Simona Herb, psihoterapeut specializat în terapia centrată pe emoții (EFT), ne-a vorbit, pe îndelete, despre rolul certurilor, în cuplu.
De ce apar ele, în condițiile în care ne iubim? De ce ajungem să ne simțim încolțiți în relația în care ar trebui să ne simțim, de fapt, cel mai bine? Iar dacă ne mai și certăm, înseamnă, de fapt, că nu ne mai înțelegem? Că nu ne mai iubim? Că suntem defecți sau că relația noastră e defectă?
Invitată la podcastul Magic People, Simona a explicat de ce apar certurile și tensiunile în cuplu. Interesant este că aceste se nasc din nevoia neîmplinită de conexiune și iubire, iar marele secret este să „metabolizăm” tensiunile și conflictele, să aflăm ce le-a provocat cu adevărat.
„Misterul iubirii e minunat la început, dar iubirea matură are nevoie de înțelegere, iar terapia centrată pe emoții explică iubirea. În timp ce ne certăm, recurgem la critică, reproșuri și insistențe care ne fac să ne îndepărtăm, deși dorința de apropiere este cea care ne face să reacționăm așa”, spune Simona Herb despre, poate, cel mai paradoxal comportament al partenerilor, în cuplu.
Dacă acum niște ani, emoțiile erau percepute ca o slăbiciune, acum începem să le interpretăm mai atent, cu ajutorul empatiei și devenim tot mai conștienți că ele contează și generează acțiuni. Simona explică: „Interesant este că emoțiile spun o grămadă de lucruri despre noi și multe decizii, inclusiv în mediul de business, se iau exact pe baza unor emoții.
Bărbații și femeile au la fel de multe emoții. Însă bărbații sunt încurajați, ca rol de gen, să fie raționali, calmi, reci, cu capul pe umeri. Așa e modelul. Iar astea nu se potrivesc cu relația, cu ideea de cuplu și emoțiile devin un teritoriu confuz pentru bărbați. Realitatea din cabinet arată că, femei sau bărbați, avem aceleași nevoi: de iubire, valorizare, conectare, protecție. Diferența este că femeile le exprimă, bărbații le suprimă. Asta duce la conflicte, iar pe durere, nimeni nu funcționează bine”.
Psihoterapeuta a povestit și despre „demonii dialogului”. Ne atrage atenția că vorbele urâte, sarcasmul sau ironia rănesc și complică și mai mult neînțelegerile. Am fi mult mai câștigați dacă am spune, onest, ce ne lipsește și ce ne-am dori mai mult de la partener. Ușor de zis, mult mai greu de făcut: aici ne poate ajuta programul pentru cupluri „Ține-mă strâns în brațe”, menit să îl ajute și pe cel care a fost rănit, dar și pe cel care a provocat rana (rușinea, de exmplu, ne poate împiedica să exprimăm păreri de rău autentice).
Cu blândețe, vulnerabilitate, iubire și încredere, avem șanse să trăim cu adevărat fericiți până la adânci bătrâneți și să ne scriem povestea proprie de iubire.