Astenia de toamnă se poate ține sub control!

Probabil ai auzit despre astenia de primăvară, dar adevărul este că ea apare și toamna.

Vara s-a terminat și, odată cu apariția toamnei, intrăm în sezonul rece. Traversăm o perioadă plină de schimbări, în care zilele sunt mai scurte și nopțile mai lungi, sezon în care ieșim mai puțin afară și în care lipsa luminii ne afectează pe mai multe planuri. Cauza principală a asteniei de toamnă se află în hormonii care reglează funcționarea organismului și a căror producție nu se adaptează întotdeauna bine la reajustările de lumină, temperatură și orar, care apar odată cu schimbarea anotimpurilor.

Care sunt simptomele asteniei de toamnă? 

Simptomele asteniei de toamnă nu sunt neaparat grave, dar pot afecta calitatea vieții. Printre ele, regăsim:

Scăderea performanței academice, școlare și la locul de muncă (urmare a deficiențelor cognitive).

Scăderea energiei și a motivației.

Tulburări de dispoziție: oboseală, tristețe, apatie, lipsă de interes, iritabilitate.

Lipsa sau excesul apetitului.

Scăderea libidoului.

Dificultate de a adormi.

Aceasta este o simptomatologie tranzitorie, care dispare treptat odată cu adaptarea. Adesea, trebuie luate măsuri atât pentru a preveni, cât și pentru a naviga și depăși rapid simptomele.

Așadar, astenia nu este o boală. Totuși, ea poate fi un semn comun al multor afecțiuni medicale acute și cronice. În plus, ea se poate dezvolta și ca efect secundar al anumitor medicamente.

Astenia de toamnă este un simptom comun al diferitelor afecțiuni, inclusiv:

dezechilibre nutritive, cum ar fi deficitul de vitamina B-12

probleme de somn, cum ar fi apneea în somn

sindromul oboselii cronice

infecții

boli de sânge, cum ar fi anemia

afectiuni cardiovasculare, cum ar fi bolile de inima si accidentul vascular cerebral

boli metabolice, cum ar fi diabetul

afecțiuni ale tiroidei, cum ar fi hipotiroidismul

afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi depresia

alte dezechilibre hormonale, cum ar fi un deficit de estrogen sau de progesteron

Dar care sunt cauzele asteniei de toamnă? 

Ce este astenia de toamnă a fost deja explicat, dar ce o provoacă? În acest sens, trebuie spus că reducerea orelor de lumină solară provoacă un dezechilibru în organism. Acest dezechilibru se manifestă prin niveluri mai scăzute de somn, energie și temperatură. Tulburarea are și o origine hormonală: în această perioadă de schimbare naturală, producția de melatonină, hormon care este eliberat de organism în timpul nopții, crește, făcându-i pe oameni să se simtă somnolenți.

Când producția de melatonină crește, producția de serotonină, cunoscută sub numele de „hormonul fericirii” scade, iar oamenii tind să se simtă triști.

O altă cauză o reprezintă flora intestinală dezechilibrată. De ce este importantă? Cu o floră intestinală sănătoasă, variată, e mult mai ușor pentru corpul tău să producă serotonină.

Cauzele externe ale asteniei sunt:

Modificări ale programelor și rutinelor zilnice (cu descreșterea orelor de lumină, mai mult timp liber, mai puțină odihnă etc.).

Creșterea presiunii atmosferice și a temperaturilor.

Schimbarea orei (ceasul este setat cu o oră înainte).

Ce soluții ai?

Creează-ți programe adecvate de somn

La sosirea toamnei, este important să faci un efort pentru a preveni perturbarea programelor de somn. Dacă îți stabilești o oră fixă de culcare de la început, șansa de apariție a asteniei de toamnă va fi redusă. Este important ca programul tău să-ți permită să dormi opt ore pe zi.

Prioritizează activitatea fizică

Activitatea fizică vine cu o varietate de beneficii pentru organism, printre care se numără și faptul că poate ajuta la prevenirea sau tratarea asteniei de toamnă, mai ales dacă este făcută în timpul zilei. Nu te gândi acum că trebuie să fii foarte activ. Poate fi suficient să mergi, pur și simplu, pe jos, la lumină naturală, măcar 30 de minute pe zi. În plus, acest lucru te va ajuta și la îmbunătățirea somnului. 

Expune-te la soare

Expunerea moderată la soare te va ajuta să reglezi nivelului de melatonină, contribuind, de asemenea, la creșterea nivelului de serotonină. 

Ține-te de hobby-uri 

Este știut că atunci când facem activități care ne stimulează creierul în mod plăcut, emoțiile noastre negative se diminuează, iar simptomele asteniei scad. Practicarea unui hobby sau chiar ceva la fel de simplu precum cititul sunt opțiuni bune.

Organizează-ți meniurile în mod potrivit ție 

O alimentație adecvată poate fi suficientă pentru a ține la distanță această tulburare. Poți avea la îndemână și suplimente de vitamine pentru a-ți completa carențele din dietă.

Pe de altă parte, o importanță deosebită trebuie acordată alimentelor care sunt bogate în triptofan, deoarece aceasta contribuie la producerea de serotonină. Printre alimentele care conțin cel mai mult acest aminoacid sunt peștele, tofu, ouăle, carnea de pui sau curcan, semințele de dovleac și nucile.

În acțiunea de a-ți susține flora intestinală echilibrată, poți apela la alimente care o susțin și care, în același timp, stimulează și producția de serotonină:

cereale integrale;

fructe;

somon;

ouă;

migdale;

parmezan.

Astenia de toamnă este ca și cum corpul te-ar trage de mânecă și ți-ar reaminti că are nevoie de un altfel de sprijin decât cel din perioada estivală. Mai așezat, mai cu focus pe tine. Pune în aplicare aceste recomandări și, cu siguranță, te vei simți mai bine!

Foto: Pexels