Este extrem de important, în momentul când ne pregătim pentru a intra într-o relație, să fim conștienți că povestea noastră va întâlni povestea unui alt om. Iar acesta, firesc, prin experiențele trăite, și-a creat propriul sistem de convingeri, păreri, obiceiuri, valori, care într-o anumită măsură vor fi diferite de ale noastre.
Cum să găsești partea bună în diferențe
Diferențele acestea au menirea să ne ajute și să ne inspire să creștem. Practic, diferențele dintre partenerii de cuplu contribuie la dezvoltarea noastră personală. Totul este să fim deschiși, să ne arătăm partenerului așa cum suntem, cu emoțiile și vulnerabilitățile noastre, căci nu există o altă metodă care să transmită mai mult că iubești, că ești implicat în relație și că ai încredere în partenerul tău.
Când acceptăm unicitatea partenerului și suntem deschiși în a asculta și a discuta despre opiniile lui, când nu rămânem blocați în discuții conflictuale, când nu generalizăm și amplificăm problemele, ci, dimpotrivă, ne asumăm partea de responsabilitate în situația dată, când găsim un moment potrivit pentru a discuta și luăm în calcul argumentele pro și contra ale fiecăruia, există șanse să reușim să ne punem de acord asupra opiniilor diferite sau măcar să găsim o soluție de compromis pentru a face față situației.
Cum funcționează, de fapt, cooperarea în cuplu
Cooperarea presupune că suntem dispuși:
- să ascultăm opinia celuilalt cu respect,
- să comunicăm care ne sunt nevoile fără să criticăm sau să aducem în discuție situații din trecut,
- să fim atenți la sentimentele celuilalt,
- să nu uităm că majoritatea problemelor vieții sunt întreținute de lipsa de cooperare.
Indiferent cât de dificilă ar fi experiența prin care trecem, dacă ne aplecăm cu iubire, respect și înțelegere către celălalt, îi transmitem un mesaj putrenic și important:
Sunt aici pentru tine, nu ești singur, vom trece noi și peste asta, cu siguranță, vom găsi o cale care să ne ajute să ne îmbunătățim relația.
Bineînțeles că, pentru a ajunge să comunicăm eficient, este nevoie de exercițiu, răbdare, disponibilitate, de timp și de atenție îndreptate către celălalt.
Relația trebuie îngrijită tot timpul
Este nevoie ca, din când în când, să ne amintim cum am ajuns să fim împreună cu partenerul nostru. Care sunt acele valori comune și cum putem să ne aliniem obiectivele, astfel încât să avem o viață mulțumitoare?
Nu reușim să ne punem de acord în privința unor lucruri ce țin de educația copilului?
De exemplu, dacă subiectul generator de conflict este alegerea grădiniței, a școlii sau a cursului pe care îl va urma copilul, vom pune pe hârtie ideile fiecăruia, vom vizita grădinițele, școlile la care se gândește fiecare, vom lua în calcul bugetul pe care îl avem, distanța până la grădiniță sau școală și vom analiza toate aspectele importante. Între timp, cel mai important este să nu lăsăm copilul să asiste la dezbaterile noastre în contradictoriu.
Nu ne înțelegem în privința destinației de vacanță?
Unul dintre noi își dorește vacanță la munte și celălalt la mare? Anul acesta vom merge în concediu la munte și vom avea un weekend la mare, iar anul viitor vom face invers. Iată o idee de compromis acceptabil.
Nu reușim să ne punem de acord în privința gestionării bugetului familiei?
Stabilim care sunt obiectivele comune și ce presupun acestea din punct de vedere financiar. Ne sprijinim în îndeplinirea planurilor legate de obiectivele individuale. Anul acesta, poate că este șansa unuia de a se dezvolta personal sau profesional, fie că e vorba de un curs sau de o oportunitate de a-și pune pe picioare propria afacere. Însă asta nu înseamnă că celălalt partener este lăsat pe dinafară, dimpotrivă. Ne arătăm aprecierea și îi transmitem că, fără ajutorul lui, nu am fi reușit și îl asigurăm că atunci când va veni momentul, îi vom întoarce sprijinul și înțelegerea de care va avea nevoie pentru a realiza ce își propune.
Percepțiile, credințele și comportamentele construite în copilărie pentru a face față provocărilor vieții pot ajunge, la un moment dat, să ne încurce. De aceea e bine să avem în vedere, când pornim la drum cu un partener, că stilurile noastre de viață, deși sunt diferite, se pot armoniza doar pe baza unei fundații solide, create din afecțiune, respect, înțelegere și sprijin reciproc.
Foto: Pixels