărbații nu au mereu răbdarea de a asculta și de a reține multe detalii, dacă subiectul respectiv nu este de interes pentru ei.
În schimb, femeile pot reda cu ușurință și în detaliu conversațiile.
5. „Dezbracă-te!”
Iată și o situație amuzantă, pe care am extras-o din povestea unui cuplu. Sunt împreună de nouă ani și, teoretic, amândoi au același înțeles pentru acest cuvânt, dar se raportează la el în mod diferit.
De îndată ce intră în casă, primul lucru pe care îl face ea este să își schimbe hainele de stradă cu unele lejere. El, în schimb, nu dă importanță acestui lucru. Uneori, ea îi spune să se dezbrace, în sensul de a-și schimba hainele, iar lui îi zboară gândul, aproape de fiecare dată, la sex. Chiar dacă încă nu s-a întâmplat ceea ce el și-ar dori, iar dorința ei ține mai degrabă de hainele de casă, încă trăiește cu speranța că-ntr-o bună zi scenariul din capul lui va deveni realitate.
Concluzia mea: bărbaților le plac lucrurile simple. Femeilor le plac lucrurile complexe.
Gary Chapman spune că iubirea devine un mod de viață, în relație, atunci când cei doi parteneri aduc, cu naturalețe, cele șapte însușiri ale unei persoane iubitoare: bunătatea, răbdarea, iertarea, respectul, smerenia, generozitatea și sinceritatea.
Pentru o viață în bucurie, așa să fie!
Foto: Getty Images