Nu ştiu alţii cum sunt, dar mie, când mă gândesc la zilele strălucitoare ale verii, îmi saltă inima de bucurie anticipând sporturi acvatice, escapade la mare sau plimbări cu bicicleta. Însă în mod invariabil îmi amintesc și de faptul că soarele este extrem de dăunător pentru frumusețe și de periculos pentru sănătate. Se știe, expunerea neprotejată la radiațiile solare grăbește îmbătrânirea cutanată, duce la apariția petelor solare și provoacă tot felul de neplăceri de ordin estetic, iar cancerele cutanate sunt extrem de frecvente la noi în țară.
Utilizarea unei creme de protecție solară adecvate este vitală pentru a-ți proteja pielea, dar multe produse de protecție solară nu blochează toate radiațiile UV. Razele UVB ard pielea – provoacă roșeața și usturimea pe care le cunoaștem și pot juca un rol în declanșarea cancerului. Iar ele reprezintă maximum 5% din radiațiile UV pe care le absorbim. Razele UVA, care sunt în proporție de aproximativ 95%, nu provoacă daune imediate, dar pătrund în țesutul pielii mai profund și generează radicali liberi, care pot deteriora ADN-ul pielii. Desigur, și acestea sunt asociate cu cancerul de piele.
Deși subiectul protecției solare este extrem de mediatizat, iar în ultimii zece ani s-au făcut eforturi pentru a crește nivelul de conștientizare atât prin campanii publice cât și private, aceste date nu sunt cunoscute de toată lumea. Mai mult decât atât, anumite mituri legate de protecția solară încă sunt la fel de vehiculate ca acum cinsprezece ani, când subiectul era mult mai puțin discutat.
Mitul 1:
Cu cât e mai înalt factorul de protecție, cu atât ești protejat mai mult timp
Multă lume își imaginează că dacă folosește un factor de protecție înalt, pielea e ferită de radiațiile solare o perioadă mai îndelungată – poate chiar pe tot parcursul zilei. Dar adevărul e că, indiferent că folosești FPS 15 sau 50, acesta trebuie reaplicat odată la două ore. După acest interval, soarele și umezeala descompun unele dintre substanțele ce oferă protecție, iar pielea rămâne în bătaia razelor. Factorul de protecție se referă la câte dintre radiațiile solare poate filtra crema, nu la perioada de acțiune. Cum probabil vei uita să reaplici protecția solară la timp, cel mai eficient e să-ți setezi alarme. De asemenea, nu uita că o cremă cu ecran solar trebuie aplicată cu generozitate. Dacă folosești o cantitate prea mică, factorul FPS 30 pooate deveni FPS 10.
Mitul 2:
Machiajul cu SPF e suficient
Folosirea unui fond de ten cu SPF 30 pe față îți va oferi un anumit grad de protecție, dar nu e nici pe departe la fel de eficient precum crema de protecție solară tradițională. Dacă aplici doar un strat fin pe ten, eventual cu ajutorul unui burete umezit sau cu pensula, fondul de ten îți va oferi o protecție solară limitată. În mod ideal, ar trebui să folosești o cremă cu SPF ridicat pentru față și abia apoi să aplici produse de machiaj.
Mitul 3:
Geamurile mașinii blochează soarele
Adevărul e că parbrizul este în mod obișnuit confecționat din sticlă laminată, care blochează radiațiile UVA și UVB, însă geamurile mașinii sunt de sticlă tradițională, precum orice fereastră, deci te protejează doar de radiațiile UVB, și nu de cele UVA, care penetrează straturile profunde ale pielii. Poate ai observat că șoferii profesioniști au gâtul, pieptul și una dintre mâini (cea care stă pe volan) mai bronzate. Din fericire, soluția este simplă: dacă știi că vei petrece mai mult timp în mașină, poartă cremă cu factor de protecție, ochelari de soare și, eventual, o bluză cu mâneci lungi.
Mitul 4:
Nu contează în ce interval orar te expui la soare.
Între 10 dimineața și 4 după-amiaza, chiar și expunerea pe perioade scurte la soare poate contribui la degradarea calității pielii sau poate provoca arsuri, deoarece în acest interval nivelul radiațiilor este ridicat. Deci încearcă să eviți expunerea la soare în orele de vârf, iar dacă e vorba de o activitate care îți face plăcere, precum înot, ciclism sau voley pe plajă, reaplică cu religiozitate crema de protecție solară, hidratează-te și ia-ți pauze la umbră. În schimb, dimineața devreme și după-amiaza târziu sunt cele mai bune momente să faci plajă relaxat, pentru că soarele nu arde la fel de puternic.
Mitul 5:
Ecranul solar afectează producția de vitamina D
Dacă iarna luăm vitamina D pentru a fenta deficiența, pare oarecum paradoxal să ne ferim de soare atunci când e la dispoziția noastră. Însă sintetizarea acestei vitamine nu ar trebui să fie motivul pentru care nu folosești protecție solară, deoarece crema cu ecran UVA și UVB nu este infailibilă – o cantitate mică de raze vor penetra filtrul protector. Această „vitamină a soarelui” este crucială pentru sănătatea oaselor și joacă un rol important în toate procesele fiziologice. De asemenea, nu uita că nivelul vitaminei D poate fi echilibrat și prin dietă, consumând păstrăv, somon, ouă, lapte, cereale și suc de portocale.