10 greșeli care nu ne lasă să slăbim

Dacă încercați să dați jos niște kilograme și nu prea vă merge cu slăbitul, aruncați un ochi să aflați unde greșiți!

Iată 10 greșeli comune pe care am observat, de-a lungul timpului, că le fac oamenii în speranța că vor slăbi ca prin minune. Și ce să vezi, rezultatul e fix pe dos.

Le faceți și voi?

1. Înlocuiți masa de seară cu o porție zdravănă de fructe. Sunt dulci și bune, nu trebuie gătite. Practic trebuie doar cumpărate și, eventual, spălate. Doar că, în cantități mari, numai bine nu fac la siluetă.

2. Încercați să mai tăiați din mese și mâncați, în locul lor, nuci și semințe. Cine n-a încercat să slăbească spărgând seara juma' de kilogram de semințe, să știți că nu prea e „profi” în domeniu.

3. În loc să mâncați mâncarea cu furculița și cuțitul precum „plebea”, o beți cu paiul. Și beți, așa, apă cu zahăr și vitamine, indubitabil, vreo doi litri pe zi. Mă refer, aici, la dietele de tip detox în sticluțe, livrate la serviciu, elegant.

4. Ați renunțat la carne (că are hormoni), la lactate (că avem intoleranță) , la ouă (că sunt alergene) și vă plimbați, amețitor, în cercul humus-năut-linte-avocado-caju. Greu de ținut foamea în frâu fără nicio proteină animală, dar și balonarea pe loc cu toate aceste alimente ușor fermentabile. Sigur sunteți bine cu voi cu toate schimbările astea?

5. Încercați să slăbiți mâncând cuminte trei zile, apoi vine o aniversare sau plouă și reluați procesul peste opt zile. Ce să vezi? Organismul nu mai vrea să vă asculte!

6. Ați renunțat la gluten, la carnea de pui, beți doi litri de apă cu lămâie pe zi și cântarul se încăpățânează să bată pasul pe loc. Cred că citiți prea multă pseudo știință. Hai să ținem minte numai regula asta: nu există nicio regulă strictă în materie de mâncat sănătos și, în plus, nu există o regină a tuturor alimentelor. Sănătatea e un cumul de factori. Acționând numai asupra unora, nu faceți decât să stârniți furtuna într-un pahar cu apă.

7. Credeți că pâinea integrală sau de secară nu îngrașă la fel ca pâinea albă. Însă nu e așa. La fel cum și produsele fără zahăr au aceleași calorii precum cele cu zahăr, întrucât conțin mai multe grăsimi ca să-și păstreze gustul bun. Da, producătorii vor să facă profit, însă și noi le dăm apă la moară când uităm să citim etichetele și ne lăsăm mințiți frumos.

Magic People: Mihaela Bilic

Make Life Magic, 00:54:27

Prof. univ. dr. Dumitru Borțun. Despre criza comunicării în epoca post-adevărului.

Make Life Magic, 01:03:35

Georgiana Ghiță, coach profesionist. Despre cum să ai parte de o cină de Crăciun în familia extinsă, fără certuri sau tensiuni!

Make Life Magic, 00:36:57

Antoaneta Olteanu, etnolog și profesor dr. universitar. Despre vechile credințe ale românilor, magie populară și nevoia de a înțelege un univers complicat.

Make Life Magic, 01:00:42

8. Faceți o pasiune obsesivă pentru avocado. Știați că are la fel de multe calorii cât o friptură slabă + salată? Adică vreo 3-400. Dacă mai puneți pe lângă el și brânză de capră, nițel ulei de trufe și o lipioară, vă puteți lua adio de la blugii ăia care așteaptă de vreo doi ani să iasă din casă. 

9. Deserturile pe bază de nuci/semințe/fructe uscate pot fi mai calorice decât banalele prăjituri ale copilăriei, de care fugim, mai nou, pentru că îngrașă. Variantele despre care pomeneam mai sus sunt, de fapt, mai dense caloric, mult mai grele și, pentru că vin sub eticheta de mega bio, mâncăm mai mult din ele, cu senzația că sunt sănătate curată. Deci mâncați liniștiți din checul cu nucă al copilăriei, vă garantez că nimic pe lume nu o să aibă un gust la fel de bun. Prăjiturile copilăriei stau, de fapt, la baza tuturor gusturilor noastre urbane, formate ulterior.

10. Deși mâncați - sau credeți că mâncați - sănătos, mâncați mult. Cum vă dați seama că e prea mult? Când vă simțiți cam toată ziua greoi. Deși există și standarde care spun cât ar trebui să mâncăm pe zi, cel mai bine decideți voi, în funcție de cum vă simțiți. Ar trebui să nu vă fie foame, dar să vă simțiți lejer. 

Ce vă sfătuiesc: stați locului la masă atunci când mâncați, opriți ecranele și aplicațiile, mestecați încet, uitați-vă în farfurie sau la frumusețile din jur și ridicați-vă de la masă atunci când vă simțiți aproape plini. Reduceți porțiile treptat și mâncați întotdeauna lucruri pe gustul vostru, mâncarea ne mai satură și sufletul, nu doar stomacul.

Pe final, vă mai spun că dacă vă stresează kilogramele pentru standardele impuse de cine știe cine din exterior, nu merită să stați în tensiune și „gălăgie” pentru nimeni! Slăbitul nu aduce obligatoriu fericirea, însă vă ajută sufletul să aspire mai ușor către esență și să nu se mai simtă îngrădit într-un corp care nu-i aparține. 

Faceți pace cu copilul invizibil din interiorul vostru și ajutați-l să se regăsească în adultul ce a devenit. În acel moment, toate problemele voastre (inclusiv de greutate) vor dispărea ca prin minune.

Foto: Pexels