Make Life Magic

Infuzia de rozmarin – miracolul pentru păr lung și sănătos

Mă vopsesc și îmi decolorez părul încă din adolescență. Ca să evit să mă mai tund băiețește încă o dată am descoperit câteva trucuri pentru creșterea și menținerea părului

Mereu mi-a plăcut să încerc frizuri noi și să îmi vopsesc părul în tot felul de nuanțe ciudate. Am avut părul în toate culorile posibile. Inevitabil, l-am și deteriorat foarte mult din cauza decolorării. Prima dată când m-am decolorat am vrut să ajung la argintiu de la roșcat. Mare greșeală. Dar, uite așa învățăm. 

Acum, încă mă distrez cu părul meu, dar am și descoperit mai multe metode prin care să îl mai apăr de efectele negative ale vopsitului sau ale arderii cu placa. Încep azi cu baza, adică cu rădăcina părului. Am descoperit destul de recent ce miracol poate fi infuzia sau uleiul de rozmarin pentru consolidarea rădăcinii părului și regenerarea acesteia. 

Rozmarinul este folosit încă din antichitate în diferite produse cosmetice. Datorită complexului de vitamine și antioxidanți, planta aromatică prezintă o serie de beneficii pentru piele și păr. Are și acțiune antimicrobiană, care ajută la tratarea mătreții și care dezinfectează eficient scalpul, controlând și producția de sebum. Ajută la îmbunătățirea circulației sangvine în scalp, care susține hrănirea foliculilor, astfel întărind rădăcina. În plus, pentru că rozmarinul este anti-inflamator, reduce iritațiile și mâncărimile, prevenind rănile scalpului și mătreața. 

Eu folosesc o variantă foarte simplă de tratament cu rozmarin pentru păr. Momentan fac o pauză de la a-mi decolora rădăcina și încerc să îmi cresc părul lung și sănătos. Fierb două - trei crenguțe de rozmarin proaspăt în aproximativ două căni de apă. După ce apa dă în clocot, pun crenguțele întregi în oală și le las la fiert în jur de 5 minute. După ce opresc focul, las oala la răcit, cu capacul pus, până ajunge la temperatura camerei, apoi strecor soluția și o torn într-o sticluță cu pulverizator.

Folosesc apa de rozmarin înainte să mă spăl pe cap, adică de trei ori pe săptămână. De regulă, încerc să pulverizez bine toată suprafața rădăcinii și o las peste noapte. Dimineața mă spăl pe cap. Când nu am timp, fac asta cam cu o oră – două înainte să mă spăl. 

Infuzia de rozmarin poate fi și personalizată, iar în funcție de proprietățile plantelor pe care le adăugați, puteți obține un produs special pentru părul vostru. Prefer să mențin procesul cât mai simplu. Îmi place mirosul de rozmarin și de regulă mai folosesc și alte produse de păr pe restul lungimii firelor, adică uleiuri sau măști de păr. Totuși, atunci când simt nevoia să îmi răsfăț părul, sau simt că am părul uscat, mai ales acum, în sezonul rece, mă dau cu ulei de ricin la rădăcină, înainte să aplic infuzia.

Și uleiul esențial de rozmarin este o alternativă la fel de bună. La fel ca infuzia, combate căderea părului, întărește firul de la rădăcină, iar un plus important este faptul că hidratează mai intens decât infuzia. 

Foto: Pexels