Cele două radiouri au fost captive, la fel ca multe femei, într-o situaţie ce doar pare fără ieşire: violenţa domestică. În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener, conform datelor prezentate de Centrul Filia.
Timp de două ore, Nico, Corina Băcanu, Liana Stanciu şi invitatele lor - Adela Niţă-Szentes, terapeut Asociatia ANAIS, Crina, o supravieţuitoare a violenţei domestice, Giulia Crişan, avocat specializat în dreptul familiei şi co-fondator Asociatia ANAIS - au vorbit despre violenţa domestică, despre formele în care aceasta se manifestă.
Captive în astfel de relaţii, femeile trec prin numeroase umilinţe, de multe ori de dragul copiilor şi din dorinţa de a avea o familie.
La Radioul Captiv, am ascultat câteva poveşti emoţionante, printre care cea a Crinei, care a reuşit să iasă după mulţi ani dintr-o relaţie toxică. Alte femei ne-au scris sau au intrat în direct pentru a-şi împărtăşi propriile experienţe.
Femeile care sunt victime ale violenţei domestic pot găsi un adevărat sprijin în Asociaţia Anais care acordă o atenție specială sprijinirii femeilor. Asta pentru că filosofia organizaţiei are la bază convingerea că gradul de civilizație al unei societăți este direct proporțional cu statutul femeii în respectiva societate.
Unul dintre cele mai importante proiecte al organizaţiei este “Stop violenței în familie” - victimele violenței domestice primind gratuit consiliere și îndrumare socială, consiliere juridică cu privire la drepturile acestora și în vederea obținerii unui ordin de protecție și consiliere psihologică (individuală și grup suport).
Cea mai mare nevoie în caz de violenţă în familie este informarea victimelor, care de cele mai multe ori nu îşi cunosc drepturile. De exemplu, foarte puţine victime ale violenţei în familie ştiu că se pot apăra de agresor prin solicitatea unui ordin de protecţie din partea autorităţilor. Acest ordin de protecţie va împiedica accesul agresorului în domiciliul conjugal. Asociaţia Anais este gata să ajute victimele violenţei în familie cu informaţiile de care au nevoie şi cu intermedierea de servicii de găzduire în centre specializate.
Asociaţia ANAIS acordă astfel două servicii sociale distincte și anume: „Centrul de consiliere pentru prevenirea și combaterea violenței în familie” și „Centrul de primire în regim de urgență destinat victimelor violenței domestice ”Casa INVICTA”.
Şi tu poţi ajuta Anais să ajute victimele violenţei în familie, donând pe site-ul asociaţiei: https://www.asociatia-anais.ro/index.php/